En Sıcak Konular

Diyarbakır'daki STK'lar, PKK'ya ateşkes çağrısı yaptı

15 Temmuz 2010 13:10 tsi
Diyarbakır'da 38 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu 'Kana Dur Girişimi', terör örgütü PKK'ya ateşkes çağrısında bulundu.

Mardinkapı Mezarlığı'ndaki mezarlar içinde açıklama yapan girişim üyeleri, demokratik açılım kapsamında somut adımların atılabilmesi için PKK'ya bugüne kadar 17 kez ilan ettiği ateşkesi bir daha ilan etmesini istedi. Girişim her hafta akan kanın durması için mezarlıkta açıklama yapacak.

Aralarında MÜSİAD, Diyanet-Sen, Sağlık-Sen, Memur-Sen ve Anadolu Gençlik gibi sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu 38 STK'nın oluşturduğu Kana Dur Girişimi, silahların susması için ellerini taşın altına koyduklarını dile getirdiler. Girişim üyeleri, diğer sivil toplum kuruluşlarını, kanaat önderlerini ve siyasi partileri belli aralıklarla ziyaret ederek silahların susması için destek arayacak.


STK'LARIN SESİ BOMSA SESLERİ ARASINDA KISILMASIN

Kana Dur Girişimi adına mezarlık içinde açıklama yapan Ahmet Ay, Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşlarının sesinin daha gür çıkması için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi. Ay, "Kardeşlik ve insanlarımızın ölmemesi için bir araya gelip ses verelim. STK'ların sesi bomba sesleri arasında kısılıp kaybolmasın. Bu da kan, gözyaşı ve yürek yangını demektir. Türk- Kürt analarına bunu reva göremeyiz." diye konuştu.

Bundan sonra her hafta Mardinkapı Mezarlığı'nda açıklama yaparak kana 'dur' deyeceklerini anlatan Ay, mezarlıkta açıklama yapmalarındaki amaçlarını şöyle açıkladı: "İnsanlarımızın asker, polis ve Kürt çocuğu ayrımı olmaksızın doğal eceliyle ölmelerini istememizdendir. Çatışma acı demek, anne yüreğinin inlemesi, yanması demektir. Bunu vurgulamak için mezarlığı tercih ettik."


ÇATIŞMALAR DEVAM ETTİKÇE STK'LAR DEĞİL PAMUKOĞLU GİBİLERİ KONUŞUR

Artık çatışma, şiddet, Türk ve Kürt annelerinin ağlamasını istemediklerini dile getiren Ay şöyle devam etti: "Çünkü çatışma olunca, cenazeler olunca bizler konuşamayız. Bizim konuşmadığımız yerde Osman Pamukoğlu gibileri konuşur. Bu da kan ve gözyaşı demektir. Bunun için konuşuyoruz. Bıkmadan usanmadan kana dur diyoruz. İlle de kan dursun. İllede barış ve sevgi meltemleri essin. İlle de kardeşlik türküleri söylensin. Bundan vazgeçmemiz mümkün değil."

Kanın durması için herkesin katkı sunması gerektiğini belirten Ay, yıllardır yapılan çağrıların da karşılık bulmadığını söyledi. Ay, "PKK 17 kez tek taraflı ateşkes ilan etti. Biz askerin bir kurşun bile sıkmasını istemiyoruz. Diyoruz ki PKK 17 kez silah susturdu. Bir kez daha sustursun. Çünkü ciddi bir inisiyatif alıyoruz. Açılımın daha sağlıklı ve daha dolu sürmesi için STK'lar olarak hükümeti rahatsız edeceğiz. Bu bir fırsattır. Yüreğimizin yangınıyla diyoruz bir kez daha ateşkes. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığında karıncanın su taşıması bütün katkıları önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs