En Sıcak Konular

Afganistan 2010'da ABD için kabusa döndü

16 Temmuz 2010 13:05 tsi
İşgalin başından bu yana en ölümcül yıl olarak kayda geçen 2010'da ABD ordusunda intiharlar da rekor düzeye ulaştı.

Afganistan'da ABD öncülüğünde 2001'de başlayan işgal, ülkenin tam bir kaos ve şiddet ortamına sürüklenmesine neden olurken, ABD ordusu da Vietnam Savaşı'ndan sonra en büyük kabusunu yaşıyor.

Ordu tarafından açıklanan son verilere göre, Haziran ayında 32 ADB askeri intihar etti. Bu rakam Vietnam savaşından bu yana ordu içinde görülen en büyük intihar salgını olarak belirlendi. Askerlerden 21'inin görevdeyken intihar ettiği, 11'nin ise kışlalarında kendini öldürdüğü bildirildi.

Amerikan ordusu hala intiharları neden önleyemedikleri sorusuna cevap ararken, Irak ve Afganistan işgallerinin askerler üzerinde yarattığı baskı ve stres en önemli faktör olarak gösteriliyor.

Haziran ayı rakamlarıyla birlikte bu yıl intihar eden ABD askeri sayısının 145 olduğu belirtiliyor. 2009 yılında intihar eden asker sayısı toplam 245 olarak açıklanmıştı.

Pentagon intiharları askerlerin de yer aldığı bir video hazırlayarak önlemeye çalışıyor. Ordudaki tüm görevlilerin izlemesi emredilen videonun yanısıra, askerler "intiharı engelleme" konusunda eğitimler de veriliyor.

2010 EN KANLI YIL OLDU

Öte yandan, Afganistan’da 2010 yılının sivil kayıplar açısından en kanlı yıl olduğu açıklandı. Afgan İnsan Hakları İzleme örgütüne göre, bu yıl ilk 6 ay içinde en az bin sivil hayatını kaybetti.

Örgütün raporuna göre sivil kayıplarda Taliban eylemleri, NATO saldırıları ve Afgan askerleri, polis ve yabancı şirketlerin koruma görevlileri tarafından yapılan saldırılar rol oynadı.

Pentagon'un NATO'nun istatistiklerine dayanarak verdiği bilgiye göre ise, Amerikan ve NATO güçleri, Ocak-Nisan döneminde Afganistan'da 90 sivili ölümüne yol açtı. Bu rakamın, geçen yıl aynı dönemde 51 olduğu, bunun da sivil kayıplarında yüzde 76'lık bir artış anlamına geldiği belirtildi.

Afganistan’da sadece geçen ay içinde 100'den fazla NATO askeri öldü.


dunyabulteni



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,476 µs