savaş başlatır' | " /> savaş başlatır' | "/>

En Sıcak Konular

'İsrail’in İran’a saldırması savaş başlatır'

15 Temmuz 2010 16:02 tsi
'İsrail’in İran’a saldırması savaş başlatır' İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer tesislerine İsrail tarafından yapılacak bir saldırının uzun süreli bir savaş başlatabileceğini belirtti.

Çatışmalara şiddet içermeyen çözümler sunan Oxford Araştırma Grubu, İran’ın nükleer silah elde etme hevesine karşı askeri operasyon seçeneğinin düşünülmemesi gerektiğini ifade etti.

Grubun yayımladığı raporda, “İsrail’in İran’a düzenleyeceği bir saldırı, uzun süreli bir savaşa neden olabilir. Böyle bir hamle İran’ın nükleer silah elde etmesini önleyemeyeceği gibi Tahran’ın bu amacını güçlendirebilir” denildi.

Rapor ayrıca, bu tür bir saldırının Ortadoğu’da istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı oluşmasına neden olabileceğini belirtti. Bradford Üniversitesi akademisyeni Paul Rogers tarafından hazırlanan raporda, ABD’nin İran’a karşı askeri bir harekât yapma olasılığının düşük olduğu, ancak İsrail’in bu alanda etkinliğini artırdığı belirtildi.

Raporda, ABD tarafından kullanılacak uzun menzilli savaş uçakları, bu uçaklara destek verecek uçak gemileri, uzun menzilli insansız hava araçlarının kullanılması ile Irak’ın ve Azerbaycan’ın kuzey doğusunda bulunacak takviye tesisleri İsrail’in İran’a yönelik saldırı ihtimalini güçlendirebilir” ifadesi yer aldı.

ÜÇ İLE YEDİ YIL

Oxford Araştırma Grubu’nun raporunda, Tahran’ın üç ile yedi yıl arasında küçük bir nükleer silah cephaneliği kurabileceği belirtildi. Ancak bu tür bir amaca yönelik kesin delil oluşturacak bir bilginin bulunmadığına da dikkat çekildi.

Raporun dikkat çeken diğer ayrıntıları ise şunlar:

“İsrail’in yapacağı bir hava saldırısı sadece İran’ın nükleer tesislerini yok etmeyi değil, fabrikaları, araştırma merkezlerini ve hatta üniversite laboratuarlarını da vurmayı amaçlayabilir. Bu durum çok sayıda sivil zayiata neden olabilir.”


“İsrail, Tahran’daki hedeflerin doğrudan bombalanmasının hedeflenmesi halinde, nükleer programa öncülük eden liderlerin öldürülmesi girişiminde de bulunabilir.”

“İran, İsrail’in yapacağı bir saldırıya cevap olarak Nükleer Silahsızlanma Antlaşması’ndan çıkabilir ve ileriki saldırıları önlemek için en kısa zamanda nükleer silah üretemeye yönelebilir. Ayrıca İsrail’e yönelik füze saldırıları, Batı veya Körfez’deki petrol tesislerine yönelik saldırılar yaşanabilir. Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması ise petrol fiyatlarının fırlamasına neden olacaktır.”

Rogers, İsrail’in bir hava saldırısı yapmasının ardından İran’ın nükleer programını güçsüz kılmak için bu saldırıları devam ettirmesi gerekeceğini, İran’ın ise uzun süreli saldırılarla tepki vereceğini ve bir savaşın patlak verebileceğini belirtti.

Planet

 



Bu haber 1,217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs