En Sıcak Konular

600 milyar dolar bizi bekliyor

15 Temmuz 2010 09:08 tsi
TUSKON'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Zambiya Cumhurbaşkanı Banda, Türk işadamlarını ülkesine yatırıma çağırdı.

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu'nun (TUSKON) önderliğinde Türkiye ve Zampiya Ticaret ve Yatırım Forumu dün gerçekleştirildi. Forum'da konuşan Zambiya Cumhurbaşkanı Rupiah Bwezani Banda, Türk işadamlarını ülkesine yatırıma çağırdı. "Fakir olabiliriz ama paylaşmayı sizler gibi severiz" diyen Banda, işadamlarının istediği yatırım imkanlarının kendilerinde olduğunu belirtti.

25 DOLARA VİZE

Banda, "Bizde, altın, nikel, uranyum, bakır ve demir madenleri var. Ayrıca, tarımsal üretim konusunda da oldukça iyi durumdayız. Ülkemizde, Batı Avrupa, Çin ve Hindistan'dan yatırımcılar var. Türkiye'den de bekliyoruz. Türkiye fakirliği yendi. Sizinle ortaklık yapıp Türkiye'nin başardığını başarmak istiyoruz" dedi.

Türk Hava Yolları'nın (THY) Zambiya'ya direkt seferler başlatacağını da kaydeden Rupiah Bwezani Banda, bu doğrultuda ülke yönetimi olarak Göç Yasası ve vize konusunda yeni düzenlemeye gittiklerini ve vizeyi 25 dolara düşürdüklerini kaydetti. Rupiah Bwezani Banda, bu sayede Türk yatırımcıların Zambiya'ya daha rahat ulaşabileceklerini ve ticaretin artacağını söyledi.

COMESA'YI DOLAŞIN

Zambiya Finans ve Ulusal Bakanı Situmbeko Musakatwane de ülkesinin 12 milyonluk nüfus nüfusu bulunduğunu kişi başı gelirin de 1.400 doları bulduğunu söyledi.  Musakatwane, Türk işadamlarının Zambiya'ya yatırım yapması halinde kendilerini de üyesi olduğu ve 8 Afrika ülkesini kapsayan Afrika Ortak Pazarı'na (Comesa) rahatlıkla girebileceklerini belirterek, "Bu pazarın toplam büyüklüğü 600 milyar dolar. Gelin ülkemize yatırım yapın bu pazara girin" dedi. Musakatwane, Zambiya'da çimento, keresti üretimi, deri işleme, tarım ürünleri, safari turizmi, enerji, telekomünikasyon ve sağlık alanında büyük yatırım imkanları bulunduğunu bildirdi.

Hedef 100 milyon dolarlık ticaret

TUSKON Başkanı Rızanur Meral geçen yıl Zambiya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 5.2 milyon dolar olduğunu söyledi. Meral, "Zambiya'nın 8.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi var. Biz bu rakamın iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmadığına inanıyor ve bu rakamın kısa sürede 100 milyon dolarlar seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Çünkü biz Zambiya'nın potansiyeline inanıyoruz" dedi. TuSKON Başkanı Meral ayrıca, Zambiya'nın devasa tarım arazileri, işlenmeyi bekleyen çok çeşitli madenleri, yüksek hidroelektrik enerji potansiyeli olan büyük su kaynakları ile Türk iş adamlarına birçok alanda çok çeşitli fırsatlar sunduğunu aktardı.

bugün

 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,613 µs