En Sıcak Konular

Davutoğlu'nda Ermenistan açıklaması

16 Temmuz 2010 11:38 tsi
Davutoğlu'nda Ermenistan açıklaması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan önemli bir açıklama geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, komşularıyla olan sorunlarını ortadan kaldırmada son yıllarda önemli mesafe aldığını ancak Ermenistan'ın, bu tablonun eksik parçası olarak kaldığını belirterek, ''Türkiye'nin uzattığı dostluk elinin geri çevrilmesinin, herkesten çok Ermenistan'a zarar vereceği açıktır'' dedi.

Davutoğlu, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta,60. Hükümet döneminde sadece İsveç Parlamentosunun, soykırım iddialarını kabul ettiğini anımsattı. Davutoğlu, İsveç Parlamentosunun, 11 Mart 2010'da sözde Ermeni, Asuri, Keldani ve Pontus soykırımını tanıyan bir kararı kabul ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Yukarı Karabağ sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerde, diğer konularla birlikte, işgal kuvvetlerince boşaltılarak Azerbaycan'a iade edilen bölgelere uluslararası bir barış gücünün konuşlanması fikri üzerinde durulduğunun da bilindiğini belirtti. Davutoğlu, söz konusu barış gücünün varlığı ve oluşumu konusunda müzakerelerin sürdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin bu yönde taraflara herhangi bir teklifte bulunduğu iddiasının gerçeklikten uzak olduğunu bildirdi.

''BÖLGEDEKİ ÜLKELERİN YARARINA OLACAKTIR''

Türkiye'nin, tüm komşularıyla ilişkilerini karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri temelinde geliştirmek azminde olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Komşularımızla var olan sorunların ortadan kaldırılması hususunda son yıllarda önemli mesafe kaydedilmiş, ancak Ermenistan, bu tablonun eksik parçası olarak kalmıştır. Ermenistan ile imzalanan protokoller, uzun soluklu bir süreç olarak değerlendirdiğimiz normalleşmenin ilk adımını oluşturmuştur. Bu sürecin devamı, şüphesiz Ermenistan'ın da sorunları çözme iradesiyle yapıcı bir tutum sergilemesine ve izlediği siyasetin iyi komşuluk ilişkileriyle uyumlu olmasına bağlı olacaktır.

Güney Kafkasya'da mevcut siyasi ihtilafların barışçı yollarla çözümlenmesi, bölgede sürdürülebilir güvenliğin ve refahın sağlanmasının ana koşuludur. Güney Kafkasya'nın mevcut çatışma ortamından kurtarılıp, bir güvenlik ve işbirliği alanına dönüştürülmesi bu bölgedeki tüm ülkelerin geleceği ve bölgenin refahı açısından gereklidir. Güney Kafkasya'da böyle bir tablonun ortaya çıkması, bölgede bulunan tüm ülkelerin yararına olacaktır.''

''GEREKLİ SİYASİ İRADEYE SAHİP''

Güney Kafkasya'da kapsamlı bir barışın kurulması için çok önemli diğer bir koşulun, Yukarı Karabağ sorununun çözümlenmesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, ''Bölgemizde kapsamlı bir normalleşme olmaması halinde tek boyutlu bir normalleşme yönündeki çabaların kalıcı ve sürdürülebilir olmayacağı açıkça bilinmektedir'' dedi.

Davutoğlu, Hükümetin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin, Yukarı Karabağ sorununun çözüm çabalarına da olumlu etki edeceği, bu çabalara hız kazandıracağı inancında olduğunu vurguladı. Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Nitekim Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları arasında süren müzakerelerin, normalleşme süreciyle birlikte yeni bir ivme kazandığına, iki cumhurbaşkanın bu dönemde 9 ikili görüşme yaptığına tanık olduk.

Türkiye, bölgede başlattığı söz konusu barış hamlesini, karşılaşılan güçlüklere rağmen sürdürmek için gerekli siyasi iradeye sahiptir. Ermenistan'ın da aynı siyasi irade ve iyi niyeti göstermesi halinde süreç, tüm bölgenin hayrına sonuç verebilecek şekilde ilerleyebilecektir. Türkiye'nin uzattığı dostluk elinin geri çevrilmesinin ise herkesten çok Ermenistan'a zarar vereceği açıktır.''

 Soru önergesinde başka bir soruyu yanıtlarken Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık görevini üstlendiği 15 Mart 2003 tarihinden bu yana (6 Temmuz itibariyle) 191 yurt dışı gezisi yaptığını bildirdi.

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs