En Sıcak Konular

Boşnakların ahı mı tuttu?

12 Temmuz 2010 12:10 tsi
Dün Dünyanın iki farklı kıtasında iki önemli olay vardı. Güney Afrika'da 2010 Dünya Kupası sahibini bulurken Bosna'da 15 yıl önce yaşanan bir katliamın yıldönümünde gözyaşı döken anneler ve Türkiye'nin önderliğinde yapılan bir barış girişimi vardı.

Bosna savaşında Sırplar on binlerce Boşnak'ı katletmişti. Dün Türkiye'nin önderliğinde katliamı yapan ve katledilen ülkelerin liderleri Srebrenica'da bir araya gelip, kayıplar için duat etti, acıları paylaştı. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle Avrupa tarihine sürülmüş kara bir leke olan 11 Temmuz'da yaşanan katliam Srebrenica'da yaşanmıştı. Dünyanın gözü önünde yapılan katliamda ise dün Dünya Kupası'nı İspanya'ya kaptıran Hollanda'nın da payı vardı.

11 Temmuz 1995'te binlerce Boşnak'ı sığındıkları Akü Fabrikası'nda, BM Barış Gücü'nün Hollandalı Birliği, kendi hayatlarını kurtarmak için Sırp Lider Mladiç komutandaki Çetnikler'e teslim etti. Aradan geçen 15 yıla rağmen soykırımcı Mladiç henüz yakalanamadı. BM gözetiminde soykırıma göz yuman 450 askerlik Hollanda Birliği'nin komutanı Thom Karremans'a ise ülkesi 4 yıl önce hizmetlerinden ötürü devlet nişanı verdi. 8 bin 372 Boşnak erkeğini Mladiç ile şampanya içerek ölüme gönderen Karremans'ın katille diyalogları da yayınlandı. Mladiç, sigara ikram ettiği Hollandalı komutanla "Korkma bu içtiğin son sigara olmayacak" diyerek dalga geçmişti. Mladiç'in askerine kendi dilinde bir şeyler söyleyen Hollandalı komutanı "Burada iki resmi dil var, Sırpça ve İngilizce. Başka bir dilde konuşamazsın" diye azarlamıştı. Bu konuşmanın ardından 14 yaşından büyük Boşnaklar katledilmiş ve tanınmamaları içinde cesetleri parçalanarak ayrı ayrı yerede topluca gömülmüştü.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri 11-15 Temmuz 1995'te BM tarafından güvenli bölge ilan edilerek Hollandalı birliğin korumasına verdiği Srebrenitsa'ya girerek 8 binden fazla silahsız Müslüman Boşnak erkeği katletmişti.

Sonrasında iki Bosnalı aile, Hollanda askerlerinin kendilerini Sırp katliamından korumadığı için Hollanda devletine dava açtılar. Ancak mahkeme, Hollanda devletinin tazminat ödememesi gerektiğine karar verirken, Srebrenitsa'da görev yapan Hollanda Birliği'nin Hollanda hükümetinin değil BM'nin emri altında olduğuna işaret etti. Ama Boşnaklar haklarını aramaktan ve Hollandalı askerleri suçlamaktan vazgeçmedi.


Aradan 15 yıl geçti ama acılar bitmedi. Dün cesetleri bulunan 775 kişi daha düzenlenen bir törenle toprağa verildi. Anneler yine gözyaşı döktü, ah etti. Ve kupa, bu kadar ah alan bir ülkenin değil İspanya'nın oldu.

 
zaman online



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,566 µs