En Sıcak Konular

Obama için doğru kriz aranıyor!

16 Temmuz 2010 11:30 tsi
Obama için doğru kriz aranıyor! Yol göstermiyor.. Kesiyor!

iyibilgi Ankara

'All we need is the right major crisis, and the nations will accept the new world order' *

ABD’de Demokrat kanadın tanınmış isimlerinden ve Beyaz Saray ile yine Demokrat Başkan adaylarının danışmanlığını yapan Dr. Robert Shapiro’nun Financial Times Gazetesi’ne verdiği mülakatın ilgi çekmemesi düşünülemez.

Zaten dün iyibilgi de gördü ve bugün de kimi gazeteler o cümleleri sayfalarına taşıdılar.

Hatırlamak için özetlersek, "Bugünden itibaren, (seçimlerin olacağı) Kasım'a kadar kamuoyunun güvenine hakim olabilmesi için bir yol bulması gerekiyor. Bunun için de 9/11 ya da Oklahoma City bombalaması benzeri olaylardan başkası aklıma gelmiyor" cümlesini kurmuştu Shapiro.

Shapiro’nun söylediklerini hafife almamak gerekiyor. Çünkü zamanlaması da, söyleyen de hedef de önemli.  Terörist bir saldırıdan başkasının Obama’yı kurtaramayacağı anlamına rahatlıkla çekilebilecek bu sözlerin amacı ne?

Yavaş yavaş Türkiye’de de fark edildiği gibi (!), Başkan Barack Obama’ya Amerikan halkı tarafından verilen destek gittikçe azalıyor ve şu sıralar yüzde 40 civarında.

Bu oranın daha kötü taraflarından biri de Kasım ayında Senato ve Temsilciler Meclisi’nin bazı koltukları için seçime gidilecek olması. Mesele burada da bitmiyor.

Kasım da Obama kötü bir sonuçla karşışırsa, ikinci kez Başkanlığı kazanamaması ihtimali de yükselecek. İşte tam bu noktada Shapiro konuşuyor!

Şimdi mümkün olan tüm boyutları ile konuya bakalım: Bir kere Shapiro hakkında kulakdan dolma veya hayatının bir bölümüna bakarak değerlendirme yapmak yanlış.

Kesin olan şu.. Shapiro tam bir Demokrat. Ekonomi konusunda uzman.
Valilik döneminden beri (!) Bill Clinton’un ekonomi danışmanı. Seçim kampanyasının danışmanı. Başkan Yardımcısı Al Gore ve  Senatör John Kerry’nin Başkanlık kampanyası danışmanı. Keza ve bizzat Obama’nın kampanya danışmanı!

Harvard, Brookings Enstitüsü, London School of Economics and Political Science, Şikogo Üniversitesi, Bilderberg, Tony Blair, AT&T, Google, NASDAQ, Fujitsu, IMF markalarının hepsiyle bir bağı var.

Yani konuşan ağız bu. Shapiro, akademik açıdan bahsettiği türden krizlerin liderleri yükselttiği fikrini dillendiren ilk kişilerden biri. (Bu kadar zamandır böyle bir şeyin söylenmemiş olması, tespitin aleni olmasından ileri geliyor olabilir!)

Ve şimdi de bunu söylüyor ama o kadar basit değil elbette. Demokratlar’ın “Kasım korkusu” bu tezin zikredilmesine neden olabilir. Bunu teoriyi destekleyen teşhislerden biri de şu, kamuoyu anketleri Obama’nın “liderliğine ve komutanlığına” güvenilmediğini (demokrat-cumhuriyetçi fark etmez) gösteriyor.

Bu yüzden işte böyle bir krize gönderme yapılıyor. Shapiro’nin sanki öneriyormuş (!) gibi söz ettiği saldırı olursa, ülkenin bir araya geleceği ve liderinin etrafında toplanacağı tespiti, akademik bir sunuş gibi aktarılıyor.

Örneğin, 11 Eylül’ün Bush yüzde 50’deki oy oranını yüzde 80’e fırlattığından bahsediliyor. Shapiro’nun kullandığı kritik ifade “ihtiyaç”. Buna Obama ve ekibinin “ihtiyacı” var gibi söylüyor.

Bu işin bir yönü. Peki bu saldırı ne olabilir? Eylül ayının da ABD’liler de anımsattıkları düşünüldüğünde herkesin aklına yine 11 Eylül gibi bir trajedi mi bekleniyor sorusu gelebilir.

Fakat yurt içindeki böylesi bir terör olayı, sanıldığının aksine Obama’yı yükseltmez düşürebilir! Burası önemli. Çünkü Obama yukarıda belirttiğimiz gibi zaten “ülkeyi savunamamakla, lider olamamakla, orduyu yönetememekle, komutan olamamakla” muhalifleri tarafından ve yaygın olarak itham ediliyor.

Bir de böyle bir şey olursa? Böylesi bir bakışa Shapiro da sahipse, “böyle garip konuşması”ndan anlaşılması gereken de değişebilir. Yani Shapiro “ihtiyacı” söylemiyor, olası bir felaketi (belki istihbarat, belki duyul veya sadece analiz sonucu) alenileştirerek önünü kesiyor.

Zaten kritik nokta da burası ve muhtemelen de niyet bu. Fakat tersi doğru ise o krizin mimarisi de önemli. Acaba Obama İran’a yönelik bir saldırı yapabilir mi?

İhtiyacı karşılar mı? Veya iyice ters bir bakış olarak, tarihin en çok suikast ihbarına muhatap olan lideri olarak kendisine yönelik “başarısız” bir girişim de bulunulması! Bu da ihtayacı giderebilir mi?

www.iyibilgi.com

(*) “Tüm ihtiyacımız doğru bir kriz.. Sonra halk yeni dünya düzenini kabul eder”. David Rockefeller.



Bu haber 2,636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs