En Sıcak Konular

Davutoğlu: Süreç sona ermiş değildir

14 Temmuz 2010 11:53 tsi
Davutoğlu: Süreç sona ermiş değildir Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelttiği Ermenistan Protokolü ile ilgili yazılı soru önergesini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu cevapladı.

Davutoğlu, "Ermenistan'la hazırlanan protokollerin imzalanmasıyla süreç sona ermiş değildir.

Protokollerin yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin parlamentolarınca onaylanması gerekmektedir. Protokollere ilişkin nihai karar, bu çerçevede Yüce Meclis'e aittir." dedi.

Davutoğlu, ülke için stratejik önem taşıyan Güney Kafkasya bölgesinde kalıcı bir barış ve istikrarın kurulmasının Türk dış politikasının temel hedeflerinden biri olduğu belirterek, bu bölgede mevcut siyasî ihtilafların, barış ve istikrarın tesisine engel oluşturduğunu, bölge ülkeleri ve Türkiye gibi bu bölgeye komşu coğrafyalarda bulunan ülkelerin güvenliği için sürekli bir tehdit teşkil ettiğini ifade etti.

Bakan Davutoğlu, bölgenin kalıcı bir barış ve istikrara kavuşması için, Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki normalleşmenin yeterli olmayacağını ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafın çözümü için de somut adımlarının atılmasının gerekliliğini vurguladı. Türkiye – Ermenistan ilişkilerinde yaşanacak olumlu yöndeki gelişmelerin, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yürütülen müzakerelere de olumlu etki edeceğinin altını çizen Davutoğlu, Türkiye – Ermenistan normalleşme sürecinde sağlanan ilerlemeye paralel olarak son dönemde Azerbaycan-Ermenistan devlet başkanları arasındaki görüşme sürecinin de hız kazandığını kaydetti. Davutoğlu, iki devlet başkanının sadece 2009 yılının ortasından bu yana dokuz defa görüştüklerini aktardı.


"AZERBAYCAN'A DESTEK BUNDAN BÖYLE DE SÜRECEK"

Azerbaycan'la ikili ilişkilerin, Türkiye'nin uluslararası ilişkileri içinde her zaman istisnai bir yere sahip olduğunu dile getiren Davutoğlu, Ermenistan'la yürütülen süreçte de Azerbaycan'ın iyiliği ve menfaatlerinin hiçbir zaman göz ardı edilmediğini kaydetti. Türkiye'nin Azerbaycan'a başından beri verdiği desteği bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğinin altını çizen Davutoğlu, hükümetin bu konuda sarf ettiği sözlerden geri adım atmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Bölgede mevcut çatışma ve husumet ortamının tüm bölge ülkelerine zarar verdiği inancıyla Türkiye'nin, Ermenistan'la imzalanan protokollerle bölgedeki sorunların çözümü için kendi inisiyatifiyle önemli bir adım attığını belirtti. Ermenistan'la hazırlanan protokollerin imzalanmasıyla ilgili sürecin sona ermediğini ifade eden Davutoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: "Protokollerin yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin parlamentolarınca onaylanması gerekmektedir. Protokollere ilişkin nihai karar, bu çerçevede Yüce Meclis'e aittir."
 
cihan

 


 



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,812 µs