En Sıcak Konular

'Sınıra kurulacak özel birliğe JİTEM örnek olamaz'

15 Temmuz 2010 12:58 tsi
Terörle mücadelede etkili olabilmek için sınıra kurulması planlanan özel birliğe emekli askerler destek verdi.

Profesyonel birliğin terör örgütü ile mücadeledeki önemine vurgu yapan emekli Albay Faruk Elbilgin, özel birliğe JİTEM'in örnek olmayacağını belirtti. Elbilgin, "JİTEM kötü bir uygulama olmuştur. Aynı uygulamanın tekrarı mümkün değildir. Hiç kimse bu yola dönmez." dedi. Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Başkanı Emekli Deniz Piyade Kurmay Albay Doç. Dr. Atilla Sandıklı ise sınırdaki birliklerin profesyonel hale getirilmesinin terörle mücadele açısından faydalı olacağını dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderleri ziyareti sırasında ortaya çıkan sınıra özel birlik kurulması çalışması emekli askerler tarafından desteklendi.

Emekli Albay Faruk Elbilgin ile Emekli Deniz Piyade Kurmay Albay Atilla Sandıklı, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevaplandırdı.

Sınırdaki karakolların sadece kendine yakın emniyeti sağladığını belirten Emekli Albay Sandıklı, "Sınır güvenliğini sağlayan unsurlar profesyonel değil. Aktütün gibi karakollar belirli bir operasyonel sistemin içerisinde olmamasına rağmen devamlı saldırıya uğruyorlar, baskına uğruyorlar. Özellikle Irak sınırından başlamak üzere sınırdaki birliklerin de profesyonel hale getirilmesi terörle mücadele açısından son derece önemli bir noktaya geldi. Bunun nedeni şudur: Siz eğer oraya çok kaliteli birlikler koymazsanız taarruz ruhu ile değil sadece karakolu bekleyecek şekilde yaparsanız onlar aslında kendilerinden bekleneni yapmazlar sadece karakola ve karakolun yakın emniyetini sağlayacak şekilde faaliyet gösterirler." diye konuştu.

Karakolların sadece kendi emniyetini değil, bölgedeki terör örgütünün hareket kabiliyetini sınırlaması gerektiğine dikkat çeken Sandıklı, "Aslında o birliklerin o bölgede terör örgütünün alan hakimiyetini ele geçirmek gibi bir sorumluluğu var. Dolayısıyla gerek karakolların yeterli sistemlerle desteklenmemesi, savunmaya yeterince elverişli olmaması, bunu biz oraya daha fazla asker bulundurmak suretiyle takviye ediyoruz. Dolayısıyla biz oraya daha fazla asker bulunduruyoruz. Alan hakimiyeti sağlayacak, bölgede terör örgütünün inisifiyatifini sınırlayacak uygun yerlere pusular atacak faaliyetleri sınırlıyor. Bunların uzman olmaması bu durumda çok da tecrübe sahibi olmamış oluyor bu askerler. Dolayısıyla bu sınır birliklerini profesyonel hale getirilmesi söz konusu." ifadelerini kullandı.

Sınır birliklerinin emir komutasının nasıl olacağı konusunda tartışma yaşandığını hatırlatan Sandıklı, "Bu sınır birliklerinin istihbarat faaliyetleri açısından da dikkate aldığımızda bunun jandarmaya bağlanması. İç güvenlikle ilgili sorumlu makam da İçişleri Bakanlığı'dır. Zaten jandarmanın ve polis teşkilatının İçişleri Bakanlığı'ndan oluşturulacak sistem içinde şey yapılabilir. Sınır güvenliği ile ilgili unsurlar, Jandarma Komutanlığı'na bağlı olabilir. O da İçişleri Bakanlığı'na bağlı jandarma kanalıyla. TSK'nın dışarıdan gelecek tehlikelere karşı sorumluluğu vardır. İçerideki güvenliğin sağlanması tamamen İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğundadır. Bunu sistemin içine entegre etmek gerekir. Sınır güvenliği ayrı bir ihtisas konusudur." şeklinde konuştu.

Özel birlik konusunun gelecekte JİTEM ve benzeri örgütlenme içine girebileceği endişelerine katılmadığını dile getiren Sandıklı, "JİTEM ile şuan kurulması planlanan profesyonel birliğin amacı farklı. Jandarmada özel harekat ve komando birlikleri var. Bu zaten farklı bir şey de değil." diye konuştu.


'ÖZEL BİRLİĞE JİTEM ÖRNEK OLMAYACAKTIR'

Sınıra kurulması planlanan profesyonel birliğin PKK ile mücadelede önemli olduğuna vurgu yapan Emekli Albay Faruk Elbilgin, söz konusu birliğe JİTEM'in örnek olmayacağını ifade etti. Bazı milletvekillerinin JİTEM'i çağrıştırarak bu çalışmayı engellemeye çalıştığını savunan Elbilgin, "JİTEM kötü bir uygulama olmuştur. Aynı hatanın tekrarı mümkün değildir. Hiç kimse bu yola dönmez. Bazı siyasiler JİTEM'i çağrıştırarak bunu engellemek istiyorlar. Onların derdi JİTEM'in kötü olması değil, yeni kurulacak olanın başarılı olma ihtimali. Başbakan'ın açıklaması da olgun bir açıklama değil. Açıklama daha çok konu başlığı gibi. PKK ile savaşta profesyonellik meselesi önemli. Terörle mücadele konusunda ehil olmak gerekli. Bir de başka profesyonellik konusu var. O da paralı. Adına ister uzman çavuş deyin ne derseniz deyin, Paralı asker. Anayasa'da askerlik hizmeti mükellefiyeti olduğu sürece sen ne eğitim verirsen ver adam iki yıl sonra teskere alıp gidecektir. Dolayısıyla terörle mücadelede ehil olmuş olan kişinin iki yıldan fazla askerlik yapması gerekir." diye konuştu. Böyle bir birliğin geçmişte kurulması gerektiğini belirten Elbilgin, "Böyle bir birliğin kurulması konusunda geç kalınmış. Bugüne kadar olmamasının nedeni siyasi istikrarın olmaması, ikincisi ekonomik gücün olmaması. Bugün bir Başbakan böyle bir birliğin kurulacağını söylüyorsa cebinde parası olduğundandır." ifadelerini kullandı.
 
cihan



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs