En Sıcak Konular

Alevilerden referandum kararı

11 Temmuz 2010 13:21 tsi
Alevilerden referandum kararı

Alevi dernekleri de değişikliklerin demokratik kazanım olduğunu vurgulayarak referandumda evet oyu vereceklerinin sinyallerini verdi.

Toplumun farklı kesimlerinden Anayasa değişiklik paketine destek gelmeye devam ediyor. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Tarhan, Anayasa değişiklik paketinin mevcut haliyle 12 Eylül Anayasası'ndan daha iyi olduğunu söyledi. Demokratikleşme ihtiyacının tam çaresi olmamakla birlikte, paketin demokratikleşme yolunda atılan bir adım olduğunu belirten Tarhan, yep yeni bir Anayasa'nın şart olduğunu belirterek şunları söyledi:

ÇOK OLUMLU BİR ADIM

"Anayasa Mahkemesi kısmi bir düzeltme yapmış. Ama paketin ana omurgasına dokunulmadığını düşünüyorum. Şu haliyle yargı süreciden de,  Anayasa Mahkemesi'nden de geçmiş bir paketin ülkeye, demokrasimize fayda sağlayacağını düşünüyorum. Olumlu bir adım olarak görüyorum. Ama Anayasa tümden değiştirilseydi, metodolojisi, sistemi olan demokrasiye uygun tümden bir değişiklik olsaydı daha iyi olurdu. Ancak, paketin geçmişe oranla desteklenmesi gerekiyor."

SİYASİ KARAR VERDİ

Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç ise Anayasa Mahkemesi'nin siyasi bir karar verdiğini söyleyerek halkın demokrat bir Anayasa isteyip istemediğinin referandum ile ortaya çıkacağını belirtti. Değişikliklerin yetersiz olmakla birlikte olumlu olduğunu vurgulayan Kaluç, "Keşke diğer partiler, bu maddelerin daha demokratik Avrupa ve dünya standartlarında olması için katkıda bulunsalardı" dedi.

HAYIR GEREKÇESİ YOK!

"O zaman 'hayır' dedikleri de geçerli bir sebebi olurdu" diyen Kaluç, şunları söyledi:

"Ama şu aşamada AK Parti dışındaki, diğer partilerin hayır demelerinin bir gerekçesi yok. Çünkü, daha demokratik bir anayasa isteklerini, kendileri de söylüyorlar, ama adım atmayanlar da yine kendileri. Bu da samimiyetsizliklerini gösteriyor. Dolayısıyla tek tek, birbirinden ilgisizmiş gibi durmasına rağmen, bir nebzede olsa Türkiye'nin demokratikleşmesine katkıda bulunacağı için desteklenmesi gerek maddelerin. Anayasa Mahkemesi'nin değişikliği istenen an, asıl tartışma konusu olan iki maddeydi. Anayasa Mahkemesi'nin yaptığıyla ilgili.  Burada vesayet üzerine koruyucu bir adım attı, üstü kapalı bir şekilde eski düzenin devamını sağlayacak bir adım attı. Bu da önemli." 

DEMOKRATİK KAZANIMDIR

Anayasa değişiklik paketini olumlu bulduklarını söyleyen Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, "Anayasa Mahkemesi pakette yüzde bir değişiklik yaptı ve yüzde 99 geçti. Bu değişikliklerin referandumdan geçmesi gerekiyor" dedi. Referandumu desteklediklerini belirten Altun, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye son 50 yılda dünyadaki güçlü ülke olma imkanını kaybetti. Sorunlar yaşadı bunların hepsinin temelinde ara rejimler etkili. Siyasilerin, 30 yıl önce Türkiye'ye gelen ara rejimin getirdiği Anayasa'nın gölgesinde olması o Anayasa'yı ilave etmesi çok büyük bir kayıp ve talihsizliktir. Bu Anayasa'da bir sivil inisiyatif tercihi var. Aslında kökten değişmesi gerekiyor. Ama yok bu Meclis, Aanayasa'yı değiştiremez deniliyor. Peki kim değiştirir kardeşim? Yani bu ara rejimin getirdiği bütün bu kalıntılar bütün enkazlar hususunda hangi adım atılırsa demokrasi adına kazanılmış bir haktır ve Türkiye’nin yararına görüyorum."

DEĞİŞİKLİK PAKETİ REFORM NİTELİĞİNDE

Kamu Hukukçuları Derneği Genel Başkanı Hacı Mehmet Gani, Anayasa değişiklik paketinin özünün reform niteliğinde olduğunu belirterek, referandumda desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gani, yaptığı açıklamada, anayasaların temel amacının, temel hak ve hürriyetleri korumak ve hukuk devletinin tesisi için gerekli kuralları taşımak olduğunu vurgulayarak, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında, temel hak ve hürriyetlerin korunmasını, genişletilmesini, geliştirilmesini amaç edinmesi gerektiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin görevlerinin 1982 Anayasası'nın 148. maddesinde açık ve yoruma mahal bırakmayacak şekilde anlatıldığına dikkati çeken Gani, Yüksek Mahkeme'nin, soyut norm denetimi ve somut norm denetimi olmak üzere iki şekilde denetim yapma yetkisinin olduğunu kaydetti. Anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil yönünden denetlenebileceğini, esas bakımından denetimin ise 148. maddede açıkça yasaklandığına dikkati çeken Gani, Anayasa Mahkemesi'nin son kararında esasa ilişkin bir denetim yaptığını, bu nedenle Anayasa'nın 148. maddesini ihlal etmek suretiyle açık bir yetki gaspında bulunduğunu savundu. Gani, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun kesinleşmediği ve referandumla kesinleşeceği için Anayasa Mahkemesi'nin ilk başta, incelenmek üzere huzuruna getirildiği zaman gerek esas, gerekse şekil bakımından hiç gündeme almadan res'en reddetmesi gerekirdi. Bazı ibare iptalleri olsa da Anayasa değişiklik paketinin özü reform niteliğinde, referandumda desteklenmesi gerekir.''

bugün



Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs