lider hesabı | " /> iyibilgi analiz" /> lider hesabı | "/> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Erdoğan’ın lider hesabı

14 Temmuz 2010 13:08 tsi
Erdoğan’ın lider hesabı

Başbakan Erdoğan’ın liderlerle yaptığı görüşmeler meyvesini verebilir. Terörle mücadelede yeni bir ruh yakalanabilir. Bunlar olmasa bile Erdoğan’ın elini rahatlatabilir. Başbakanın bir hesabı var... iyibilgi analiz

Başbakan Tayyip Erdoğan terörle mücadele kapsamında liderler turuna başladı. Dün DSP genel Başkanı Masum Türker’le görüşen Erdoğan, bugün de Saadet partisi ve BBP ile görüşecek.

Erdoğan’ın liderleri ziyaret etmesinin arka planında demokratik açılım sürecini tüm Türkiye’nin meselesi haline getirme hesabı yatıryor. Sebebi basit... Bu oldukça karmaşık bir sorun ve çözümü sadece iktidarın girişimleriyle elde edilebilecek birşey değil. Açıkçası Erdoğan iktidarı demokratik açılımı başarıyla sonuca ulaştırmayı şimdilik gerçekleştiremedi. Bunun bedeli biraz ağır olur. Erdoğan en başından beri gereken bedel neyse onu öderiz diyor zaten. Ancak bu bedel sadece AK Parti’yle sınırlı kalmaz, tüm ülkeyi vurur.

Muhalefet en başından beri ne olduğunu tam anlayamadığı bu sürece destek vermiyor. MHP, demokratik açılımı kendinden menkul korku ve endişeleri nedeniyle ihanet olarak algılıyor. CHP ise diğer alanlarda da gösterdiği anamuhalefet refleksini ortaya koyuyor. AK Parti’nin ak dediğine kara deme alışkanlığından Kılıçdaroğlu döneminde de henüz kurtulabilmiş değil CHP. Elbette bunda Erdoğan’ın muhalefete danışmadan adım atması da etkili oluyor. CHP, özellikle Kılıçdaroğlu döneminde iktidar partisinin kendisini muhatap almasını bekliyor.

Demokratik açılımın sıkıntılı bir sürece girmesi, özellikle terör örgütünün saldırılarını artırması, muhalefetin bu sürece destek vermemesi, Erdoğan’ın elini zayıflatıyor. Erdoğan bunu gördü... Bu yüzden muahefet partilerini ziyaret ederek onları da sürecin içine çekmeye çalışıyor. Böylece demokratik açılımı toplumun tüm kesimlerine yayma hedefi güdüyor. Zira tüm Türkiye’nin sahiplendiği bir açılımda geriye yalnız olarak sadece terör örgütü kalacaktır. Bu, sürecin başarıya ulaşması için en büyük anahtar olacaktır.

Bu sürecin meyvelerini vereceğine ilişkin en önemli gelişme DSP lideri Masum Türker’in yaptığı açıklamalar oldu. Türker’in şu sözlerinin altı çizilmeli: “Bu sürece katkı sunarız. Bu arada “ben iktidara gelince çözerim” yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Şimdi çözülsün, kimse ölmesin.”

Türker’in bu sözleri demokratik açılımın ve siyasi uzlaşmanın sloganı olmalı. “şimdi çözülsün, kimse ölmesin.”

Erdoğan bugün de Saadet partisi ve BBP’yle görüşüyor. Onların da açık desteğini almaması düşünülemez. Ancak siyasi partilerin salt desteğnden ziyade doğrudan katılımı terörün bitirilmesi, demokratik açılımın başarıya ulaşması için elzem görünüyor. Türkiye Masum Türker’in de söylediği gibi siyasilerin bu hamlesiyle terörü bitirebilir. Ve galiba bunun ilk işaretleri ufukta görünüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs