En Sıcak Konular

Gülten Kaya: Devletin asıl sahibi görülecek

16 Temmuz 2010 08:42 tsi
Kürtçe klip çekeceğini açıkladığı için vatan haini ilan edilen Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, referanduma destek verdi.

Referandumun Türk toplumunun demokrasi bilincinin boyutlarını ölçme fırsatı vereceğini belirten Gülten Kaya, paketin kabul edilmesi halinde ise yeni bir anayasa yapılması ve Kürt sorununun çözümü için hükümete çağrıda bulundu.
 
12 Eylül'de referanduma sunulacak anayasa değişikliğine bir destek de Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'dan geldi. 1999 yılında 'yılın sanatçısı' ödülünü aldığı törende "Kürtçe şarkı okuyacağını ve ezilen bir halkın sözcülüğünü yapacağını" söyledikten sonra 'vatan haini' ilan edilen Ahmet Kaya, Paris'e gitmek zorunda kalmış ve orada vefat etmişti. Gülten Kaya, yaşadığı o yılların ardından artık Türkiye'nin demokratikleşme sürecinden geçtiğini belirtiyor. Bu süreçte 'kendilerini devletin asıl sahibi gibi görenlerle gerçek sahiplerinin' fotoğrafının netleşeceğini belirten Kaya, referandumun da Türk toplumunun demokrasi bilincinin boyutlarını ölçme fırsatı vereceğini vurguluyor.

'Yılın sanatçısı' ödülünü aldığı 10 Şubat 1999 gecesi, bütün hayatının değişeceğini bilmiyordu Ahmet Kaya. Ödülünü aldıktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim." Bu sözler üzerine Kaya için her şey bir anda tersine döndü. Kendisi ve eşi Gülten Kaya'nın üzerine tabaklar fırlatıldı. Kaya çifti, birkaç arkadaşının oturduğu masaya güçlükle varabildi. Ertesi gün ise medyada boy hedefi haline getirildi. 'Vay şerefsiz' manşetleri atıldı. Hakkında açılan davanın ilk duruşmasında "vatana ihanet" suçlamasıyla 13,5 yıl hapsi istendi. Kaya, 1999 Haziran'da Paris'e gitti ve 16 Kasım 2000 sabahı Paris'teki evinde vefat etti.

Gülten Kaya, yaşadığı o günlerin ardından gelinen süreçten umutlu. Türkiye'nin geçiş sürecinde olduğunu ve bu sürecin bugüne kadar ezberlenmiş tanımları yerli yerine oturtacağını dile getiriyor. Bütün yurttaşların, egemenliğin gerçekte kimin elinde olduğunu illaki anlayacağına dikkat çeken Kaya, "Adalet bürokrasisi içerisinde örgütlenmiş ve 'egemenlik' tanımının değişmemesini isteyenler, bu geçiş sürecinin dinamiklerine geçiş hakkı tanımasalar da bu referandum 'egemenliğin kayıtsız şartsız' sahibini görmemizin de kapısını aralayacaktır diye düşünüyorum. Kendilerini devletin asıl sahibi olarak görenlerle asıl sahiplerin fotoğrafı netleşecek." diyor.

Kaya, gerçek demokrasi güçlerinin 12 Eylül anayasasından muzdarip olduklarını vurguluyor. Değişiklik paketinin bu muzdarip olma halini ise tümüyle ortadan kaldırmadığını savunuyor. Paket referandumdan geçtiği takdirde yeni değişikliklerin gelmesini istiyor. Kaya, şu ifadeleri kullanıyor: "AK Parti bir dönem daha iktidarda kalırsa, 12 Eylül anayasasının tümden değişmesi, Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme sürecinin büyük ivmeler kazanması konusundaki haklı beklentilerimizden dolayı, bizlerin eli yakasında olacaktır. AK Parti referandum öncesinde gerek Kürt sorununun çözümü gerekse buna bağlı olan demokratikleşme sürecine ilişkin izleyecekleri ve sahiden hayata geçirmek konusunda kararlı durmalarını beklediğimiz politikalarını daha da netleştirmek zorunda."

zaman



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,283 µs