En Sıcak Konular

YAŞ öncesi ortam kızıştı

14 Temmuz 2010 07:15 tsi
YAŞ öncesi ortam kızıştı Askerî savcılığın, 'Kaos Planı'ndan sadece Dursun Çiçek'i sorumlu tutması ve Ergenekon'un Erzincan ayağındaki dosyada adı geçen TSK personelini 'mağdur' olarak göstermesi, soru işaretlerine yol açtı.

Bazı şaibeli isimlerin YAŞ'ta terfi ettirilmeye çalışıldığı ileri sürülüyor. Yapılan yorumlardan bazıları şöyle:

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: Anlıyoruz ki Dursun Çiçek, komuta kademesi tarafından korunmuş ve belgeler onların bilgisi dahilinde hazırlanmıştır. Şimdi ise Çiçek yalnız bırakılmak isteniyor. Plandan komutanların haberinin olmaması mümkün değil.

Emekli Yarbay Tevfik Diker: İddianamede bütün suçlar Çiçek'in üzerine yıkılıyor. Böylece ismi darbecilikle anılan şaibeli subaylar aklanarak, YAŞ'ta terfi almalarının önü açılacak. Birkaç generali kurtarmak için Çiçek'i susuz bırakıp kurumaya mahkûm ettiler.

Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları: Çiçek, zaten içeride olduğu için terfi alamayacak. Hiç olmazsa diğerleri terfi alsın diye bütün suçlar ona kaldı. Günah keçisi ilan edildi. Saldıray Berk,İlhan Cihanerve diğer asıl büyük sorumluların kurtarılması için bu operasyon yapılıyor.

Askeri savcılığın, Dursun Çiçek'le ilgili hazırladığı iddianame, tartışmaları da beraberinde getirdi. İddianamede 'Kaos Planı'nın gerçek olduğu aktarılıyor ancak tek sorumlu olarakDursun Çiçekgösteriliyor. Ergenekon'un Erzincan ayağındaki dosyada adı geçen diğer bütün TSK personeli ise tam anlamıyla aklanıyor. Emekli Yarbay Tevfik Diker, Dursun Çiçek'in başta Erzincan bölgesindeErgenekonadına faaliyette bulunmakla suçlanan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk olmak üzere ismi şaibeli olan birçok üst düzey subayı aklamak için feda edildiğini söylüyor. Hakkında suçlama olan subayların terfi alamayacağını hatırlatan Diker, şöyle devam ediyor: "İddianamede bütün suçlar Çiçek'in üzerine yıkılıyor. Böylece ismi darbecilikle anılan şaibeli subaylar aklanarak, YAŞ'ta terfi almalarının önü açılacak. Birkaç generali kurtarmak için Çiçek'i susuz bırakıp, kurumaya mahkum ettiler." TSK'da her şeyin hiyerarşiye dayalı bir şekilde geliştiğini ifade eden Diker, Çiçek'in eylem planını hazırlarken üstlerinin habersiz kalmasının imkansız olacağını vurguluyor.

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise olayların emir komuta ilişkisi içinde hazırlandığını söylüyor. Çiçek'inGenelkurmayBaşkanı Başbuğ tarafından korunduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, "Buradan anlıyoruz ki Dursun Çiçek komuta kademesi tarafından korunmuş ve belgeler onların bilgisi dahilinde hazırlanmıştır. Şimdi ise Çiçek yalnız bırakılmak isteniyor." diyor. Gelişmelere bir bütün olarak bakıldığında eylem planının Karargâh'ta hazırlandığını belirten Tanrıverdi, plandan komutanların haberinin olmamasının mümkün olmayacağını sözlerine ekliyor.

KURTARMA OPERASYONU UYGULANIYOR

Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları da gelişmelerin tamamından TSK'nın sorumlu olduğunu söylüyor. TSK'nın üst düzey komuta kademesinde yer alanların kendilerini YAŞ öncesi korumak için Çiçek'i kurban verdiklerini söylüyor: "Çiçek, zaten içeride olduğu için terfi alamayacak. Hiç olmazsa diğerleri terfi alsın diye bütün suçlar ona kaldı. Günah keçisi ilan edildi. Kullanıldı. Böyle bir operasyona alet oldu. Saldıray Berk, İlhan Cihaner ve diğer asıl büyük sorumluların kurtarılması için bu operasyon yapılıyor. Ancak şimdi 'Pandora'nın kutusu' açıldı. Neİlker Başbuğne de diğer komutanlar kurtulabilir. Bugün hesabı sorulamazsa ileride sorulur."

Kurmay Binbaşı Kemal Şahin de iddianameyi yetersiz buluyor. 'Kirli tezgâh' planından Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere kademe komutasındakilerin bilgisinin olduğunun altını çiziyor. Genelkurmay'ın kendisini korumaya çalıştığını söyleyen Şahin, "Planın tamamından o komutanların haberlerinin olmadığını söylemek, gerçeklerin üstünü örtmektir. Bu girişimin asıl amacı Çiçek'i kurtarmaktır." şeklinde konuşuyor.

'İrticayla Mücadele Eylem Planı' soruşturması kapsamında aralarında Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız, Genelkurmay Hukuk Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve Korgeneral Mehmet Eröz'ün adı da gündeme gelmişti.
 

ZAMAN



Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,369 µs