En Sıcak Konular

'Hayır kampanyası CHP'de ters teper'

13 Temmuz 2010 10:48 tsi
Eski CHP Milletvekili Esat Canan'dan CHP tabanı ile ilgili önemli bir tespit...

Eski CHP Milletvekili Esat Canan, CHP yönetiminin referanduma yönelik "hayır" kampanyasının parti tabanında başarılı olmayacağını iddia etti. Canan, CHP tabanında 12 Eylül'den dolayı acı çekmiş çok sayıda insan bulunduğunu ve bunların "hayır" demelerinin zor olduğunu kaydetti. Canan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ise Kürt sorunu konusunda vesayet altında olduğunu savundu.
Uzun yıllar Hakkari'den CHP milletvekilliği yapan Canan, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, CHP tabanının 12 Eylül tarihinde yapılacak anayasa referandumuna hayır demeyeceğini öne sürdü. Canan, "CHP yönetimi refaranduma hayır dese bile CHP tabanından evet çıkacağını zannediyorum. 12 Eylül'den en fazla darbe yiyenler CHP tabanıdır. Genel merkez tarafından hayır kampanyası başlatılsa bile parti tabanında bunun başarılı olacağına inanmıyorum. 12 Eylül'den çok acı çeken insan var. Bunların buna hayır diyeceğini sanmıyorum." dedi.


"KILIÇDAROĞLU VESAYET ALTINDA"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunu konusunda Baykal'ın söylemlerini devam ettirdiğine vurgulayan Canan, "Kılıçdaroğlu vesayet altında. CHP'nin söylemlerini tekrarlayarak gidiyor. Kürt sorununa yaklaşımı halen olumsuz. Baykal'ın çizdiği çizgide yürüyor. Ulusalcılık, statüko durumu devam ediyor. Bölgede CHP'ye yönelik bir heyecan görmedim. Doğu'da CHP'nin varlık göstereceğine inanmıyorum. Çok yerde teşkilatları yok. Hakkari'de bile teşkilatları yok." diye konuştu.


"DEMOKRATİK AÇILIM EN İYİ FORMÜL"

Eski CHP Milletvekili Esat Canan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki sorunların çözümü konusunda hükümetin başlattığı demokratik açılımın kararlı ve ısrarlı şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi.

Canan, şunları söyledi: "Açılımın devam ettiğine dair somut adımlar atmalıdır. Açılımın Türkiye'ye ciddi yararları olduğunu düşünüyorum. Kesintiye uğratılmamalıdır, devam edilmelidir. Terör diyerek yıllarca bir çözüm üretemedik. Şiddettir, terördür kavramları ile bir sonuca ulaşılamadı. Demokratik açılım bu meseleyi çözecek en iyi formüldür. Bunun dışında başka bir formül olamaz. Bu formülü daha da geliştirmek lazım. Bir takım milliyetçi çevreler karşı çıkabilir, bundan ödün vermemek lazım. Türkiye'nin geleceği demokratik açılımdadır. Öbür düşüncelerin doğru olduğu kanaatinde değilim. Ne kadar olağanüstü tedbirler uygulanırsa uygulansın bunun hiçbir faydası olmamıştır. Bugün zaten çektiğimiz acıların büyük kısmı geçmişte uygulanan olağanüstü halin kalıntılarıdır. Olağanüstü halin sonucu ortaya çıkan hukuk dışı oluşumlar devam ederken bugün halen olağanüstü hale dönelim diyen çevrelere şaşıyorum."


"BAŞBAKAN BDP İLE DE GÖRÜŞMELİYDİ"

Başbakan Erdoğan'ın CHP ile görüşmesini olumlu bulan Canan, görüşmede BDP'nin de bulunması gerektiğine işaret etti. Canan, "Başbakan'ın bu dönemde BDP yöneticileri ile görüşmesinde sayısız yarar var. İçinde bulunduğumuz şiddet ortamında kamuoyuna çok daha olumlu bir mesaj verir diye düşünüyorum. BDP'nin de Sayın Başbakan'a ileteceği şiddet dışında öneriler olabilir. Sayın Başbakan'ın BDP Genel Başkanı ile görüşmesi toplumu da rahatlatacaktır. Sayın Başbakan'ın BDP ile niçin görüşmediğini anlamış değilim. Keşke görüşmüş olsa daha iyi olur diye düşünüyorum." diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde halkın en önemli sorunun olayların devam etmesi olduğunu işaret eden Canan, son birkaç yıla göre bölgede son dönemlerdeki güvenlik önlemlerinin arttığına dikkat çekti. Canan, şunları söyledi: "Son zamanlarda devlet tarafından da ciddi bir şiddet uygulanıyor. Adeta bir olağanüstü hal var. Günlük hayatta görüyoruz. Yol kontrollerinde, aramalarda bunu görüyoruz. Şiddeti çağrıştıran, birçok yerleri tahrik eden gelişmeler gözleniyor. Şiddetin artması referandum sonucunu etkiler."


REFERANDUMA KATILIMI PARTİLERİN PERFORMANSI BELİRLER

Anayasa değişikliğinin bölge halkının umurunda olmadığını iddia eden Canan, "Anayasa değişikliğinde ile insanların her gün yaşadığı acıların sona ermesiyle ilgili bir şey yok. İnsanların anayasa değişikliği umurlarında değil. Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan insanların bu değişiklikten ciddi beklentileri yok. Referanduma katılım siyasi partilerin göstereceği performansa bağlı. Referanduma yakın bir süreçte seçmenlerin görüşü netleşir." değerlendirmesini yaptı.

CİHAN



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs