En Sıcak Konular

Et fiyatlarında neler oluyor?

14 Temmuz 2010 08:23 tsi
Et fiyatlarında son dönemde görülen kıpırdanma neye işaret ediyor?

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, et fiyatlarının son dönemdeki yükselişini "Kıpırdanma var. Yükseliş değil" sözleriyle ifade ederken  fiyatları 20 TL’nin altında tutmayı hedeflediklerini bildirdi. Et ve Balık Kurumu'nun 50 bin tonluk canlı sığır ihalesi ise yarın yapılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kırmızı et fiyatlarında, son dönemde yaşanan hareketlilikle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Eker, et fiyatlarında son dönemde yaşanan hareketliliği anlatırken, ithalat kararını aldıkları 26 Nisan'da kıymanın ortalama market fiyatının 23,77 lira, 11 Temmuz itibariyle ise 19,80 lira olduğunu belirtti. Eker, kuşbaşı et fiyatının söz konusu dönemde yüzde 14 düştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

TÜKETİM ARTIYOR

"Fiyatları günlük takip ediyorum. 10 gün öncesine kadar fiyatlar yüzde 20 gerilemişti. Ancak son 1 hafta, 10 günlük süreçte fiyatlarda bir kıpırdanma yaşandı. Bu bir kıpırdanma, ciddi bir yükseliş değil" dedi. Eker, fiyatlardaki yüzde 17-20 oranındaki düşüşün, tüketimde yüzde 25-30 oranında artış getirdiğini söyledi.

Aldıkları tedbirlerle fiyatlarda belirli bir düşüş sağladıklarını belirten Eker, "Kıpırdanma oldu, tekrar tedbir aldık. Belirli bir dengede 20 liranın altında teşekkül etmesini, bunun için gerekli tedbirleri almayı öngörüyoruz" dedi.

Kıyma 20 TL'nin üstüne çıktı

Tarım Bakanı Eker'in açıklamalarına rağmen, perakende satış fiyatları 20 liranın üstünde seyretmeyi sürdürüyor. Örneğin İstanbul'daki kasap ve marketlerde kıymanın kilosu bugünlerde 22.90-26 lira arasında. Altın Satır Kasabı'nın sahibi Abdi Çalışkan, son iki haftada fiyatlarda 1.5-2 lira artış yaşandığını söyledi. Çalışkan, "Kıymanın kilosu 26, kuşbaşı 28, antrikot ise 34 liraya ulaştı. Ramazan ayına kadar karkas etin kilosunun 14-14.5 lira seviyelerinde sabitlenir." Marketlerde ise kuşbaşının kilosu 26.90 liradan satılırken antrikot fiyatları ise 31.90-35.90 lira aralığında seyrediyor.

YENİ FİYAT 12 LİRANIN DA ALTINA İNEBİLİR

EBK, fiyatları frenlemek için en keskin silahını nihayet kullanıyor. EBK, kendisine verilen '100 bin ton canlı hayvanı vergisiz ithal etme' yetkisinin ilk diliminde yarın yapacağı ihaleyle 50 bin ton sığr alacak. Yeni operasyona ilişkin bilgi veren yetkililer, şunları söylediler:

"Yeni ithalat anlayışı spekülatörü tamamen bitirebilecek bir kurguyla hazırlandı. Canlı hayvan ithalatındaki vergiyi tamamen sıfırladık. 100 bin ton et, Türkiye’nin bir aylık et ihtiyacına karşılık geliyor ki, bu seviyede bir ithalat karşısında hiçbir spekülatör duramaz. Maliyet daha da düşeceği için karkas etin fiyatı 12 TL’nin bile altına inebilir."  Yetkililer, orta ve uzun vadede ise hayvan varlığını artırmayı hedeflediklerini söylediler.

Bilgi veren kaynaklar, ayrıca geçtiğimiz yıllarda spekülatörün pirinç fiyatlarıyla oynadığını, bu yıl ise oyunu ithalatla bozduklarını belirtirken, "TMO’ya sıfır vergiyle yurtdışından 100 bin ton pirinç ithal etme yetkisi verince spekülasyon bu alana yaklaşamadı. Ette de benzer durum yaşanacak" diye konuştular.

bugün



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs