En Sıcak Konular

ATO: Türkiye'nin AB girişimleri ısrarla sürdürülmeli

11 Temmuz 2010 12:34 tsi
Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Türk toplumunun büyük bölümünü heyecanlandıran Avrupa Birliği'ne (AB) katılım konusundaki girişimlerin son bir iki yıl yerini derin bir sessizliğe bıraktığını söyledi.

Şaban Baş, yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet çizgisine ulaşılabilmesi doğrultusundaki en doğru adresin Avrupa Birliği olduğunu kaydetti.

Bu nedenle, her kurum ve kuruluşun AB'ye entegrasyon sürecinde elinden geleni yapması gerektiğini anlatan Baş, bunun ülkenin geleceği bakımından son derece önemli bir görev olarak algılanmasını istedi.

ATO olarak 2000 yılından bu yana AB ile ilgili tüm faaliyetleri desteklediklerini bildiren Baş, Avrupa Komisyonu katkılarıyla AB Bilgi Bürosu ve Avrupa Bilgi Merkezi'ni kurduklarını hatırlattı. Son dönemde AB ülkelerinin Türkiye'nin üyeliği yönündeki tavırlarında farklı bir anlayışın egemen olmaya başladığını gözlemlediklerine işaret eden Baş, bu şekilde üstü kapalı da olsa ülkenin üstüne bir çizgi çekilmek istendiğini dile getirdi. Baş, şunları söyledi:

"Türkiye'de yapılan kamuoyu yoklamaları, Türk insanının AB üyeliğine olan isteğinde son derece önemli gerilemeler olduğunu ortaya koyuyor. Bunda kuşkusuz AB'nin Türkiye'ye yönelik olumsuz bakış açısının da etkisi bulunmaktadır. Çünkü üyelik süreci bu şekilde Türk insanında bir inançsızlığa ve bıkkınlığa yol açmaktadır. Oysa, gençlerimize daha kaliteli, dünya standartlarında eğitim vermeye ihtiyacımız var. Ülkemizin ve bölgemizin kanayan yarası haline gelen işsizliğe çözüm üretebilmek için mesleki eğitime daha fazla yoğunlaşmaya ihtiyacımız var. Maalesef, AB katılım sürecimiz, bu anlamda bize moral vermiyor. Süreç, belli üye devletlerin blokajında yürüyor veya daha doğrusu engelleniyor. 23 fasıl ortada dururken, sadece Türkiye'nin her anlamda fedakârlığını gerektirecek konular gündeme geliyor."

Türkiye'ye, AB üyeliği konusunda henüz hedef tarih bile verilmediğini hatırlatan ATO Başkanı Baş, bu durumun ise müzakerelerin sonucuna ilişkin niyetlerin farklı olduğunu gösterdiğini anlattı. Bu nedenle, Türkiye-AB ilişkilerine yakından bakıldığında müzakere sürecinin, çoğunun AB'den kaynaklanan nedenlerle, hızla durgunluğa doğru yaklaştığını savunan Baş, bu olumsuzluklara rağmen bu konudaki heyecan ve umudun yitirilmemesi taraftarı olduklarını ifade etti.

cihan



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs