En Sıcak Konular

Askerleri 28 yıl önce kızdıran köyde ‘evet' beklentisi

14 Temmuz 2010 14:29 tsi
1982'de ‘Anayasasa'ya hayır' diyen köylüleri yeni referandumu bekliyor

TÜRKİYE'de 1982 Anayasası'na yüzde 80 oranında ‘Hayır' oyu vererek dönemin askeri yönetiminin tepkisini çeken Sakarya'nın Akyazı İlçesi Topağaç Köyü sakinleri yeni referandumu beklediklerini söyledi. Köylüler, yıllır önceki tercihleri nedeniyle o dönem baskı gördüklerini anlattırken, bu referandumdan ‘evet’ çıkacağını söyledi.

Sakarya'da ‘Kenan Evren’i öfkelendiren köy’ olarak bilinen Topağaç Köyü’nün muhtarı Mustafa Başar o dönem muhtarlık yapan babası İsmail Başar'ın referendamda ‘hayır' oyları çıkması üzerine tutuklandığını söyledi. D-100 karayolu Ormanköy sapağından Akyazı İlçesi'ne gidiş yolu üzerinde Adapazarı'na 15 kilometre uzaklıkta bulunan 350 haneli Topağaç Köyü'nün 1400 kişi yaşıyor. 1982 Anayasası hazırlandığında babası İsmail Başar'ın köy muhtarı olduğunu söyleyen Mustafa Başar köylerinin ‘hayır' oyu kullandıkları için baskı altına alındığını söyledi. Babasının 1977-19882 yıllarında muhtarlık yaptığını, 12 Eylül ardından düğünlerde silah atılmadığı için dönemin Tümen komutanından övgü aldıkları halde referandum ardından baskıların başladığını belirten Mustafa Başar şöyle dedi: “O zaman bu Anayasa'nın bu millete uymayacağını karar vererek ‘Hayır' oyu verdik. Kenan Evren ‘hayır' oyu verenlere de teşekkür etti ama sonra bizi korkuttular. Yüzde 80 oranında ‘hayır' oyu çıkınca işler değişti. O zaman köyde silah atmak yasaktı. Tümen komutanı teşekkür bile etmişti. Ancak ‘hayır' oyu sonrasında değişti. Askeri konsey silah istedi. Babam ‘Bu millette silah var mı yok mu bilemem' dedi. Bir köylü, ‘muhtarın korkusundan silahları teslim edemiyoruz’ deyince silahları topladılar. Evlerden 40 silah çıktı. Babam 3 ay cezaevinde kaldı.” Muhtar Mustafa Başar 12 Eylül 2010'da yapılacak olan referanduma ilişken “Halk şimdi bayağı bilinçli. Her şeyi televizyon ve gazetelerden iyi izliyor. Anayasa oylamasında yüzde 100 evet çıkar. Ben buradan böyle görüyorum” dedi.

Köylülerden Hamit Çelik ise 82 Anayasası'na ‘hayır' dedikten sonra yaşadıklarını unutamadıklarını, 10 gün kahveye gidemediklerini bildirirken şunları anlattı: “Askerin yapatığı anayasaya ‘hayır' dedik. Birkaç gün sonra Komando Tugayı geldi. Bir hafta 10 gün kahvehaneye bile çıkmadık. Bize baskı uyguladılar. Artık herkez haberleri, olayları izliyor. İnşallah iyi olur. Oylanacak Anayasa gerçi eksik ama. Tahsilimiz olmadığından dolayı, Anayasa'nın o kadar inceliğini bilemeyiz, içeriğini bilemeyiz. Benim tahminlerime göre evet oyu yüzde 99 olur. Başka türlü olmaz.”



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,977 µs