En Sıcak Konular

Almanya'yı terk eden göçmenlerin sayısı artıyor

13 Temmuz 2010 12:48 tsi
Almanya’ya gelen vasıflı göçmenlerin sayısı ile ülkeyi terk eden göçmenlerin sayısının arttığı bildirildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) hazırladığı ve sonuçları dün Brüksel’de açıklanan uluslararası göç raporuna göre, Almanya’ya gelen vasıflı göçmenlerin sayısı geçen yıllara göre arttı, ancak Almanya’da göçmenlerin Alman toplumuna uyumunun sağlanması konusunda hala eksiklikler bulunuyor.

Almanya’yı terk eden göçmenlerin sayısının da son yıllarda büyük ölçüde arttığına dikkat çekilen raporda, ülkeden ayrılan göçmenlerin sayısının 2000 yılından bu yana ikiye katladığı belirtildi.

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, yaptığı yazılı açıklamada, raporun Almanya’daki uyum sürecinde ilerleme sağlandığını etkili bir şekilde ortaya koyduğunu savunarak, "Çeşitlilik, Almanya’da gittikçe daha yoğun şekilde bir fırsat olarak görülüyor" ifadesini kullandı.

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin özellikle daha vasıflı hale getirilmesi için çaba harcanması gerektiğini belirten Böhmer, hala geçmişte yapılan ihmallerin giderilmesi için çaba harcadıklarını kaydetti.

Yeşiller Partisi Federal Meclis üyesi Memet Kılıç da, yaptığı yazılı açıklamada, "Raporda, ekonomik krizden Alman iş piyasasındaki göçmenlerin diğer çalışanlarla neredeyse aynı oranda etkilendiği belirtiliyor. Ancak gözden kaçırılan unsur, göçmenlerin Alman iş piyasasında zaten oldukça dezavantajlı bir konumda bulunmaları" dedi.

Almanya’da işsizlik parası alanların yüzde 28’ini yabancı kökenlilerin oluşturduğuna işaret eden Kılıç, "Hala yürürlükte olan istihdam yönetmeliği, ülkeye yeni gelen ve AB vatandaşlığına sahip olmayan göçmenlerin, ancak aynı işi yapacak Alman ya da AB vatandaşı yoksa işe alınmasına izin vermekte" ifadesini kullandı.

OECD raporunun, vatandaşlığa geçişlerin istihdam açısından da faydalı olduğunu belirttiğini belirten Kılıç, "Buna göre hükümet ekonomiye katkıda bulunmak istiyorsa Alman vatandaşlığına geçiş işlemlerini kolaylaştırmalıdır.

Ayrıca vatandaşlık testini kaldırmalı ve çok uluslu vatandaşlık ilkesini benimsemelidir" dedi.

Raporda yer verilen sevindirici konulardan birinin de göçmen kökenli kadınların iş piyasasındaki payında gözlenen artış olduğunu ifade eden Kılıç, bir diğer sevindirici unsurun da Almanya’ya okumak amacıyla gelen öğrencilerin ve bu öğrenciler arasından sürekli olarak Almanya’da kalmayı tercih edenlerin sayısının geçen yıl içinde yükselmiş olması olduğunu kaydetti.



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs