En Sıcak Konular

Fransa eski sömürgelerini tatlı dille sömürecek!

15 Temmuz 2010 16:32 tsi
Fransa eski sömürgelerini tatlı dille sömürecek! Fransa, II. Dünya savaşının ardından kaybettiği Afrika sömürgelerini yeninden kazanmak için ilginç bir stratejik plan yürütüyor.

Afrika’da sömürgecilik faaliyetlerinin öncü ülkelerinden Fransa, 2. Dünya Savaşı‘nın ardından kolonilerini kısa büre içinde kaybetti. 1 ocak 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını ilan eden ilk ülke Kamerun oldu. Aynı yıl büyük bir bağımsızlık furyası yaşandı. 13‘ü Fransız sömürgesi, toplam 17 Afrika ülkesi bağımsızlığını ilan etti.

Euronews'in haberine göre fakat 50 yılı aşkın bir süredir devrede olan bu politika Fransa’nın Afrika’daki etkisinin gittikçe azalmasına engel olamadı. Kötü gidişata bir dur demek isteyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy eski kolonilerle ‘‘yenilenmiş ortaklık’‘ adlı bir politika başlattı.

Politikanın temelleri 6 hafta önce Fransa’da yapılan Afrika-Fransa zirvesinde atıldı. İlişkilerin yenilendiğinin bir göstergesi olarak da 13 eski Fransız sömürgesinin devlet başkanları Fransa’nın 14 Temmuz bağımsızlık kutlamalarına davet edildi.

Fakat bu davet Fransa’da büyük tartışmaların yaşanmasına sebep oldu. İnsan Hakları dernekleri ayağa kalktı. Bağımsızlığı, kardeşliği ve eşitliği simgeleyen 14 Temmuz’daki askeri geçit törenine ‘‘eli kanlı liderler’‘ tarafından yönetilen askerlerin katılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Kutlamalara eski kolonilerin de davet edilmesi Fransa Afrika’da eski gücüne tekrar ulaşmak mı istiyor sorusunu akıllara getirdi.

Afrika’nın neredeyse üçte birine sahip Fransa sadece bir yılda Kamerun, Sénegal, Togo, Madagaskar, Kongo, Bénin, Niger, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Mali ve Moritanya’dan ayrılmak zorunda kaldı.

Fakat Fransa eski kolonilerinden elini çekmedi. Yaşanan siyasi istikrarsızlıklar, sınırsal ve mali sorunlar Fransa’nın elini kuvvetlendirdi. Kurulan sıkı ilişkiler ülkenin eski kolonileri üzerindeki etkisini devam ettirmesini sağladı. 1955 yılında Fildişi Sahili devlet başkanı Felix Boigny bu politikaya ‘‘FransAfrika’'adını koydu.

 



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,223 µs