En Sıcak Konular

Sendikaların referandum kararı

12 Temmuz 2010 11:23 tsi
Sendika temsilcileri; eksikliklere rağmen vatandaşlara referandumda 'evet' çağrısında bulundu.

Anayasa değişikliği ile memura ilk kez 'toplu sözleşme hakkı'nın tanındığını vurgulayan sendika temsilcileri; eksikliklere rağmen vatandaşlara 'evet' çağrısında bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, "Pakete evet demek daha iyi anayasanın yol haritasını oluşturur" dedi

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, topyekün bir anayasa değişikliğinden yana olduğunu belirtti. Ancak mevcut düzenlemede memura toplu sözleşme hakkı, HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolunun açılması gibi olumlu değişiklikler olduğunu ifade eden Gündoğdu şunları söyledi:

"Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere pozitif ayrımcılık geliyor. Yargı reformunun temelleri atılıyor. Yeniden millete doğru bir dönüş başlıyor. Kabul oyu görürse ETÖ, PKK, KCK, Jitem gibi illegal yapılanmalar ve kaostan beslenenlerin morali bozulacak. 392 üyesiyle Türkiye'nin en büyük memur konfederasyonu olarak bir çağrı yapıyoruz. Pakete evet demek daha iyi anayasanın yol haritasını oluşturur."

GREVE GİDEN YOLDA BİR ADIM

Eğitim Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın da Anayasa değişiklik paketinde sivil inisiyatif oluştuğunu söyledi. Özellikle yüksek yargıdaki yürütmenin alanına müdahale eden düzenlemeleri doğru bulduğunu ifade eden Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin yasama ve millet egemenliğinin üzerinde bir güçmüş gibi gözükmesinin doğru olmadığını vurguladı. Grev hakkının olmamasının da bir eksiklik olduğunu belirten Aydın, "Paketi greve giden yolda bir başlangıç olarak gördüğümüz için kerhen destek veriyoruz" dedi. 

ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise değişikliğinin iyi tarafları olduğu gibi da eksik yanları da olduğunu aktardı. Toplu sözleşme hakkının yanında grev hakkı verilmemesinin eksiklik olduğunu söyleyen Koncuk, gelişmenin önemli olduğunu vurguladı.

TOPLU SÖZLEŞME OLUMLU

Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan da Anayasa değişikliklerinde konsensüs oluşmasından yana olduğunu söyledi. Değiştirilmesi gereken pek çok maddeye dokunulmadığını savunan Bostan, "Toplu sözleşme olması arzumuzdu. Bu yönüyle olumlu duruyor. Ancak grev hakkıyla birlikte düşünülseydi daha iyi olurdu. Bir yönüyle memnun edici bir diğer yönüyle de memnuniyetsizliğimizi artırıcı bir paket" diye konuştu.   

DİSK VE KESK'TEN ELEŞTİRİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, değişikliklerin işçi ve çalışanların sendikal hak ve özgürlüklerinin önünü açan bir düzenleme olmadığını savundu. "Birkaç tane pansuman tedavisi var" diyen Çelebi, "Memurlara tanınan sözleşme hakkı bir şey ifade etmiyor. Uluslararası normlarda grev hakkının olmadığı bir hak, sözleşme hakkı doğurmaz. Taleplerimizi karşılayacak hiçbir düzenleme görmedik. Dolayısıyla biz bu Anayasa değişikliğine hayır diyoruz" açıklamasında bulundu.
 
KESK Başkanı Sami Evren de değişikliklerin yetersiz olduğu görüşünde. Kürt sorunu konusunda eşit yurttaşlık getirmeyen bir anayasa değişikliğinin 12 Eylül hukukunun ırkçı, milliyetçi yaklaşımını reddetmemiş olacağını söyleyen Evren şöyle konuştu:

"12 Eylülcülerin yargılanması çok olumlu ve olumlu bir girişim. Fakat, toplu sözleşme hakkı ile ilgili bir aldatma var. Hükümet toplu sözleşme hakkını aslında sendikalara değil uzlaştırma kuruluna ve kendisine veriyor."

bugün

 

 




Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,607 µs