En Sıcak Konular

ABD Irak'ta artık hükümet görmek istiyor

14 Temmuz 2010 12:01 tsi
ABD Irak'ta artık hükümet görmek istiyor Mart'taki seçimlerden bu yana yeni hükümeti kuramayan Iraklı siyasiler ABD'nin sabrını taşırdı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Irak’ta hükümetin kurulmasında yaşanan gecikmeden kaygı duyduklarını belirterek, bu konuda daha fazla aciliyet hissi içinde olunması gerektiğini söyledi.

Clinton, ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşması bünyesindeki diplomatik ortak koordinasyon komitesinin ikinci toplantısı için Washington’da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile ABD Dışişleri Bakanlığında biraraya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Clinton, görüşmede Iraklı siyasi liderlerin, Irak’taki farklı toplumların sesini yansıtan ve demokrasi vaadini yerine getiren kapsayıcı bir hükümetin kurulması için gerekli sıkı çalışmayı sürdürmesi ihtiyacını ele aldıklarını bildirdi.

"DAHA SIKI ÇALIŞIN"

Hükümet kurma sürecinde ilgili herkesin daha fazlasını yapması gerektiğini kaydeden Clinton, ABD’nin, hükümet kurma çalışmalarında kimin hangi pozisyona getirileceği konusunda bir tercih ifade etmediğini ancak bu konuda daha acil davranılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

‘‘Irak halkı, ihtiyaçlarını karşılamaya hazır bir hükümete sahip olmayı hak ediyor’‘ diyen Clinton, hükümetin yakın bir zamanda kurulmasını umduğunu belirtti.

Clinton, ‘‘Iraklı liderlere, (hükümet kurma konusunda) bir anlaşmaya varmaları ve ulusal çıkarları, kişisel çıkarlarının önünde tutma çağrısında bulunuyoruz. Hükümetin mümkün olan en erken zamanda kurulabilmesini teşvik etmek adına, yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız’‘ diye konuştu.

Irak’taki muharip Amerikan askerlerinin 31 Ağustosa kadar çekileceğini hatırlatan Clinton, ancak iki ülke arasındaki güçlü temellere vurgu yaparak, asker sayısını azaltmanın ABD’nin bu ülkeyle olan bağlarında ya da Irak halkına yönelik taahhütlerinde bir düşüşü hiç bir şekilde yansıtmadığını vurguladı.

"ZEBARİ: IRAK'IN MESELESİ"

Irak Dışişleri Bakanı Zebari de Irak’ta hükümet kurma çalışmalarının Irak’a ait bir mesele olduğunu ifade ederek, bu konuda yaşanan gecikmenin üstesinden geleceklerine emin olduğunu vurguladı.

Zebari, ülkesiyle ABD arasındaki uzun süreli ilişkilerin daha da güçleneceğini de vurgulayarak, bunun Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması konusuyla hiç bir bağlantısının olmadığını sözlerine ekledi.

MECLİS 4 AYDIR TOPLANAMIYOR

Irak'ta mart ayında yapılan genel seçimlerin ardından milletvekillerinin hala hükümetin kurulması konusunda anlaşmaya varamaması meclis dört aydır toplanamadı.

Irak'ta 7 Martta yapılan genel seçimleri, Sünni azınlığının büyük oranda destek verdiği eski Başbakan İyad Allavi liderliğindeki Irakiye İttifakı az farkla kazanmıştı. İttifak, 325 sandalyeli mecliste 91 milletvekili çıkarmıştı.

Irak'ta Başbakan Nuri El Maliki'nin Hukuk Devleti ittifakı, eski Başbakan İyad Allavi'nin koalisyonu karşısında 2 sandalye az kazanarak seçimden ikincilikle çıkmış, meclise 89 milletvekili göndermişti. İran'a yakınlığıyla tanınan Şii Irak Ulusal İttifakı ise 70 sandalyeyle meclisteki üçüncü büyük grup olmuştu.

Dünya Bülteni

 



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs