En Sıcak Konular

Yemen'deki gizli ABD kampları gün ışığına çıktı

14 Temmuz 2010 15:10 tsi
Yemen'deki gizli ABD kampları gün ışığına çıktı ABD, El Kaide'nin yeni sığınağı olarak kabul edilen Yemen'de yürütülen operasyonlara büyük önem veriyor. Ülkedeki seçkin birlikler ABD'li ve İngiliz eğitmenlerin verdiği gizli eğitimlerde yetiştiriliyor. CNN, görüntülenmesi istenmeyen bu eğitim tesisle

Yemen’in Merkezi Güvenlik Güçleri’nin kapısında ellerinde AK-47’yle bekleyen askerlerin yanından geçerken sorular soranların Yemenli askerler değil de Land Cruiser’daki ABD’liler olması yeterince tuhaf.

Sanaa’daki terörle mücadele merkezinin bugünlerde birçok yabancı misafiri var ancak bu kişiler şimdiye kadar kamera karşısına çıkmadı. Şapkalarının ve güneş gözlüklerinin ardına saklanan ABD’li ve İngiliz askeri uzmanlar, Yemen güvenlik güçlerini şekle sokmaya ve onlara El Kaide’yle nasıl mücadele edeceklerini öğretmeye çalışıyor.

Eski şehrin etrafını çevreleyen dağlarda bulunan eğitim alanları o gün için dersleri bitiriyordu. Bu dersler gizli yapılıyor. Sürecin içindeki hükümetler tarafından biliniyor ancak haklarında çok nadiren açık açık konuşuluyor.

Eğitim verenler kamunun dikkatini çekmek konusunda daha da gönülsüz. Üsse girebilmek gibi çok nadir elde edilecek bir izin almış olmalarına rağmen, CNN muhabirlerinin görüntü almasına da izin verilmedi.

NOEL GÜNÜ BAŞLAYAN MÜCADELE

Noel gününde ABD’nin Detroit kentine giden bir uçağın havaya uçurulması girişiminin ardından, Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütlenmesi Batı’nın ilgisini çekmiş, Yemen hükümeti ise büyüyen bu tehdide karşı mücadele etmesi yönünde baskı altında kalmıştı.

Yargılandığı altı terörizm suçlamasında masum olduğuna karar verilen Detroit bombacısı Faruk Abdulmuttalib’in Yemen’de eğitim aldığı ortaya çıktı. Yemen’deki operasyonlarda ABD’nin nüfuzu giderek artıyor. Seçkin terör karşıtı birimler olan CTU’nun başında, Devlet Başbakanı Ali Abdullah Salih’in yeğeni General Yahya Muhammed Abdullah Salih bulunuyor. 

General Salih, “CTU’ya taze kan aradığımız zaman eğitimi İngilizler veriyor. Daha sonra ABD’li eğitmenler devreye giriyor. Aldıkları eğitim sonrasında yeni alınan askerlerin sadece birkaçı eğitime devam edebiliyor” dedi.

Eğitim masrafları ABD hükümeti ve İngiltere tarafından karşılanıyor. Birçok komutan, yabancı uzmanların danışmanlığını tercih etmek istemezken, General Salih eğitimin askerlere yararlı olduğunu kabul ediyor. Salih, geçmişte düzenledikleri operasyonlarda eğitim ve donanım yetersizliği yüzünden sorun yaşadıklarını, ancak ABD ile işbirliğine başladıktan sonra zayiatlarının azaldığını belirtti.

Tüm operasyonlara ait görüntüler kaydediliyor ve analiz edilmesi için ABD’li yetkililere iletiliyor. Salih, “ABD’li uzmanlar ile operasyonlara ait görüntüleri gözden geçiriyor ve eğitim gereken alanları tespit ediyoruz” dedi.

EL KAİDE DE GÜÇ TOPLUYOR

Ancak Yemen’de eğitilenler bir tek Yemenli askerler değil. Bazı terörle mücadele uzmanları Afganistan ve Irak’tan akın halinde gelen isyancıların Yemen’deki El Kaide direnişini güçlendirmeye başladığı uyarısını yapıyor.

El Kaide, ABD ve İngiliz birliklerinin Yemen’deki varlıklarını propaganda malzemesi yaparak, yerel halkın desteğini kazanmaya ve Yemen hükümetini zayıflatmaya çalışıyor. Ayrıca, militanlarla yaşanan çatışmalarda ABD’li birliklerin doğrudan rol almasına yönelik spekülasyonlar yapılıyor. Ancak ABD’li yetkililer görevlerinin sadece Yemenli birliklere istihbarat ve eğitim vermekle sınırlı kaldığını belirtiyor.

Haziran ayında, Uluslararası Af Örgütü El Kaide’ye karşı düzenlenen bir operasyonda bir Yemen köyünün ABD’nin misket bombalarıyla vurulmasının fotoğraflarını yayımladı. Olayda çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü bildirildi. 17 Aralık tarihinde yaşanan saldırı, Detroit uçağına düzenlenen bombalama girişiminin bir hafta öncesinde gerçekleşti.

Kıdemli bir Yemenli yetkili, Detroit uçağına yapılan saldırı girişiminin ardından ABD’nin çok yoğun baskısı altında kaldıklarını ve tüm köylere halkı militanlara karşı uyarması için arabulucular gönderdiklerini belirtti.

KARIŞIK NÜFUS YAPISI

Yemen Observer gazetesinin eski editörü Muhammed El Asadi, ülke nüfusunun homojen bir yapıya sahip olmadığını, ABD-Yemen işbirliğinde düzenlenen güvenlik operasyonlarını çok yanlış bir tercih olarak gören çok sayıda insan bulunduğunu belirtti. Asadi, “ABD ile İngiliz birlikler Yemen kuvvetlerini eğitiyor olsalar veya doğrudan kendi saldırılarını düzenleseler bile bu halk arasında hoş görülmez” dedi.

El Kaide’ye karşı yürüttükleri operasyonlarda dış güçlerin yer aldığına dair herhangi bir kanıt Yemen hükümeti için büyük bir risk olabilir. Çünkü Yemen, yabancı gözlemcilerin genellikle şüpheyle yaklaştığı Arap ülkeleri arasında en muhafazakâr olanı.

Batılı eğitmenler Yemen’deki El Kaide mücadelesinde önemli değişiklikler sağlıyor olsa da, Yemen hükümeti savaşı kazanmak için ihtiyaç duyduğu halk desteğini kaybedebilir.



Bu haber 996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,074 µs