En Sıcak Konular

Sigara yasağında bir yıllık bilanço

14 Temmuz 2010 21:46 tsi
Sigara yasağının uygulamasından sonra kesilen cezaların toplamı 5,6 milyon TL'yi buldu.

Sigara yasağının uygulamaya girmesinden bu yana kesilen cezaların toplamı 5,6 milyon TL'yi buldu. İşte Bakanlığın çalışmaları ve istatistikler...

Türkiye’de kapalı alanlarda tütün kullanımına yönelik kapsamlı yasakların uygulamaya geçişinin birinci yılı doldu.

5,6 Milyon TL Ceza Kesildi
Sigara yasağının uygulamaya girmesinden bu yana toplam 5 milyon 600 bin liralık ceza kesildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri yetkililerinden yapılan açıklamada, şimdiye kadar 700 binin üzerinde denetim yapıldığı, bu denetimler sonucunda da 21 bin kişi ya da iş yerine sigara yasağını ihlal gerekçesiyle cezai işlem uygulandığı belirtildi.

Kesilen cezaların toplamı ise 5 milyon 600 bin liraya ulaştı.

Yasaya uyum oranı ise genel olarak yüzde 95’in üzerinde gerçekleşti.

Sigara Bırakma İlaçlarıyla İlgili Çalışma
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların geri ödeme kapsamına alınmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Çom, "Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bunu benimsememe ihtimaline karşılık, alternatif plan olarak Bakanlığımızca risk gruplarına bu ilaçların ücretsiz dağıtımı üzerinde çalışıyoruz’’ dedi.

Sigara Bırakma Hattı Ay Sonunda Hizmete Girecek
Seraceddin Çom, ücretsiz olarak 24 saat hizmet verecek olan "sigara bırakma hattı" çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Seraceddin Çom, teknik işlemlerin de tamamlanmasıyla hattın ay sonunda kullanıma sunulacağını belirtti.

Sigarayı Bırakma Kitabı
Sigara bırakma tedavilerinde kullanılmak üzere "ulusal rehber" niteliğinde bir kitap hazırlandığını belirten Çom, "Tüm birinci basamak hekimlerine dağıtımı yapılmak üzere basım işlemleri devam ediyor. Bir hafta içinde tüm işlemler tamamlanarak birinci basamak hekimlerimizin istifadesine sunulacak" diye konuştu.

Sigara Üzerindeki Fotoğraflar Değişecek
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, 1 Mayıs 2010’dan itibaren sigara paketlerinin üzerinde birleşik uyarıların yer aldığını belirterek, ’’Mevcut fotoğrafların geliştirilmesi, halkımız üzerinde daha etkili olacak ve caydırıcılık niteliği daha fazla olan fotoğrafların yer alması için de çalışmaların devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) bu çalışmaların tekrar başlatılması ve fotoğrafların yenilenmesi için resmi yazımızı yazıyoruz’’ dedi.

Satış Noktaları İlgili Düzenleme Yok
4207 sayılı Kanun gereği tütün ürünlerine yönelik her türlü reklam, sponsorluk ve tanıtımın yasaklandığını vurgulayan Çom, şöyle konuştu:
’’Bu konuda tek eksiğimiz satış noktaları ile ilgili düzenlemenin olmamasıdır. Buna yönelik, yönetmelik çalışmaları TAPDK tarafından yürütülmektedir. Bu çalışmaların da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine uygun şekilde ve ivedilikle tamamlanması gerektiği düşüncesindeyiz’’

Tütün Vergisi Artacak
Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2010’dan itibaren tütün ürünleri üzerindeki vergi oranının yüzde 80’in üzerine çıkarıldığını anımsatan Çom, ’’MPOWER paketinde sigara bırakma ile ilgili Bakanlığımız çalışmaları ve satış noktalarına yönelik TAPDK’nın çalışma tamamlandığı takdirde Türkiye bu paketi uygulayan ilk ülke olacaktır’’ dedi.

Seraceddin Çom, bu çalışmaların bir ürünü olarak da DSÖ 19 Temmuz Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir ödül takdim edileceğini söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs