En Sıcak Konular

Rum siyasilerden 74 darbecilerine sert eleştiri

15 Temmuz 2010 13:36 tsi
Rum siyasiler, 15 Temmuz 1974'te faşist Yunan Cuntası'nın Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği darbenin yıldönümü dolayısıyla kınama mesajı yayımladı.

Rum basının haberine göre, Komünist Emekçi Halkı Yüceltme Partisi (AKEL) yayımladığı mesajda, EOKA B örgütü ile bu örgütün lideri Yorgo Grivas'ın suçlarından arındırılmasına ve tarihin saptırılmasına yönelik çabaları kınadıklarını belirtti.

AKEL yayımladığı basın bildirisinde, tarihi gerçekliğin savunulması ve gelecek nesillere yayılmasının, bugün belirli çevreler tarafından güya Kıbrıs'ın ve ulusun kurtuluşu şeklinde tanıtılan aşırı sağ ve Grivasçılık ideolojik çarpıtmalarının verimli zemin kazanmaması için, gerekli olduğunu ifade etti. AKEL ayrıca, bugün Rum Başkanlık binasında, darbe ve sözde işgalin kınanması için yapılacak etkinliğe halkın katılması için çağrıda bulundu.


DİSİ: 74 DARBESİ TÜRKLERİ ADAYA GETİRDİ

Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ise yayımladığı mesajda, "uğursuz gün" olarak nitelendirdiği 15 Temmuz 1974'e, Yunan Cuntası'nın suç faaliyetinin damga vurduğunu ve ülkeyi 'işgal eden ve bölünmüş tutan' Türkiye'ye kapıları ardına kadar açmasına neden olduğunu ifade etti. DİSİ, darbeyi kınayarak, ulusal bölünmüşlük, çatışma ve fanatizm getiren trajik sonuçlarına da değindi.


DİKO:YAŞANABİLİR KIBRIS İÇİN HERKES SEFERBER OLMALI

Rum Demokrat Parti (DİKO) da mesajında tüm siyasi dinamiklerin ve halkın, ülkenin yeniden birleşmesi ve Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunması için seferberlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı. DİKO, strateji ve taktik temelinde, sadece, kolektif bir çaba ve ortak faaliyetler ve birlik içinde olan halk ve siyasi dinamiklerle, mücadelelerinin adalete erişmesini temenni etmelerinin mümkün olabileceğini dile getirdi.


EDEK:TÜRK İŞGALİNİN SONLANDIRILMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Rum Sosyalist KS EDEK partisi de, bu ihanet ve suçun işlendiği bu günler nedeniyle, "Kıbrıs" halkının geleceğini tehlikeye atacak çözümleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti. KS EDEK, halkın; sözde Türk işgalinin sonlandırılması için vazgeçilmez mücadelesini sürdüreceğini de ifade etti.


Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise darbeyi kınayarak, halkın; halk düşmanları tarafından yürütülen, dışarıdan alınmış müdahalelerin ve hilekar yöntemlerin kesilmesine ilişkin çabasının desteklenmesi gerektiğini, ayrıca siyasi liderliğin; Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm sağlanması ve demokratik ilkelerin savunulmasına ilişkin sorumluluğu üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.


PAPADAPULOS ARAŞTIRMA MERKEZİ: 15-20 TEMMUZ UĞURSUZ GÜNLER

Öte yandan Fileleftheros gazetesine göre, Tasos Papadopulos Araştırma Merkezi ise yayımladığı mesajda 15 ile 20 Temmuz 1974'ün, Kıbrıs'ın çağdaş tarihinde "uğursuz günler" olarak kazıldığını belirtti.

Merkez, Başpiskopos Makarios'a karşı düzenlenen darbe ile bunu takip eden Türk "işgalinin", bugüne kadar yaşanmaya devam eden ulusal trajedinin kalkış noktasını teşkil ettiğini dile getirdi.


RUM MECLİSİ DARBE VE SÖZDE İŞGALİ KINAYACAK

Fileleftheros gazetesi bu arada, Rum Meclisi'nin, darbeyi ve Türk "işgalini" kınamak amacıyla bugün saat 11:00'de olağanüstü toplanacağını yazdı.Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın da hazır bulunacağı toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Marios Karoyan yapacak. Karoyan'ın ardından ise parti başkanları ve Meclis grup temsilcileri sekiz dakikayı aşmayacak konuşmalar yapacak.

 
cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs