En Sıcak Konular

Avrupa'dan tam destek: Tasarıyı alkışlıyorum

18 Temmuz 2010 09:49 tsi
Avrupa'dan tam destek: Tasarıyı alkışlıyorum Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio'nun Anayasa reform paketini 'Destekliyoruz' açıklaması sonrası Avrupa Konseyi'nden bir övgü de 'suça itilen çocuklar' ile ilgili düzenlemeye geldi.

Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Bugün'e konuştu.

Çocuk hakları savunucusu olan Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen tasarıyla ilgili girişimi alkışladığını belirtti. Buquicchio "Çocuklar siyasi hesaplara kurban gitmesin" dedi

Strasbourg'da Bugün'e konuşan Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, Türkiye'de çocuk hakları alanında yapılan çalışmaları olumlu bulduğunu kaydetti. Aynı zamanda Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio'nun eşi de olan Maud de Boer-Buquicchio, TBMM gündeminde bulunan suça itilen çocuklarla ilgili düzenleme hakkında görüşlerini aktardı. "Çocukların karşılaştığı şiddet ve istismar Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin hepsinde önemli bir sorun" diyen Buquicchio, bu sorunun çözümüne kendini adadığını ifade etti.

* Çocuklar için şu anda yürüttüğünüz bir çalışma var mı?

Şu anda cinsel taciz konusunda bir kampanya yürütüyoruz. Fakat, çocukların istismarı konusunun daha geniş çerçevede ele alınması lazım. Çocukların istismarına yönelik düzenlemeler uluslararası Çocuk Hakları Konvansiyonu'nda var. Türkiye'nin de bunu Meclis'te biran önce onaylayacağını ümit ediyorum.

*Sözleşmenin hedefi nedir?

Bu sözleşme ile yapmaya çalıştığımız cinsel tacize karşı çocukların korunması yönünde toplumda bilinci artırmak. Benim inancım tüm bunların önlenebileceği. Kendi hakları konusunda çocuklar bilinçlendirilmeli.

BAĞIMSIZ MEKANİZMA

*Kural koymaktan daha çok uygulama önemli değil mi?

Doğal olarak sadece hukuki normların bulunması yeterli değil. Toplumun eğitilmesi gerek. Medyaya da önemli görevler düşüyor.

*Sözleşmede yeni mekanizmalar öngörülüyor mu?

Standart ortaya koymanın ötesinde, bu sözleşme ayrıca bir izleme mekanizması getiriyor. Bu kurum, ulusal otoritelerle ve sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa çalışacak ve sözleşmeye imza atan her üye ülkenin durumunu inceleyecek. Bu tür izleme mekanizması neticesinde gerek yasama gerek uygulama gerekse zihniyet açısından doğan boşluklar tespit edilebilecek.

*Türkiye nasıl yaklaşıyor?

Türkiye bu anlaşmayı zaten imzaladı. Bu son derece olumlu bir adım, hala imzalamayan ülkeler var. Bir an önce de Türkiye'de onaylanmasını bekliyorum.

DOST ADALET’

* Türkiye'de çocuk hakları kapsamında suça itilen çocukların yargılanmaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor.

Bu yasa tasarısından haberim var. Direkt olarak çocukları ilgilendiriyor. Avrupa Konseyi'nin 'çocuk dostu adalet sistemi' felsefesi ve fikirleriyle son derece uyumlu bir yasa. Çocuklar yetişkin mahkemelerinde yargılanmamalı, onun yerine çocuklarla ilgilenen profesyonel çocuk mahkemeleri tarafından bu yargılanmalar gerçekleştirilmeli. Bu girişi alkışlıyorum. Ümit ediyorum Meclis'ten biran önce geçer ve siyasi hesaplara kurban gitmez. Çocukların adalet sistemini algılaması yetişkinlere göre çok farklı. Hem bu algıyı hem de onların yaşını göz önüne almamız gerekiyor. Bu konu hiçbir zaman politize edilmemeli. Çocuklar her şeyden önce çocuktur.

İstismar aile içinde oluyor

*Çocuklar böyle bir taciz yaşadıklarını fark edebiliyorlar mı?

Cinsel taciz genellikle güven duydukları çevreler içerisinde gerçekleşiyor ve çoklukla da bu aile içinde oluyor. Acı olan tarafı, çocuklar bunun bir yanlış olduğunu bilmiyorlar. Kime başvuracaklarını bilmiyorlar. Çünkü, cinsel tacizi yapan kişiler çocukları suçluluk psikolojisine itiyorlar. Bundan dolayı çocuklar konuşmaktan kaçınıyor. Bu en önemli problem.

