En Sıcak Konular

PKK'nın Kürtler üzerindeki oyunu

12 Temmuz 2010 08:10 tsi
PKK'nın Kürtler üzerindeki oyunu

Prof. Dr. Tayyar Arı, terör örgütü PKK'nın Kürtler üzerinden çok ciddi bir oyun oynadığını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, terör örgütü PKK'nın Kürtler üzerinden çok ciddi bir oyun oynadığını belirtti.

PKK saldırıları sonucu, daha fazla çözüm yerine hedeften daha fazla sapma olacağına dikkat çeken Arı, her saldırı sonrasında Güneydoğu illerinde daha sıkı tedbirlere başvurulabileceğini ifade etti.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK)'nun resmi internet sitesinde 'PKK Saldırıları ve Kürtler Üzerinden Oynanan Oyun' başlıklı bir yazı kaleme alan Arı, ülkede kimsenin Kürt sorununun çözümsüzlüğünü arzu edemeyeceğini ve bunun ülkeye yapılmış en büyük kötülük olacağını kaydetti.

Bu anlayışa sahip olanların, Türkiye'nin asıl bölünmesinden yana olanlar olduğunu söylenebileceğinin altını çizen Arı, "Ama bu tartışmayı saçma bir kulvara taşıyarak, sözde 'demokratik özerklik' gibi, başına demokratik kavramını getirmekle her şeyin değiştiğini ya da değişeceğini sananlara; ya da milleti aptal yerine koyanlara ne demeli. Tartışmayı daha da komik hale getirerek, Öcalan'ın muhatap alınması polemiğine girenleri de millet ibretle izlemekte. PKK eylemleri artırdıkça Kürt sorunu daha fazla konuşuluyor gibi bir hava var. Buradan bakarsanız PKK'nın eylemlerinin sonuç verdiğini düşünüyorsunuz. Çünkü tartışma o kadar boyut değiştirdi ki PKK'nın bile telaffuz edemediği talepler, kendini kurnaz herkesi de enayi zanneden entelektüeller tarafından demokratlık adı altında sunulmaya başladı. Buradan yola çıkarak bayağı mesafe alındığını söyleyenler bile var." ifadelerini kullandı.

"PKK'nın isteği, sorunun çözümü olsaydı; beş yıl önce hayal bile edilemeyen pek çok adımı yok sayarak, Türkiye'nin dış politikadaki sıkışık durumundan yararlanarak arkadan vurmazdı." diyen Arı, tartışma bu kulvarda yürürken, sivil ve askeri bürokrasinin sorunun demokratik platformda çözümünün mümkün olmadığını düşünme noktasına getirildiğini savundu. Giderek kamuoyunun demokratik çözüm için ortamın henüz uygun olmadığı noktasına doğru taşındığını dile getiren Arı, şöyle devam etti:

"Baştaki umutlar eğer durum böyle giderse daha da tükenebilir. Devlette de giderek PKK bitirilmese demokratikleşme bir işe yaramayacak havası hâkim olmaya başlıyor. Başbuğ'un sözünü bu anlamda yabana atmamak gerekiyor. Devlet, bu sorunu bitirmek için zaman içinde yeni stratejiler deneyecek gibi. PKK saldırıları sonucu, daha fazla çözüm yerine hedeften daha fazla sapma olacak. Her saldırı sonrasında Güneydoğu illerinde daha sıkı tedbirlere başvurulacak. Bu durum zaman içinde doğuda olağanüstü hâl ilan edilmese bile olağanüstü hâli aratacak şartları oluşturabilir. Adım adım oraya doğru gidiliyor. Bu çerçevede tepkiyle karşılanan OHAL tartışması zaman içinde geçilmiş olacak."

PKK'nın, hükümete karşı savaşı tırmandırmak istediğini anlatan Arı, sonuçlarının ise daha fazla kaos, daha fazla şiddet ve hükümetin daha fazla yıpranması olacağını ileri sürdü. Arı, yazısını şöyle bitirdi: "Bu nedenle referanduma doğru saldırıların artması söz konusu olacak gibi. Ancak örgütte aynı zamanda bir panik havasının hâkim olduğu da söylenebilir. Her ne kadar Öcalan, kendisini çözüm merkezi gibi gösterse de sorunun yerel ve uluslararası konjonktürle ilişkisinin farkında. Türkiye-ABD cephesinde ilişkilerin normalleşmesinin PKK için ne anlama geldiğini biliyor. Birkaç haftalık sarsıntıdan sonra dış politikada ciddi bir toparlanma söz konusu. Bu durum hükümete, içerde daha kararlı politikalar takip etme imkânını vereceğe benziyor. Ama referanduma kadar kimse bir şey beklemesin."

cihan



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,449 µs