En Sıcak Konular

'MHP büyük bir yanlış yapıyor'

16 Temmuz 2010 12:14 tsi
'MHP büyük bir yanlış yapıyor'

MHP kurucuları, partilerin referandum ve terörle mücadele konusunda hükümetle yaşadığı diyalogsuzluktan rahatsız.

Konuyla ilgili CİHAN'a konuşan MHP kurucularından Avukat İ. Faruk Evirgen, "Demokrasi kalitesini yükseltecek anayasa referandumuna hayır kampanyası yürütülmesini anlayamıyoruz. Yanlıştan dönerek, demokrasiye katkıda bulunması için kurucu arkadaşlarla yapacağımız toplantıda MHP yönetimine çağrıda bulunacağız." dedi.

Referandum ve milletin yetkilendirdiği başbakan ile görüşmeme yanlışından vazgeçmesi için MHP yöneticilerine çağrı yapacak MHP kurucuları İ. Faruk Evirgen, Kemal İnandı, Naci Meriç, Niyazi Ahıska, Mehmet Zeybek'ten oluşuyor.

İdeal olanın, Türkiye'nin sivil bir anayasaya kavuşması olduğunu kaydeden Evirgen, bu olmuyorsa, 12 Eylül Anayasası'nda yapılacak sivilleşme yönündeki değişikliklerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Rahmetli genel başkanları Alparslan Türkeş'in de darbe anayasasında yapılan değişiklik çalışmalarını desteklediğini hatırlatan MHP kurucusu Evirgen, şöyle dedi:

"Meclis'teki görüşmeler sırasında anayasa değişiklik paketine katkıda bulunmamış olması, bugünkü MHP yönetimi için demokrasi adına ciddi bir kırık nottur. Demokrasi mücadelesi vermek üzere kurduğumuz partinin ucuz siyasi gerekçelerle demokratikleşme faaliyetlerinin dışında kalması kabullenilir bir durum değil. Meclis görüşmeleri sırasındaki yanlışın şimdi hayır kampanyası ile büyütülmesi partimizi milli iradeden koparacak büyüklükte bir yanlıştır."

Yapılan en büyük yanlışın, anayasa değişikliğine siyasi mülahaza ile yaklaşmak olduğunu vurgulayan MHP kurucusu Evirgen, "Anayasalar siyasi düzenlemeler değil, hukuk metinleridir. Yargı bağımsızlığını düzenleyen, YAŞ ve HSYK kararlarına yargı yolunu açan, kamu denetçiliği, AİHM'den önce Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, emekli ve memurlara sosyal haklar getiren değişikliğe karşı çıkılır mı? Hukukun üstünlüğünü savunanlar, demokratikleşme yolundaki bu adımlara karşı hayır kampanyası düzenleyebilir mi!?" diye sordu.

Evirgen, 12 Eylül'de büyük haksızlıklara uğrayıp, işkence gören ülkücü camianın farklı duygu ve düşüncelerle evet kampanyası yürütmelerini, çok anlamlı bulup saygıyla karşıladıklarını belirtti. Evirgen, parti kurucuları kendilerinin referanduma demokrasi kalitesi açısından baktıklarını anlattı. MHP kurucusu Evirgen, "Ülkemizde demokrasi kalitesinin yükselmesini isteyen hiçbir gerçek demokratın bu referanduma hayır demeyeceğini düşünüyoruz." dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE DİYALOGSUZLUK

Terörle mücadelenin milli bir mesele olmasına rağmen MHP'nin hükümetle yaşadığı diyalogsuzluğa anlam veremediklerini belirten MHP Kurucusu Faruk Evirgen, "Demokrasinin temeli diyalogdur, karşı fikirlere açık olmaktır. Görüşmelerden kaçınma, ancak diktatörlük ve faşist yönetimlerde olur. Bu yüzden MHP'nin Başbakan Erdoğan'ın görüşme talebine kapıları kapatarak cevap vermesi, tasvip edilecek bir duruş değildir." şeklinde konuştu.

Milletin, ülkeyi yönetme sorumluluğu verdiği Başbakan'ın görüşme talebine olumsuz cevap vermenin temel değerlerden yoksunluk göstergesi olduğunu kaydeden Evirgen, şöyle devam etti: "Bırakın demokrat olmayı, töre ve gelenekleri bilen inançlı bir kişinin diyalogdan kaçınması düşünülemez. Çünkü Peygamber efendimiz istişareye çok önem veriyordu. Her şey bir yana, inançlı bir insan Hz. Muhammet'in istişareyi tavsiyesinin gereği olarak kapıları kapatmaz. Değil başbakan herhangi bir siyasi parti liderinden gelecek randevu talebini bile reddetmezdi."

cihan



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs