En Sıcak Konular

ABD Venezuela'yı kuşatıyor

13 Temmuz 2010 14:38 tsi
ABD Venezuela'yı kuşatıyor Venezuala kıyısına 65 kilometre uzaklıktaki Hollanda sömürgesi Curaçao adası, ekim ayından sonra özerk olmaya hazırlanırken, ABD askerlerine kucak açtı. Venezuela lideri, adanın emperyalist gücün olası bir saldırı durumunda üs olarak kullanacağını söylüyo

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, 2000 yılındaki Hato Havaalanı'nda Amerikan uçaklarının havalanmasına izin veren, burayı Amerikan üssüne çeviren Curaçao ada yönetimi, anlaşmayı beş yıllığına uzatacak.

2009 yılında yapılan referandumda 150 bin nüfusluk halkın yüzde 52'sinin oyuyla adanın özerk olmasına karar verilmişti. 10 Ekim'den itibaren sadece dış politika ve savunmada Hollanda Krallığı'na bağlı olacak adanın bundan sonra ABD'yle daha fazla flört etmesi bekleniyor. ABD'nin 1999 yılından beri, Chavez tarafından "olası bir savaşta ABD'nin üçüncü cephesi" olarak adlandırılan Curaçao'da bulundurduğu İleri Harekat Yeri'nde (FOL) ordu ve istihbaratının varlığını artırdığı biliniyor. Anlaşmanın uzatılması da bu yönde bir yeni bir adım olarak görülüyor.

Adada faaliyet gösteren sol parti Pueblo Soberano'nın lideri Helmin Wiels, Amerika'nın askerlerinin adadan çıkarılması için mücadele ettiklerini söyleyerek, "Küçük bir adayken tedbirli olmak zorundasın, büyükler didişirken bunun dışında durmak zorundasın" dedi.

ABD ise bölgedeki varlığını uyuşturucu trafiğini engellemekle açıklıyor. Curaçao Başkanı, Venezeula'nın sorularına "Sır yok. Askeri varlık yok. Sadece uyuşturucu trafiğini kesmekle mücadelede istihbarat elde etmek için burdalar. Uçaklar silahlı değil" yanıtı veriyor.

Tüm bu savunmalara karşın Venezuela lideri Hugo Chávez, geçen ocak ayında Kopenhag’daki İklim Zirvesi'nde ABD'nin Curaçao adalarından casus uçakları kaldırarak hava sahasını ihlal ettiğini ve casusluk faaliyeti yürüttüğünü açıklamış, casusluk uçuşları yapan bir uçağın ses kayıtlarını yayınlamıştı. Ayrıca ABD'nin Latin Amerika'da bu bahaneyi kullanarak çoğu ülkede nüfuzunu artırdığı da biliniyor.

Sol



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs