En Sıcak Konular

'Yargıdaki sorunlar Türkiye'nin prangasıdır'

10 Temmuz 2010 17:48 tsi
'Yargıdaki sorunlar Türkiye'nin prangasıdır' Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, siyasi istikrar ve güven ortamının ekonominin gelişmesi için çıkarılan bütün teşviklerden daha önemli olduğunu söyledi.

Ergün, "Yüksek yargıda, siyasi anlamda, özgürlükler ve demokrasi alanında yaşanan sorunlar, Türkiye'nin aslında ayağındaki prangalardır. Nasıl bundan 30 yıl önceki 12 Eylül tarihi Türkiye için bir dönüm noktası olduysa bu 12 Eylül tarihi de eminim bir başka dönüm noktası olacaktır." dedi.

İnceleme ve temaslarda bulunmak üzere Zonguldak'a gelen Bakan Ergün, ilk olarak Çaycuma'nın Perşembe beldesindeki Organize Sanayi Bölgesi(OSB)'nde incelemelerde bulundu. OSB'deki bazı fabrikaları gezen Ergün, daha sonra Zonguldak Valisi Erdal Ata'yı makamında ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Ergün, "Bedava arsa verelim, elektrik ucuz olsun, su bedava olsun, doğalgaz ucuz olsun, yani vergi alınmasın, istihdam üzerindeki yükler kaldırılsın, bunlar yatırımlar için çok önemli teşvikler ama bundan daha önemli bir teşvik var. Bu, ülkedeki siyasi istikrar ve güven ortamı. Bütün teşviklerden daha büyük bir teşvik budur. Eğer bir ülkede siyasi istikrar ve güven ortamı pekişmişse kimsenin kafasında bu konuda bir tereddüt yoksa, bu yatırımcılar ve ekonomimizin geleceği için en büyük teşviktir. Bir insan farklılığını ifade ederken bir zorluk yaşamıyorsa, o hürriyeti tadıyorsa, o zaman o ülke için herkesten daha çok çalışacaktır." dedi.

TÜRKİYE'NİN PRANGALARI

Türkiye'de özgürlük ve hukuk devleti konularında sorunları olduğunu ifade eden Bakan Ergün, "Yüksek yargıda yaşanan sorunlar var. Siyasi anlamda yaşanan, özgürlükler, demokrasi alanında yaşanan sorunlar var. Bunlar Türkiye'nin aslında ayağındaki prangalardır. Türkiye ekonomik anlamda ilerliyor. Ancak daha hızlı ilerlemesi lazım. Bizim kaybettiğimiz zaman var, bizden ileriye gitmiş ülkeler var, biz bu ülkelere yetişmek ve geçmek mecburiyetindeyiz. Onun için onlar bir adım atarken biz üç adım atmak mecburiyetindeyiz. Ama bugünkü koşullar, hukuki şartlar, bugünkü anayasadaki bazı unsurlar, Türkiye'nin hızlı ilerlemesini engelleyen unsurlardır. Bu nedenle 12 Eylül'deki referandum, ülkemiz açısından önemli bir referandumdur. Türkiye'de hukuk standartlarını yükseltecektir. Yüksek yargıda var olan tartışmaların büyük bölümünü bitirecektir." şeklinde konuştu.

Ergün, iktidar partisine kapatma davası açılmasıyla milyarlarca dolarlık yatırımların ertelendiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Bundan sonra kimsenin kafasında, 'Acaba bir hukuki müdahale olur da siyasi istikrarsızlık meydana gelir mi?' diye bir tereddüt olmasın. İşte bu anayasa değişikliğini içeren referandum, nihayetinde halka sunulacak, ülkenin sahibi halktır. Referandum, Türkiye demokrasisini çok ileri noktalara götürecektir. Bu Türkiye'nin ekonomik gelişmesini de son derece hızlandıracak bir altyapıdır. Çünkü insanlar yatırım yapmak için yatırım iklimine bakıyorlar. Yoksa sadece burada ağaçların ve madenin olması tek başına önemli değil. Nasıl yatırım için havaalanı, demiryolu gibi ulaşım imkânları ve liman önemliyse; demokrasi, hukuk devleti, hak ve özgürlükler de en az onlar kadar önemlidir. En güçlü altyapı budur. O nedenle önümüzdeki 12 Eylül tarihi Türkiye için önemli bir tarihtir. Nasıl bundan 30 yıl önceki 12 Eylül tarihi Türkiye için bir dönüm noktası olduysa, bu 12 Eylül tarihi de eminim bir başka dönüm noktası olacaktır."

Konuşmaların ardından Vali Erdal Ata, Bakan Ergün'e dünyaca ünlü Devrek bastonu ve porselen vazo hediye etti.

(CİHAN)



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs