En Sıcak Konular

Referandumdan evet çıkarsa...

11 Temmuz 2010 10:58 tsi
Referandumdan evet çıkarsa... Türkiye 12 Eylül’de darbe anayasası ile hesaplaşmak için sandık başına gidiyor. Soldan sağa, darbenin tüm mağdurları değişimi heyecanla bekliyor...

YAŞ kararlarıyla TSK’dan atılan subaylardan olan yazar İskender Pala gibi binlerce isim gaspedilen hakları için hukuki süreç başlatacaklarını söylüyor.

Yeni anayasa paketiyle demokrasisi defalarca darbelerle kesintiye uğrayan Türkiye, ilk defa darbecileri yargılama imkanına kavuşacak. Anayasa paketi değişikliği geçici 15. maddeyi ortadan kaldırarak12 Eylüldarbesini gerçekleştirenlere yargı yolunu açmayı hedefliyor. Yeni anayasa paketi, yargı yolu kapalı olan HSYK ve YAŞ kararlarına itiraz hakkı tanıyor. Böylece, ‘meslekten men’ edilmiş veya edilecek hakim, savcı ve askerlere mesleğe dönüş ve iade-i itibar yolu açılacak. HSYK tarafından 2005 yılında Şemdinli’deki Umut Kitap Evi’ne düzenlenen bombalı saldırıyı soruştururken dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’a yönelik saptamaları nedeniyle meslekten ihraç edilen savcı Ferhat Sarıkaya, 12 Eylül darbesinin sorumluları hakkında dava açtığı için meslekten men edilen savcı Sacit Kayasu’ya, YAŞ ile TSK’yla ilişkisi kesilen İskender Pala ve benzer durumdaki binlerce hakim, savcı ve askere göreve iade veya kazanılmış haklarını isteme imkanı doğacak. Ordudan ihraç edilen 1665 kişi, emeklilik hakları, silah taşıma hakkı gibi çeşitli kazanımlarını mahkeme yolu ile geri alabilecek.

BAŞLARKEN

Türkiye 12 Eylül’de, 12 Eylül darbe anayasasının antidemokratik hükümlerinden bazılarını ortadan kaldıran yeni Anayasa Paketini oylamaya hazırlanırken uzmanlar ve konunun tarafları refandumdan ‘Evet’ çıkması durumunda nasıl bir ‘Yeni Türkiye’ yaşanacağını star’a anlattı. Türkiye, referandumla sadece darbe anayasasından kurtulmayı ve bireysel hak ve özgürlüklerini genişletmeyi oylamayacak, günlük hayatta sosyal ve ekonomik haklar da kazanılacak. Sendikal haklarla milyonlarca doktor ve öğretmen zam oranına itiraz etme ve daha fazla maaş isteme hakkını kazanacak. Vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağına uğramayacak. Velayet davaları önemini yitirecek. Çünkü anne ve babalar, istedikleri an çocuklarını görme imkanına kavuşacak. Ölümlerin yaşandığı Şemdinli’deki bombalama olayının faili olarak yargılanan askerlerde olduğu gibi, sanıklar sivil mahkemede müebbet alıp askeri mahkemede tahliye olmayacak. Türkiye, ilk kez darbeci generalleri yargılama imkanına kavuşacak. YAŞ ve HSYK ya da yüksek yargı gibi verdiği kararlarda ‘itiraz yolu açık olmayan’ kurumların yaptığı olası yanlışların binlerce kurbanına da iade-i itibar yolu açacak.

Göreve döndüğümde hukuğun gereğini yerine getireceğim

12 Eylül Darbesini gerçekleştiren Kenan Evren hakkında iddaname hazırladığı için 2000 yılında Genelkurmay’ın şikayeti üzerine HSYK tarafından 2003’te meslekten ihraç edilen Savcı Sacit Kayasu: HSYK ihraç kararları değişti. Onlara yargı yolu açıldı. Bu çok önemli bir gelişme. İhraç kararı verilince o kişi avukatlık yapamıyor, devlet memuru olamıyor. Çok ağır bir ceza bu. Adam öldürenlere bile kamu mahrumiyeti cezası sınırlı olur. Bu kişiyi ölmeden öldürmek demek bunun önüne geçilmiş oluyor. İhraç kararı elbette verilmeli ama bunun sorgusuz sualsiz olması çok mahsurluydu. Gönül arzu ederdi ki en basit ceza bile yargıya başvurmaya tabii olsun. Devlet memurlarına açık ama hakim ve savcılara yönelik eksiklik. Hala atamamı bekliyorum. Savcılığa geri döndüğümde, hukuğun gereğini yapacağım.

ÜLKÜCÜLER

12 EYLÜL YARGILANSIN DİYE EVET DİYECEĞİZ

İdamla yargılanan Ülkücü Ahmet Ulu: Ben 12 Eylül darbesinde yaklaşık 12 yıl cezaevinde yatıp, işkence gördüm. Ben ve benim gibi düşünen eski ükücüler referanduma ‘evet’ diyeceğiz. Ülkücü kesimden de bu anlamda ciddi destek alıyoruz. Değişikliklerle binlerce insanı mağdur eden geçici 15. maddenin ortadan kaldırılacak. Bu nedenle12 Eylül zihniyetinin yargılanması için düzenlemeyi kayıtsız şartsız destekliyoruz. Mağdurlara iade-i itibarının verilmesi için bu değişikliğe ‘Evet’ diyoruz. Kendimizi sorumlu olarak görüyoruz. Bunun için bir deklarasyon da yayımladık.

YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR

MHP Mersin eski Milletvekili Ali Güngör: MHP ne yaptığını bilmiyor. Bu tavır ilkesizliktir. MHP’ninCHPve BDP ile buluşması benim için sürpriz olmadı. Onlar kadar bile tutarlı olamadı. Yeni bir anayasaya Türkiye’nin ihtiyacı var.

SOLCULAR

KÜRTLER OLARAK HAYIR DEME LÜKSÜMÜZ YOK

Yüksel Avşar (KADEP Genel Başkan Yard.): 12 Eylül döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde yaşadığım işkenceleri hala unutmadım. Ne zaman o işkenceleri hatırlatan konuşmalar olsa o gece uyuyamam. Her seferinde inciniyorum. Bu yüzden Anayasa değişikliğine “Evet” diyeceğim. Zaten hayır deme lüksüm yok. “

ERGENEKON’LA DARBECİLERİ KONUŞTUK ŞİMDİ ASKER KIŞLASINA DÖNECEK

78’liler Derneği Başkanı Celalettin Can: 12 Eylül’ün ardından kontrollü demokrasiden kurtulmak için epey mesafe katettik. ÖzellikleErgenekonsüreciyle darbeleri ve darbecileri konuşmaya başladık. Anayasa paketi, askerin yargıda ki etkisini azaltıp, sivillerin sesini arttırıyor.

ASKERLER

ÜNİFORMAMI OLMASA DA BÜTÜN HAKLARIMI ALACAĞIM

1996’da YAŞ kararlarıyla ordudan ihraç edilen Prof. İskender Pala: YAŞ kararları bağlamında mağdur edilen pek çok insanın idade-i itibar, daha önce gasp edilen bir takım hakların iadesi şeklinde bir yola başvuracak. Adil mahkemelerin ve hukuk devletinin işlerliği kendiliğinden ortaya çıkmış olacak. Şu anda 1.665 aile YAŞ kararlarından mağdur durumda, pek çoğu çocuğunu bile okutamaz halde. Türkiye’de daha standartları yüksek bir hayatın başlaması açısındananayasa değişikliğipaketi referandumdan onay alır umarım. YAŞ kararı ile ihraç edilen insanların pek çoğunun ellerinden alınmış olan emeklilik hakkı var. Silah taşıma hakkı. Belirli kurumlara girme hakları ihlale uğramış hakları için Türk mahkemelerine başvuracak ancak mahkem ne karar verir bilinmez. Tekrar üniforma vereleceğini sanmıyorum... TSK’ya ait haklarımızın hepsi elimizden alındı, sadece emekli sandığna bağlı haklarımız kaldı bu da o dönemde almamız gereken... Emekli sandığı da yanmış oluyor... Yargıya başvuracağım...

Yeni anayasa normale dönüş anlamına gelir

28 Şubat döneminde YAŞ kararlarıyla ihraç edilen ASDER Genel Başkan Yardımcısı emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğlu: İrticai faaliyetlerde bulunduğumuz gerekçesiyle ile zorunlu olarak emekliye ayrıldık. O dönem, albaylar, subaylar, pilotlar, hakimler YAŞ kararı ile zorunlu olarak görevden uzaklaştırıldılar. Kısacası dindar insanlar askeriyeden men edildi. YAŞ kararları yargıya kapalı olunca toplum ve silahlı kuvvetler yıpranıyodu. YAŞ kararlarına yargı yolunun açılması hukuk devletinin işleyişini yani normal olan sürece dönülmesi anlamına gelir. Temennimiz yeni anayasa maddesi ile geriye dönük olarak zarar gören kişilerin hukuk yolu ile haklarını geri kazanmalarıdır. 

star



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs