iyibilgi Ankara<" /> iyibilgi Ankara<"/>

En Sıcak Konular

Neymiş bu ekonomik bağımlılıklar?

15 Temmuz 2010 13:13 tsi
Neymiş bu ekonomik bağımlılıklar? Başbakan BBP’yi ziyaretinde, ‘AB sürecini durdurmak kolay değil. Ekonomik bağımlılıkları dikkate almak durumundayız’ dedi. Herhalde, süreç durursa AB’nin gireceği sıkıntıları kastediyor? iyibilgi Ankara<

Başbakan Erdoğan dün liderler turu kapsamında ziyarettiği partilerden biri de BBP ve lideri Yaşar Topçu idi. Topçu görüşme sırasında, “AB ile ilişkileri askıya alın” önerisini getirdi.

Tayyip Erdoğan ise, “AB sürecini durdurmak söylediğiniz kadar kolay değil. Ekonomik bağımlılıkları dikkate almak durumundayız” yanıtını verdi.

BBP ve kimi siyasi partilerin AB konusundaki fikirleri bu yönde olabilir. Bununla beraber AB sürecinin devam etmesini isteyen kesimler de mevcut Türkiye’de.

Kısaca AB süreci her ortamda tartışılabilir ama bu konuşmada “ekonomik bağımlılık” meselesine bakmak da gerekiyor. AB ile çeşitli siyasi kararları gözden geçirmeyi zorlaştıran “ekonomik bağımlılık” gerçekte neyi tarif ediyor.

Çünkü tam bu zamanlamayla akla ilk gelen konular, “Türkiye tüm AB üyesi ülkelerden (hatta toplamlarından) daha hızlı büyüyor” veya “eksen kayması”ki daha çok kastedilen AB bu önemli cümleyle çelişiyor gibi.

Eksen kayması meselesini zaten AKP hükümeti kabul etmiyor ama Türkiye’nin AB bir tarafa küresel ekonomik krizi bile aştığı, “teğet geçme” bir tarafa, Çin’in yüzde 12’lik rakamını yakalamaya binde bir kaldığı (%11.9) bir dönemde “bağımlılık” ne anlama geliyor?

Herhalde Başbakan’ın bu sözleri ile bugün Sabah Gazetesi’nde yeralan bir başka haber bu kadar “uyumlu” olamazdı: “Avrupa Parlamentosu’nda Türk ekonomisine övgü”.

Bir AB raporunu haberleştiren gazete, AP’nin AB için ekonomik önemine dikkat çekiyor. Türkiye’nin AB açısından özellikle ekonomik anlamda vazgeçilmez olduğuna vurgu yapıyor.

Hatta Türkiye’nin AB dışındaki ülkelerle geliştirdiği ticari ilişkilerin Gümrük Birliği sürecini “siyasi nedenlerle zarara uğratabileceği” ikazı yapılıyor.

Tabloya böyle bakınca ve biraz da “latife” yaparak şu söylenebilir, Başbakan’ın AB sürecinin akıbetini düşünmekten alıkoyan şey AB’ye acıması gibi gözüküyor!

Ve böyle olunca “bağımlılık” kelimesinin biraz açılması gerekiyor.

AB, ABD, Rusya, Çin, hatta İran’ın ticari dengelerdeki yeri ne? Bu önemli çünkü bağımlılık kelimesi, başta AKP tabanı olmak üzere Türkiye’de alerji yapıyor uzun zamandır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,869 µs