En Sıcak Konular

DP'li Subaşı: Referandumda 'evet' diyeceğim

14 Temmuz 2010 13:44 tsi
Genel Başkanlığını Hüsamettin Cindoruk'un yaptığı Demokrat Parti üyesi, Doğru Yol Partisi (DYP) eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Subaşı, 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek referandumda 'evet' oyu kullanacağını söyledi.

İki dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapan Subaşı, referandumda yeni sivil bir anayasa yapılmasının önünün açılacağı ve Türkiye'yi vesayet rejiminden kurtaracağı için 'evet' oyu vereceğini bildirdi.

12 Eylül 2010 tarihinde Anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma destekler artıyor. Doğru Yol Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı, Demokrat Parti üyesi Hasan Subaşı da, anayasa değişikliğinin gerçekleştirileceği referanduma destek vereceğini açıkladı. Referandumun sivil reflekslerin gelişmesine yol açacağını ve halkın demokratik rejime bağlılığını güçlendireceğini belirten Subaşı, halk oylamasının 12 Eylül'e denk gelmesini kaderin bir cilvesi olarak nitelendirdi. Subaşı, referandumda 12 Eylül hukukunun sorgulanacağını ve yeni sivil bir Anayasa'nın yapılmasının yolunun açılacağını vurguladı. Halk oylamasının 12 Eylül vesayet rejimini de çatlatacağının altını çizen Hasan Subaşı, neden 'evet' oyu vereceğini de şöyle anlattı: "Yıllarca demokratik yaşamın gelişmesi, özgürlüklerin artması ve milli iradeye saygı duyulması için çaba sarf ettim. Her zaman çağdaş hukuk sisteminin geliştiği, sivil yaşamın ve siyasetin önünün açıldığı ve özgürlüklerin genişletildiği bir Türkiye hayal ettim. Şimdi referandum, 12 Eylül rejiminin kabuğunun çatlamasına, ardından yeni, sağlıklı, tartışılarak ve uzlaşılarak bir sivil Anayasa yapılmasının önünü açacak. Türk halkı, kendisine layık demokratik bir Anayasa'nın yolunu açacak. Bunun için 'evet' diyorum."

Subaşı, referandumun AK Parti'nin hizmetlerinin evet-hayır oylamasına dönüştürülmemesi çağrısında da bulundu. 12 Eylül hukuk sisteminin Türkiye'yi bunalttığını da işaret eden Hasan Subaşı, '12 Eylül darbesini yapanlar yargılansın' diyen partilerin Anayasa değişikliğine katkı sağlamamasına bir anlam veremediğini ifade etti. Türkiye'nin 12 Eylül hukukunu ortadan kaldıran yeni bir sivil anayasa yapılmasının zorunluluğunu anladığını dile getiren Subaşı, "Bir hukukçu ve siyasetçi olarak bunun zor olduğunun farkındayım. Bu yapılan referandum hazırlığı ve Anayasa değişikliği paketi 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmek için tabi ki yeterli değildir. Ancak hiç olmazsa vesayet rejiminin kabuğunu çatlatacaktır. Bir nevi Türkiye'yi cendere gibi sıkan bu yapıyı ortadan kaldıracaktır." diye konuştu. Hasan Subaşı, bu güne kadar birçok kere değişiklik yapıldığını, ancak 12 Eylül Anayasası'nın özüne dokunulamadığına dikkat çekti ve şunların altını çizdi: "Bu paket ilk defa özüne dokunur içeriktedir. Bu nedenle önemlidir. Ben inanıyorum ki, bu kabuk çatlatıldıktan sonra Türkiye'de vesayet rejimi sonlanacağı gibi, sivil siyasete dışarıdan müdahaleler de kapanmış olacaktır."


ÜYESİ OLDUĞUM DP'NİN DE 'EVET' OYU VERMESİNİ BEKLİYORUM

Hasan Subaşı, Demokrat Parti (DP)'nin henüz referanduma yönelik tavrını belirlememesini de eleştirdi. Kendisinin de bir DP üyesi olduğunu hatırlatan Subaşı, "Üyesi olduğum DP'ye burada düşen görev, paketi desteklemesidir. 12 Eylül hukukuna karşı çıkması gerekir. Demokrasi ve özgürlükleri savuna gelmiş ve darbelere maruz kalmış bir parti olarak referandumda 'evet' demesi gerekir. Şu ana kadar sessiz kalmıştır ama bu referandumda 'evet' demelerini bekliyorum." şeklinde konuştu. Subaşı, DP'nin referanduma 'hayır' demesi halinde tabanını geri dönmemek üzere kaybedeceği uyarsında da bulundu.

cihan



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs