En Sıcak Konular

Kazalara karşı denetim sürüyor

14 Temmuz 2010 21:28 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, maden kazalarına yönelik denetimlerin sürdüğünü ve Bursa'daki kazadan bu yana 30 maden ocağının kapatıldığını açıkladı.

Dinçer, 150'den fazla maden ocağının da ruhsatının Enerji Bakanlığı tarafından iptal edildiğini belirtti.

Çalışma Bakanlığı'nda Üçlü Danışma Kurulu'nu toplayan Bakan Dinçer, iş sağlığı ve güvenliği konusunu masaya yatırdı. Toplantıda, maden ocaklarındaki kazalarla gündeme gelirken, Dinçer konuyla ilgili bu konunun ülkenin önemli sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Türkiye'de işsizlikten hemen sonra iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili meselelerin geldiğini kaydetti. İş kazalarının Türkiye'de 100 bin çalışana karşılık yüzde 10'a yakınının ölümle neticelendiğini belirten Dinçer, "Hindistan ve Rusya'dan sonra ölümlü iş kazalarından sonra 3. sırayı alıyoruz. İngiltere gibi ülkelerde yüzde 1'in altında." şeklinde konuştu.

9 milyon işçiye sahip Türkiye'de 1 milyon 220 bin iş yeri bulunduğunu aktaran Ömer Dinçer, bunlardan yüzde 99,7'sinin KOBİ olduğunu dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, "Bu işçilerin yüzde 83,8'i KOBİ'lerde çalışıyor. İş kazalarının yüzde 81'i KOBİ'lerde meydana geliyor. KOBİ'ler üzerine yoğunlaşma kanaatindeyiz." dedi.

İŞÇİ 'BEN BU İŞİ YAPMAM' DİYEBİLECEK

İş kazalarının en çok maden sektöründe, daha sonra metal, makine, mobilya ve inşaat sektöründe yaşandığını söyleyen Dinçer, ölümlülük oranında ilk sırada maden sektörünün yer aldığını dile getirdi. Ardından inşaat, nakliyat, metal, mobilya ve sanayinin geldiğini ifade etti.

İş kazalarının Türkiye'ye maliyetinin 2008 yılında 4 milyar 875 milyon lira olduğunu ifade eden Bakan Dinçer, gündeme alınan tasarı taslağında yüzde 99 üzerinde mutabakat sağlandığını aktardı. İşçi sendikalarının 1 maddeye itiraz ettiğini kaydeden Dinçer, işçilere dönük yeni bir düzenlemeyi şöyle açıkladı:

"Bir iş yerinde insan hayatını tehlikeye atacak durum ortaya çıkmışsa işçiler ben bu işi yapmam diyecek. İş sağlığı güvenliği önlemi alındığı halde ise işçi üzerine düşeni yapmazsa da bir yaptırım düşünüyoruz."

Ölümlü kazaların yaşandığı iş yerlerini kapatılıp kapatılmayacağı sorusana Dinçer, "Bursa'daki maden kazasından sonra genel tavrımızı değiştirmiştik. Süre tanıyan idare para cezalarıyla durumu sürdüren anlayışı ortadan kaldırdık. İşçi sağlığını ve hayatını tehlikeye atan durum tespit etmişsek o işletmeyi kapatıyoruz. 30'dan fazla maden kapatıldı. 150 den fazla maden ocağının ruhsatı iptal edildi. Bunun için kanunun beklemiyoruz." cevabını verdi.

cihan



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs