En Sıcak Konular

KKTC'de LYS başarısızlığı tartışılıyor

16 Temmuz 2010 12:07 tsi
Lisans Yerleştirme Sınav (LYS)'ında başarısız olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'inde eğitim sistemi tartışılıyor.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür eski Bakanı Canan Öztoprak, başarısızlığın sebebinin düşündürücü olduğunu belirtti. Canan Öztoprak, LYS başarısızlığının sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Öztoprak yaptığı açıklamada,"Bu sonuçlar eğitim sistemimizin alarm verdiğini gösteriyor. Türkiye'de bazı bölgelere baktığımız zaman bizim öğrencilerimiz varlık içinde yaşıyor. Bunlara karşı bu sonucu almamız düşündürücü ve sorgulanması gerekir."dedi.


Ada'daki vatandaşlar ise son yıllarda okullarda yaptıkları grevler ve Kur'an Kursu baskınlarıyla gündeme gelen eğitim sendikalarını sorumlu tutuyor.

ÖSYM tarafından açıklanan LYS sonuçlarına göre, Türkiye'de TM puan türünde en başarısız il olan Şırnak'ta puan ortalaması 252,221 iken, bu oranın KKTC'de 234,480'e düşmesi büyük yankı uyandırdı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KKTC'nin Türkiye'deki tüm illerden daha düşük bir ortalamaya sahip olduğunu açıklamıştı.


EĞİTİMCİLER AYLARCA GREV YAPARSA EĞİTİM SEKTÖRÜNDEN NE BEKLENEBİLİR

Kuzey Kıbrıs'ın bu derece kötü bir ortalamaya sahip olmasını, eğitim sendikalarının öncülüğünde öğretmenlerin dönem dönem aylarca grev yapmalarına bağlayan gazeteci yazar Yurdagül Beyoğlu Cihan'a yaptığı açıklamada," Üniversite sınavından çıkan sonuç bize gösteriyor ki KKTC'de eğitim bitmiştir. Suçlu ise hükümeti sağmal inek gibi gören sendikalar ile bu çirkinliğe fırsat veren kimi öğretmenlerdir. Bu ülkenin sendikaları, yasaların kendilerine verdiği sınırsız hak sayesinde istedikleri gibi at oynatmakta, istedikleri duruma müdahale etme cüreti göstermektedirler. CTP Hükümeti'nin son üç yılı grevlerle geçmiştir. Okulların kapısına asılan "bu iş yerinde grev var" sözü olayın mantığını ortaya koymaktadır.


SENDİKALAR KENDİ ÇIKARLARINI ÜLKE MENFAATİNDEN ÖNDE GÖRDÜLER

Beyoğlu geçmişten bir alıntı yaparak eğitim siteminin neden çöktüğünü de kısaca özetliyor,"Bir haberde Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı (KTOEÖS) Başkanı Adnan Eraslan şöyle diyor: "Grevin 32. gününe geldik. Bu kötü bir süreç, biraz askıya alacağız!"

32 gün! Ondan sonra "şu kadar öğrenci sınıfta kaldı" Evde oturan öğrencinin nasıl bir başarı göstermesi bekleniyordu? Sendikaların ve kimi öğretmenlerin olaylara kendi penceresinden bakması, ülke çıkarlarını ve ülkenin geleceğini dikkate almadan şımarıkça ve sorumsuzca davranması bu sonu hazırladı."diyerek sendikaların kendi çıkarlarını ülke menfaatlerinin önünde gördüğünü belirtti.


ERASLAN, SINAVA GİRENLER TÜRKİYE'DEN GELEN ÖĞRENCİLER

Adnan Eraslan ise ülkedeki eğitim faciasının asıl sebebini Kıbrıs'ta sınava giren Türkiye kökenli öğrencilerin fazla olmasına bağlıyor. Eraslan."Türkiye'den gelerek sınava giren öğrencilerin sayısı bizim iki katımızdır. Bizim öğrencilerimiz daha çok İngiltere, Atatürk Öğretmen Akademisi veya diğer ada üniversitelerine gittiler. Sınava giren öğrenci sayısı bizim sayımız değil."dedi.


BÖYLE EĞİTİM SENDİKASI OLURSA, BU SONUÇLAR NORMAL

KTOEÖS Başkanı Adnan Eraslan'ın,'Türkiye'den gelerek sınava giren öğrencilerin sayısı bizim iki katımızdır.' açıklamasına tepki gösteren üç çocuk velisi Eren Barışsever isimli vatandaş ise yaptığı açıklamada Eraslan'ın asli görevini bırakıp eğitimciliği bir şov malzemesi haline getirmesine bağlıyor. Barışsever,"Bir eğitim sendikası düşünün ki, eğitim dönemi içerisinde kafalarına estiğinde aylarca grev yapsınlar. Bir eğitim sendikası başkanı düşünün ki yazın devlet kontrolünde verilen dini bilgiler kurslarının kapısını tekmelesin. Ve bir eğitim sendikası başkanı düşünün ki okullarda dini bilgiler alan öğrencilere işgalci desin ve bir eğitimci sendikası düşünün ki sendika üyeleri gruplar halinde okul basmaya gitsinler, daha fazla bir şey söylememe gerek var mı? İşte böyle eğitimci olursa, böyle sonuç alırsın. Eğitimciler şovu bırakıp eğitime yönelmeliler ya da kendilerine eğitimci yerine grev gözcüsü demeliler."dedi.


SENDİKALAR KENDİLERİNE EMANET EDİLEN ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKSINLAR

Kıbrıslı emekli öğretmen Hüseyin Sayın da eğitim sisteminin istenmeyecek düzeyde düşmesini sendikaların sınırlarını aşmasına bağlıyor. Sayın yaptığı açıklamada," Öğretmenler tamamen yasal olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde eğitim veren Kur'an kurslarını basmak yerine, kendilerine emanet edilen çocukları kaliteli bir eğitim versinler. Bu sonuç KKTC için utanç vericidir. Sorumlular hesap vermelidir."açıklamasında bulundu.


SENDİKALARIN HAKLARI SINIRLANDIRILMALI

Rasim Yankın isimli Kıbrıslı vatandaş KKTC'nin bu derece düşük başarı elde etmesini utanılacak bir durum olarak değerlendiriyor. Ülkenin dershaneler ve kolejlerle dolu olduğuna dikkat çeken Yankın,"Çocuklarımız koleje gidiyor, hafta sonları özel ders alıyor, ama Türkiye'nin en başarısız noktasıyız. Burada bence asıl sorun eğitimcilerin, eğitimciler üç kuruş daha fazla almak için aylarca grev yapma cüreti gösterebiliyorlar. Sendikaların bu sınırsız hakları ellerinden alınmalı. Eğitimciler eğitimden başka bir şeyle uğraşmamalı."değerlendirmesinde bulundu.

cihan

 

 

 




Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs