En Sıcak Konular

BTC'den akan petrol 950 milyon varile yaklaştı

13 Temmuz 2010 11:05 tsi
Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve ''Yüzyılın Enerji Projesi'' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattından, ilk tanker yüklemesinin yapıldığı Haziran 2006'dan bu yana, Adana'nın Ceyhan ilçesi

BTC Ham Petrol Boru Hattının Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ Uluslararası Şirketi (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Palaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve 2 Haziran 2006 tarihinde sevkıyata başlanan boru hattındaki faaliyetlerin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi.

Palaz, BTC Ham Petrol Boru Hattından son nokta olan Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminaline bugüne kadar geçen 49 aylık süreçte 946 milyon 456 bin 694 varil ham petrol geldiğini belirterek, bunların 1205 tankerle sevkıyatının yapıldığını ifade etti.

Hattan bugüne kadar Ceyhan'a günde ortalama 700-800 bin varil geldiğini anlatan Palaz, ''Ancak, bu haftadan itibaren gelen petrol miktarı günde 1 milyon varile yükselecek. Bu da bizim rekorumuz anlamına geliyor'' dedi.

BIL personelinin sevkıyatın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi yönünde başarılı bir çalışma ortaya koyduğunu vurgulayan Palaz, şöyle konuştu:

''Boru hattının sorumluluğumuz alanındaki kısmında Türk işçileri ve mühendisleri çalışıyor. Geçen yıl personelimiz yüzde 94-95 performansla çalışmıştı. Bu yılın ilk 6 aylık kısmında ise personelimiz yüzde 100 performansla çalıştı. Bu da bizim bu işi becerdiğimizi göstermektedir.''

AA muhabirinin BIL yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ceyhan'a gelen Azeri petrolü Türkiye sınırları içerisinde, 4 pompa istasyonu, 2 basınç düşürme istasyonu ve 52 blok vanayı geçerek 1076 kilometre yol kat ettikten sonra güvenli bir şekilde dünya pazarlarına sevk ediliyor.

Yüklemesi yapılan petrolde TPAO'nun yüzde 6,5 hissesinin bulunduğu, yüklemelerden BIL'ın da varil başına 35 cent işletme geliri aldığı, ayrıca hazineye varil başına 20 cent kurumlar vergisi ödendiği belirtildi.

-BTC HATTI-

Yaklaşık 3,4 milyar dolar değerinde bir yatırım olan BTC Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC boru hattının, günlük bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin katılımıyla resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapılan hattan, ilk yükleme ise 2 Haziran 2006 tarihinde British Hawthorn adlı gemiye yapılmıştı.



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs