En Sıcak Konular

Rusya’dan İran’a bir uyarı daha

15 Temmuz 2010 20:44 tsi
Rusya, İran’ın nükleer programına devam etmesinden rahatsızlık duyduğunu açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le birlikte düzenlediği basın toplantısında İran'ın nükleer teknolojinin gelişimi konusunda çalışmalarını sürdürdüğü uyarısında bulundu.

"Açık ve gizli istihbarat kaynaklarından edindiğimiz bilgiler ve hazırlanan raporlara göre, nükleer program çalışmaları gelişmeye devam ediyor." ifadelerini kullanan Medvedev, kendilerine sevmedikleri sorular yönetilse bile İran'ın uluslararası toplumla tam bir işbirliği için cesaretli olmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Tahran'ın nükleer programının ulusal bir hedef haline geldiğini, ancak bir kısım siyasi çevrelerin de bunu kendi politik çıkarları için kullandığını iddia etti. İran'ın Rusya'nın aktif bir ticari ortağı olduğunu hatırlatan Medvedev, "Ancak bu İran'ın nükleer programının hangi yönde ilerlediği konusu ile ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelmez... Ya da programın askeri bileşenleri nasıl gerçekleşiyor..." ifadelerini kullandı. Medvedev, Tahran'dan tatmin edici bir açıklama beklediklerini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya bugüne kadar İran'a yaptırım konusuna karşı çıkıyordu. Diplomatik yollarla sorunun çözülmesi gerektiğini savunan Moskova'nın yeni yaklaşımları Tahran'ın da sert tepkisine neden oluyor. Tahran, Medvedev'i batılı istihbarat teşkilatlarının oyununa gelmekle suçluyor.

Diğer taraftan Moskova, Tahran'la ticari ilişkilerini sürdürmek için çalışmalar yapıyor. Moskova'da dün bir araya gelen Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ve İran'lı meslektaşı Mesud Mir-Kazemi yaptırımların ikili ilişkileri etkilememesi konusunda fikir birliğine vardı. Petrol ve doğalgaz alanında sürdürülen projelerin olumsuz etkilenmemesi için 'yol haritası' belirleyen iki bakan, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılması konusunda müzakerelerde bulundu.

cha



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs