En Sıcak Konular

İHH de özet raporunu açıkladı

14 Temmuz 2010 08:40 tsi
İHH de özet raporunu açıkladı
İsrail'in ardından İHH de özet raporunu açıkladı...

Saldırı anı ve başka gemilerden çekilen fotoğrafların da eklendiği raporda, baskından hemen önce rotanın Ariş ile Süveyş Kanalı arasındaki bölgeye doğru çevrildiği yer aldı.

Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım Filosu'nun, Mavi Marmara'ya baskınla ilgili özet raporu açıklandı. İHH tarafından açıklanan raporda, İsrail'den ilk uyarı geldiğinde rotanın 222 (Mısır) olduğu belirtildi. Raporda, baskından hemen önce de rotanın 185'e (Ariş ile Süveyş Kanalı arasında bir bölgeye) kırıldığı ifade edildi. Özet rapora, saldırı anının başka gemilerden çekilmiş fotoğrafları da eklendi. "Gecenin en karanlık saati" olarak adlandırılan 04.30 sularında çekilen fotoğrafta, helikopterlerin asker indirmek için hazırlandığı, hücumbotların da geminin etrafını sardığı görülüyor. Raporda yer alan yaralı ve ölülere ait fotoğraflar ise durumun vehametini ortaya koyuyor. Alnından vurulan Cevdet Kılıçlar'ın fotosu ve göğsüne iğne saplanan bir yaralı saldırı anının en çarpıcı görüntülerinden... Raporda fotoların yanı sıra gün gün, saat saat geminin rotası açıklanıyor. Telsiz iletişim bilgileri ve grafiklerle geminin durumu anlatılıyor. Baskın öncesi ve sırasında yaşananlar da şöyle aktarılıyor:

Saldırıda İsrail donanmasına ait 4 savaş fırkateyni, 3 helikopter, 2 denizaltı, 30 zodyak bot yer aldı.
 
İsrail, gece yarısı ilk temasında, geminin 222 olan (Mısır) rotasının Aşdod Limanı'na çevrilmesini istedi. Mavi Marmara kaptanı bunu reddetti. n23.20 sularında geminin rotası 185 oldu. Rotanın varış noktası Ariş ile Süveyş Kanalı arasında bir bölgeye denk geliyordu.

İsrail, gece saat 02.00'ye kadar çağrısını sürdürdü. 02.00'de çağrılar kesildi.
 
03.00 sularında savaş gemilerinin Mavi Marmara'yı takibi devam etti. Bu sırada gemi üstten ve yanlardan yavaş yavaş kuşatılmaya başlandı.
 
Saat 04.10'da "Defne" isimli gemiden, "Mavi Marmara bütün botlar ve gemiler sizin üzerinize geliyorlar" şeklinde anons yapıldı. n Saldırı İsrail karasularından 73 mil mesafede sabaha karşı 04.30'da başladı. Saldırı tamamlandığında gemi 85 mil açıktaydı. Ve rota ne İsrail ne Gazze'ydi. Ariş Limanı ile Süveyş kanalı arasındaki bir yerdi.
 
İsrail askerleri helikopterden gemiye inmeden önce ateş açmaya başladı. Askerler gemiye inerken ateş devam ediyordu.
 
Gemi ele geçirildiğinde İsrailli askerlerce, 135 Aşdod rotası ile gemiyi çalıştırma emri verildi. Gemi tek motorla 130 rotasında gitmeye zarlandı.
 
Aşdod limanına gidiş 10 saat sürdü. Bunun 8 saati uluslararası sularda geçti. 24 milden sonra arızalı olan 2 motor da çalıştırılarak

İsrail karasularına girildi. İki saatte Aşdod'a varıldı. İsrail ordusunun soruşturmasına tepki gösteren İHH, raporla katliamın örtbas edildiğini bildirdi. Komandoların silahsız insanları öldürdüğü vurgulanan açıklamada şöyle denildi: Raporda, yolcuların gemiye inen askerlere ateş açtığı iddia ediliyor. Mavi Marmara gemisinde silah bulunmadığı gibi arbade sırasında etkisiz hale getirilen İsrail askerlerinin silahları da denize atılmıştır. İsrail, kendi askerini ve operasyonunun savunmak için böyle bir senaryoyu raporuna almıştır."

sabah



Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs