En Sıcak Konular

Kürt halkı BDP'ye tepkili

13 Temmuz 2010 16:01 tsi
Kürt halkı BDP'ye tepkili BDP'nin referandumu boykot kararına tepkiler büyüyor...

BDP'nin referandumu boykot kararına Güneydoğu'daki etkin siyasi partilerin ardından sivil toplum kuruluşları da tepki gösterdi.
 
MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Vahdettin Bahadır "Boykotun Kürtlere ne yararı vardır ne de bunun bir gerekçesi vardır." dedi. Eski İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Hasan Kaya, "Referanduma sunulacak maddelerin demokratik olduğunu kimse inkar etmiyor. O zaman neden karşı çıkayım?" diye sordu. Doğu ve Güneydoğu'da büyük tahribata yol açan 12 Eylül Anayasası'nı korumamayı anlayamadığını belirten Kaya, 'BDP'nin tarih önünde suçlu konuma' düşeceğini vurguladı.

Kürt siyasetçi Feridun Yazar da, BDP'nin referandumu boykot kararını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Yazar, 12 Eylül'de BDP'li milletvekilleri arasında cezaevinde yatan bir kişinin bile olmadığını belirterek, "Bunlar o günleri hatırlamazlar bile." dedi.

BDP, tarih önünde suçlu konuma düşecek

Referanduma boykot kampanyası başlatan BDP'ye tepki gösterenlerden biri de eski İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Hasan Kaya. Doğu ve Güneydoğu'da en büyük tahribatı yapan 12 Eylül anayasasındaki değişikliğe 'evet' diyeceğini açıklayan Kaya, boykot kararına anlam veremediğini söylüyor. BDP'nin de bunu bölge insanına izah edemeyeceğini düşünüyor. Kaya, şu uyarıda bulunuyor: "Bu tür şeyler tarihsel süreçte muhakeme edilecektir. BDP, değişim karşısında statükoyu ve antidemokratik maddeleri savundukları için tarih karşısında suçlu konuma düşeceklerdir. Doğu ve Güneydoğu'da büyük bir tahribata neden olan mevcut Anayasa'da yapılan değişikliğe 'evet' demedikleri için suçlanacaklardır."

Hasan Kaya, BDP'nin ilan ettiği boykotun büyük şehirlerde de taraftar bulmayacağını kaydediyor. Halkın reform paketini muhasebe etmesini isterken, "12 Eylül cuntasının, faşizmin ürünü olan bir Anayasa'nın değişmesine kimse kayıtsız kalmamalı, evet demelidir." diyor. Bu süreçte AK Parti'ye de bir eleştiri getiren Kaya, "Keşke bu değişikliği çok daha önce ve çok daha geniş bir şekilde yapsaydı. Muhalefetin elinde koz olan, seçim barajı, milletvekillerinin dokunulmazlığı ile ilgili maddeleri de bu pakete alsaydı." diye konuşuyor.

Eski İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı'na göre paketi destekleyen bölgede etkin diğer siyasi partiler kazançlı çıkacak. Önümüzdeki iki aylık sürecin demokratik Kürt muhalefeti için iyi bir fırsata dönüşebileceğine işaret eden Kaya, KADEP ve HAK-PAR gibi partiler ile bağımsız demokrat aydınların kendilerini daha iyi ifade etme fırsatı bulacaklarını dile getiriyor. Kendisini solda ve aydın olarak tanımlayan herkesi anayasa paketinin referandumdan geçmesi için çalışmaya çağıran Kaya, "Gün görev zamanıdır. Herkes antidemokratik ve faşist uygulamalara tepki göstermeli, karınca kararınca bir şeyler yapmalıdır." şeklinde konuşuyor.

zaman
 
 
 



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,392 µs