En Sıcak Konular

AB’ye Mavi Marmara’yı sordular

13 Temmuz 2010 19:43 tsi
AB’ye Mavi Marmara’yı sordular Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupalı meslektaşlarıyla biraraya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonluğunda Çırağan Sarayı'nda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin katılımıyla düzenlenen Türkiye-AB Bakanlar Düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısının ardından bakanlar, sarayın bahçesinde aile fotoğrafı çektirdi. İsrail'in sivil yardım gemisine saldırısı gibi ortak kriz konularını da görüştüklerini kaydeden Davutoğlu, önlerindeki büyük vizyonu Türkiye ile AB'nin birlikte geliştirmeye kararlı olduğunu ve vizyonun ana detaylarını paylaştıklarını aktardı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Lizbon Antlaşması sonrasında AB'nin yeni kurumsal yapılanma içine girdiğini ve yapılanma sonrasında Türkiye ile AB arasında siyasi diyalog mekanizması kurulduğunu belirtti.

Bu mekanizmanın ilk toplantısını bugün bakanlar düzeyinde gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, bu buluşmaların bu toplantının sonrasında da devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, toplantıda üç ana konuda kapsamlı görüşmeler yaptıklarını vurgulayarak, bunlardan birincisini, üyelik yönünde Türkiye ile AB siyasi diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi ve her alanda güçlü bir gelenek oluşturulması şeklinde açıkladı.

Bunun kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin gerek bölgesel gerek küresel alanda takip ettiği dış politika esas alındığında, bu dış politikanın Avrupa ile benimsenen temel değerlerin yansıması olduğunun görüleceğini kaydetti.

Davutoğlu, komşu ülkelerle sıfır problem ilkesinden kültürel çoğulculuğa, iklim değişikliğinden küresel ekonomik krize kadar Türkiye ile AB'nin paylaştığı birçok ortak alan bulunduğunu ve bu ortak alanların kurumsal, düzenli olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

VİZYONEL VE AKTİF DIŞ POLİTİKA

Çok uzun olmayacak bir süreçte AB'nin parçası olmayı kendisine siyasi hedef koymuş bir ülke olarak, kurumsal yapının güçlendirilmesi konusundaki görüşlerini paylaştıklarını aktaran Davutoğlu, önümüzdeki dönemde daha kapsamlı istişare yapma konusunu ele aldıklarını kaydetti.

İkinci olarak, bu geniş alanda tek tek bölgeler bazında istişarelerde bulunduklarını, Orta Doğu, Batı Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, enerji güvenliği ve teröre karşı mücadele gibi tüm bu alanlarda bölgesel politikaların koordinasyonu bağlamında istişareler yaptıklarını anlatan Davutoğlu, toplantının içeriği kadar zamanlamasının da önemli olduğunu söyledi.

Davutoğlu, çevre bölgelerde çok önemli gelişmeler yaşandığına, bu gelişmelerin hem Türkiye'yi hem AB'yi yoğun şekilde etkileyecek sonuçlar doğuracak gelişmeler olduğuna işaret etti.

İran'ın nükleer programından Orta Doğu barış sürecine, Irak'taki durumdan Kafkasya'daki gelişmelere, Batı Balkanlar'daki gelişmelerden Somali ve Afganistan'a kadar geniş bir alanda ortak bir coğrafyayı paylaştıklarını dile getiren Davutoğlu, “Biz Türkiye olarak vizyonel ve aktif bir dış politika takip ediyoruz. Bu vizyonel aktif politikanın AB ile birlikte uyum içinde yürütülmesine de büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

TERÖR KONUSU

Üçüncü konunun, Türkiye'nin AB sürecinde siyasi kriterler ve bu bağlamda sağlanan gelişmeler olduğunu belirten Davutoğlu, özellikle Anayasa reformu, siyasi reformlar, Türkiye'nin artan demokratikleşme çabaları ve demokratikleşmenin daha kalıcı nitelik kazanması gibi konuları AB ile birlikte ele aldıklarını bildirdi.

Davutoğlu, “Türkiye açısından en önemli konuların başında, teröre karşı mücadele konusunda yakın iş birliği içinde olma ihtiyacı geliyor. Terör sadece Türkiye'yi tehdit eden bir unsur değil aynı zamanda Avrupa'yı da tehdit eden bir unsur, ortak geleceğimizi tehdit eden bir unsurdur. Biz burada bu konuda tam ve kayıtsız bir iş birliği bekliyoruz. Bu konuda muhataplarımızdan gördüğümüz desteği takdir ediyorum. Bundan sonra da kurumsal olarak bu çalışmaları sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu.

Davutoğlu, vize konusu başta olmak üzere değişik birçok konuyu AB ile ele alacaklarını belirterek, bölgesel konular, Türkiye-AB entegrasyon süreci, küresel konular ve yeniden kurumsallaşma gibi konularda kapsamlı istişarelerde bulunduklarını söyledi.

İsrail'in sivil yardım gemisine saldırısı gibi ortak kriz konularını da görüştüklerini kaydeden Davutoğlu, önlerindeki büyük vizyonu Türkiye ile AB'nin birlikte geliştirmeye kararlı olduğunu ve vizyonun ana detaylarını paylaştıklarını aktardı.

Türkiye ile AB'nin bölgesel ve küresel gelişmeler konusunda benimsedikleri vizyonun tamamen örtüştüğünü dile getiren Davutoğlu, bu vizyon üzerine ortak geleceği birlikte inşa etmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Davutoğlu, oluşturulan bu mekanizmanın da bunun en önemli kurumsal ayağını oluşturacağını kaydetti.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,806 µs