*Bir çocuğun bir cinsel tacize maruz kaldığı, söylemediği sürece anlaşılabilir mi?

Bizim hedef kitlemizde ikinci olarak çocuklarla yakın planda çalışan profesyoneller var. Bu kişilerin, çocukların cinsel tacize maruz kaldıkları yönündeki işaretleri anlaması için eğitilmesi lazım. Profesyoneller değimiz zaman okullardaki öğretmenler, doktorlar, dişçiler ve sosyal hizmet görevlilerini sayabiliriz.

* Bir çocuğun bir cinsel tacize maruz kaldığı, söylemediği sürece anlaşılabilir mi?

Bizim hedef kitlemizde ikinci olarak çocuklarla yakın planda çalışan profesyoneller var. Bu kişilerin, çocukların cinsel tacize maruz kaldıkları yönündeki işaretleri anlaması için eğitilmesi lazım. Profesyoneller değimiz zaman okullardaki öğretmenler, doktorlar, dişçiler ve sosyal hizmet görevlilerini sayabiliriz.

Anne-babaların rolü büyük

*Anne-babaya nasıl bir rol düşüyor?

Anne ve babaların bu işe dahil olması son derece önemli, çünkü bunlar çocuklarını koruyan kişiler. Çocuklarla iyi iletişim kurmaları lazım.

*Öncelikle çocukların konuşabilmesi mi sağlanmaya çalışılıyor?

Çok değil, 10 yıl kadar önce çocukların cinsel taciz konusu bir tabu halindeydi. Kimse bunları konuşmaya cesaret edemezdi. Mağdur çocuklar hiç konuşmazdı, yeni yeni insanların konuşmaya cesaret ettiğini görüyoruz. Avrupa Konseyi'nin tüm üye ülkelerinde bunlar oluyor. Zihniyet değişmeli.

*Zihniyet nasıl değişecek?

Kadınlara yönelik şiddetten farklı olarak, çocuklara yönelik şiddet en muhafazakâr zihniyete sahip toplumlar tarafından bile kabul edilebilecek bir şey değil. Bunun kınanması yönünde herkesi sürece dahil etmek çok daha kolay.

Yeni sorgulama sistemi olmalı

*Travma yaşamış çocukların kazanılması için yeni yöntemler var mı önerdiğiniz?

Dava konusu haline gelmiş olaylarda çocukların tekrar travmaya tabi tutulmaması lazım. Örneğin çocuk evleri. Mağdurlar, bu evlerde, doktor tarafından muayene ediliyor ve çocuk dostu bir ortamda yine psikologlar tarafından gözleme tabi tutuluyor. Sorgulama da çocukla beraber olan uzman psikologların aracılığıyla gerçekleşiyor.

ÜYE ÜLKELERDE KAMPANYA BAŞLATILACAK

*Çocuklarla ilgili yeni bir kampanya başlatacak mısınız?

Yakında Roma'da televizyon kampanyası başlatacağız. Bu çocuklara yönelik olacak ve amacımız bu kampanyanın bütün üye ülkelerde ulusal seviyede tekrar edilmesi. İlke parlamentoları bu sürece dahil olacak ve her parlamentoda bu kampanyanın yürütülmesi için temas noktası kurulacak.

*Bu kampanyanın içeriğinde neler var?

Çocukların cinsel tacize uğramasının önüne nasıl geçileceği konusunda açıklamalar var. İstismar söz konusu olduğunda nasıl korunacaklarını anlatıyor, ayrıca bu istismarı gerçekleştirenlerin bir an önce yakalanması ve yargılanmasının önemi üzerinde duruyor.

ZAMANAŞIMI UZATILABİLİR

* Mağdur olmuş çocukların nasıl rehabilite edilebileceği konusunda düşünceleriniz neler?

Sözleşmenin içerisinde mağdurlara yönelik psikolojik desteğin nasıl sağlanacağı konusunda maddeler var. Yalnızca çocukları değil, aileleri de sürece dahil ediyor. Bazen çocukların uğramış oldukları bu mağduriyet konusunda konuşabilmeleri yılları alabilir. Konuştuklarında da zaten yetişkin olmuş olabilirler ve zaman aşımına uğramış olabilir suç. Biz bu sözleşmede zaman aşımı limitinin uzatılmasını istiyoruz.

Röportaj: Seda Şimşek - Bugün




Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs