En Sıcak Konular

Türkiye yeni bir savaşa hazır mı?

13 Temmuz 2010 09:27 tsi
Türkiye yeni bir savaşa hazır mı? Yeni savaşın yeni komutanları...

Yeni teknolojiler yeni savaş türlerini ortaya çıkarıyor. Tarihte savaş araçları iki tekerlekli arabalarla başladı, uçakla devam etti ve nükleer silahlara ulaştı. Şimdi de yeni bir savaş türü internet üzerinden gündeme geldi. Yeni savaşın aracı internet. Bu savaş, büyük şirketleri internet üzerinden kilitleyerek yapılıyor. Elektrik santralleri, petrol rafinerileri, bankalar ve hava trafik kontrolü yapan şirketlerin bilgisayar sistemlerine internet yoluyla girilip kontrol sistemleri çökertiliyor.

Elektrik santrallerinin kilitlendiğini ve üretim yapamaz hale geldiğini düşünün... Ya da hava trafik kontrol sisteminin bozulduğunu hayal edin. Bir anda toplumsal yaşam büyük bir bunalıma girebilir.
Dolayısıyla bu yeni savaş türünde tabancalı, tüfekli, bombalı, füzeli saldırıdan daha devasa bir şokla karşı karşıya kalıyorsunuz. İşte bu yeniş savaş türüne 'siber savaş' deniyor. Artık üniformalı asker, polis, ordu yok. Saldırgan, odasında masa başından internet yoluyla sizi büyük bir kaosun içine sokabiliyor.

Gelelim yeni savaşın yeni komutanlarına... Amerikan Savunma Bakanlığı bir siber savaş komutanlığı kurdu ve başına Orgeneral Keith Alexander'ı getirdi. Yeni komutan, füzelerle yapılan nükleer savaşın kontrolünün mümkün olduğunu söylüyor. Siber savaş ise daha çok biyolojik savaşa benziyor ve her yerden saldırabiliyor. Dolayısıyla kontrolü çok zor.

İşte bu nedenle, siber saldırıların Cenevre Konvansiyonu'na dahil edilmesi, bomba ve füzeyle yapılan saldırılarla eş düzeyde olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Ayrıca siber saldırılara karşı küresel bir izleme merkezi kurulması isteniyor. Amerikan istihbarat birimleri siber saldırılara karşı en çok Çin ve Rusya'dan şüpheleniyorlar. Dolayısıyla elektrik santrallerinin ve altyapı tesislerinin bilgisayar sistemlerini sürekli kontrol ediyorlar.

Dünyada bütün bunlar yaşanırken, Türkiye'de siber savaşa karşı birim var mı? Amerikan ordusunda olduğu gibi bir komutanlık yok bizde. Oysa elektrik üretim tesislerini, rafinerileri ve diğer altyapıyı, değişen savaş tekniklerine karşı bilgisayar sistemleriyle koruyacak bir savunma teşkilatı gerekiyor.
Tabii bir de bu teşkilatı yönetecek uzmanlara ihtiyaç duyuluyor. Peki bizde böyle bir komutanlığı yönetecek orgeneral var mı?
...

Süleyman Yaşar / Sabah'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,784 µs