En Sıcak Konular

İsrail'li diplomat: İtibarımız 40 yılın en kötü düzeyinde

12 Temmuz 2010 09:29 tsi
İsrail'li diplomat: İtibarımız 40 yılın en kötü düzeyinde  
İmza attığı kanlı operasyonlarla dünya gündemine oturan Tel Aviv yönetimine üst düzey diplomatından uyarı geldi. İsrail'in BM Büyükelçisi Gabriela Shalev, ülkesinin BM'deki itibarının son kırk yılın en düşük seviyesine düştüğünü söyledi.

İsrail'in, son yıllarda izlediği siyaset nedeniyle uluslararası arenada çizdiği olumsuz görüntüye İsrail'den tepkiler gelmeye devam ediyor. İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Gabriela Shalev, İsrail'in itibarının 70'lerden bu yana en kötü zamanlarını yaşadığını dile getirdi.

İsrail Ordu Radyosu ile bir mülakat yapan Shalev, İsrail'in BM'deki itibarının yaklaşık 40 yılın en kötü düzeyinde olduğunu belirterek, "Son aylardaki bizim durumumuz, Siyonizm'e ırkçılık dendiği 1970 yıllarına benzer." şeklinde konuştu.

İsrail 2008'de binlerce sivilin ölmesine neden olan Gazze operasyonuyla dünya kamuoyunun tepkisini çekmiş, geçtiğimiz şubat ayında bir Hamas liderinin Dubai'de Avrupa ülkelerine ait sahte pasaportların kullanıldığı bir suikastla ortadan kaldırılması da İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerden sert karşılık bulmuştu. İsrail'in son olarak 31 Mayıs günü Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyerek 9 Türk vatandaşını öldürmesi Türk-İsrail ilişkilerinde büyük hasara sebep olurken, Tel Aviv yönetiminin uluslararası arenada 'korsan devlet' olarak anılmasına yol açmıştı.

Büyükelçi Shalev'in, İsrail gazetesi Jerulasem Post'a da yansıyan açıklamalarında Ban Ki-moon'un, Mavi Marmara baskını ile ilgili Türkiye'nin talep ettiği uluslararası araştırma komisyonu kurulması konusunda çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Batı Şeria'daki Filistin şehirlerinden birçoğunda askerî operasyonlara son vermeyi düşündüğü iddia edildi.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, Netanyahu'nun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı doğrudan görüşmelere ikna etmek amacıyla bazı güven artırıcı önlemler üzerinde durduğunu, bu konuyla ilgili olarak bakanlarıyla toplantılar yapmayı planladığını yazdı. Gazeteye göre, söz konusu önlemler arasında, Batı Şeria'daki bazı Filistin şehirlerinde ordunun operasyonlarına son verilmesi de yer alıyor. Haberde bu adımın atılmasında Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin etkili olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Filistin tarafıyla doğrudan barış görüşmelerinin başlatılması amacıyla Netanyahu'nun Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile salı günü görüşeceği açıklandı. Netanyahu, haftalık kabine toplantısı sırasında Mübarek ile bir yıl içerisindeki 5'inci görüşmesini salı günü yapacağını söyledi.

zaman

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,366 µs