En Sıcak Konular

Yaz kursunda mayın dersi görüyorlar!

14 Temmuz 2010 08:52 tsi
Bu çocuklar, yaz kursunda futbolla birlikte mayın dersi de görüyor...

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde çocuklara yaz kursunda mayın ve futbol dersi aynı anda veriliyor. Dünya genelinde okulların tatile girmesiyle birçok yerde çocuklar yaz kurslarında eğlenirken, Iraklı çocuklar ise yaz kurslarında hayatta kalma dersi alıyor.
ABD'nin Irak'ı işgal etmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen ülkede güvenlik hala sağlanamadığı gibi her gün onlarca saldırı gerçekleşiyor. Bu saldırılarda ölüm oranın çocuklar arasında da artış göstermesi, Kerkük'te yetkilileri harekete geçti. Kerkük'te yaz kurusu kampanyası çerçevesinde Iraklı çocuklara futbol dersi ile birlikte mayın kursu da verilmeye başladı.
Spirit Of Soccer isimli sivil toplum örgütü ile Kerkük'teki sivil toplum örgütleri, 100 çocuk için Kerkük'ün İskan Semtinde bulunan Solav Kulübünde ortaklaşa kurs düzenledi. Yaz kursunda spora teşvik edilen çocuklara aynı zamanda kentte yaşanan şiddet olaylarına karşı korunma sağlaması amacıyla mayın dersi veriliyor. Kursta futbolun yanı sıra, mayın çeşitleri, mayın görüldüğüne yapılması gerekenler tek tek anlatılıyor.
Mahalli Kulüpler Komisyon Başkan Yardımcısı ve kurs eğitmenlerinden Micwel Abid, kursun çok faydalı olduğunu belirtiyor. Kursta ilk olarak çocuklara sporun ruhu ve futbolun anlatıldığını kaydeden Abid, "Bunun yanında da çocuklarımızın daha dikkatli olmaları için mayın kursu verdik. Özellikle mayında nasıl uzak durulur, mayın çeşitleri gibi konular tek tek işlendi." diye konuşuyor.
Irak'ta işgalle birlikte meydana gelen saldırılarda bugüne kadar 5 milyon çocuk yetim, 1 milyon kadın da dul kaldı. İşgal sebebiyle 2 milyon Iraklı hayatını kaybetti. İşgalin başladığı 2003 yılından bu yana her gün ortalama 400 çocuk yetim, 80 kadın da dul kaldı.
Kursa katılan çocuklar da aldıkları mayın derslerinden oldukça memnun. Kerkük'te yaşayan Arap asıllı bir ailenin çocuğu olan İbrahim Mahmud, kursta mayın ile ilgili birçok faydalı bilgi öğrendiklerini söylüyor. Mahmud, kursta öğrendiklerini ise şöyle aktarıyor: "Mayınların şekillerini, zararlı olanları, hangisinin ne işe yaradığını, örneğin; 100 metreden dahi insan zarar veren mayınların olduğunu öğrendik. Yerde gördüğümüz ve terk edilmiş mayınları hemen büyüklere haber vermemiz gerektiğini öğrendik. Mayına basıldığında ne yapmamız gerektiği gibi birçok şey öğrendik."
Sirvan Ahmet isimli Kürt çocuk da duygularını "Ben kursu düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Burada hem mayın kursu hem de futbol dersi aldık. Mayın gördüğümüzde neler yapmamız gerektiğini tek tek öğrendik." diye ifade ediyor.

Halkın yüzde 75'inin fakirlik sınırında bulunduğu Irak'ta 6 milyondan fazla insan açlık sorunu çekiyor. Okul çağındaki her 5 çocuktan sadece 1'inin okula gidebildiği ülkede işgal sonrası yaşanan şiddet sebebiyle 800 bin çocuk okulunu terk etti. Çocukların yüzde 15'i ailesinin geçimi için çalışmak zorunda kalıyor.
Kursa katılan Sara Ciyada isimli kız çocuğu da öğretmenlerine teşekkür ederek, bu tür kursların kendileri için çok iyi ve faydalı olduğuna değiniyor. Kursta yaklaşık 50 öğretmen görev yapıyor.

Safa Kadir isimli Türkmen çocuk ise, kursta yeni şeyler öğrendiğini kaydederek, öğrendiklerini "Mayından uzak durmamız gerektiğini öğrendim. Evdeki silahtan uzak durmamız gerektiğini öğrendim. Gördüğüm mayından uzak durmamız gerektiği gibi şeyleri öğrendik." şeklinde anlatıyor.
Irak'ta savaşın başlangıcından bugüne ölenlerin yüzde 75'ini siviller, yüzde 20'sini Iraklı polisler, yüzde 5'ini ise Irak'ta bulunan yabancı askerler oluşturuyor. 10 bin kişiye 6 doktorun düştüğü Irak'ta canlı doğan her bin çocuktan 107'si doktor ve hastane sayısının yetersizliği sebebiyle ölüyor. Ülkedeki 34 bin doktordan 2 bini öldürülürken, yaklaşık 20 bini ise ülkeyi terk etti. (CİHAN)



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,666 µs