En Sıcak Konular

Demirtaş: BDP'liler referandumu boykot edecek

10 Temmuz 2010 15:17 tsi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 12 Eylül’de yapılacak Anayasa referandumunu boykot edeceklerini açıkladı. Demirtaş, “Bu anayasa hala herkesi ‘Türk' olarak tanımlıyor. Sayın başbakan ‘Sen kendini kurtaracaksın, koltuğunu sağ

Ağrı'da Belediye İş Merkezi'nde bulunan parti binasına gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak'ı 100 kadar partili slogan atarak karşıladı. Burada konuşan Selahattin Demirtaş, Kürt halkının tümüyle ‘terörist' ilan edildiğini öne sürerek şöyle dedi:
“30 yıldır süren bir savaş var. Neredeyse bütün Kürt halkı terörist ilan edilmiştir. MHP, CHP ve AKP'nin söylemlerine bakılırsa bu ülke 50 defa bölünmüştü. Eğer bölünmüyorsa Kürt halkının kardeşlik politikasındandır. Bunu Başbakanın anlaması gerekmektedir. Bu kandırmaca Anayasa değişikliğine karşı oy kullanmayacağız. Oy kullanmayıp bu rejimi boykot ettiğini göstermek istiyoruz. Yeni bir anayasada kim özgürlük istiyor, kim ana dilde eğitim görmek istiyor, hangi öğrenciler parasız eğitim istiyor bunu herkes görecektir. 12 Eylül referandumunda boykotçuların kullanmadığı oylar, ‘evet’ ve ‘hayır’dan daha fazla olacaktır. Bu inkar anayasasıdır.”

Son çatışmalarda ölen PKK'lı teröristlerin cesetlerinin üzerine kimyasal maddeler dökülerek yüzlerinin tanınamaz halde getirildiğini iddia eden ve bu görüntüleri Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'na gönderdiklerini söyleyen Selahattin Demirtaş, çatışma olmasın diye ellerinden geleni yaptıklarını öne sürdü. Çatışma ve ölümlerin görüldüğünü, ailelerin günlerce hastane kapısında çatışmada ölen çocukların cenazesini beklediğini anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
“Böyle bir utanç İsrail'de yaşansa dünya ayağa kalkmaz mı? Başbakan Netanyahu'ya çıkıp hakaretler yağdırmaz mı? Bu cenazelere nasıl işkence yapılabilir ve cenazeler nasıl ailelerine teslim edilmez ve ailelere işkence çektirilir? Bu hangi dile, hangi kitaba, hangi kanuna ve hangi vicdana sığar? Başbakana o cesetlerin görüntülerini gönderdik, cevap bekliyorum. Kürt aileleri tanıyamasın diye sadece kafaları kimyasallarla yakılmış, eritilmiş ve tanınmaz hale getirilmiş cesetlerin hesabını soruyorum başbakana. Sırf aileleri ‘tanımasın, almasın’ diye. Bunlar yapılırken bu Başbakan çıkmış dinden imandan bahsediyor. Hepimiz çatışmaların durmasından yanayız. Ama böyle bir zulmü ahlaksızlığı Kürt halkı kabul etmeyecektir. Hesabını da Başbakandan soracaktır. Her çatışmanın bir ahlakı vardır. Kimse bu ülkede kendi vatandaşlarına düşman muamelesi yapamaz. Kaldı ki Kürt ve Türk halkı hiçbir zaman düşman olmadı. Olmayacaktır. Başbakan neden sessiz? Ne zamana kadar devam edecek bu? Pervari’de Şemdinli’de çatışmada hayatını kaybeden PKK’lıların tamamının cesetlerine işkence yapılmış. Birbirimizin acısına saygı duymamız lazım. Bir polisin askerin acısı, hepimizin ortak acısıdır. ‘Habur'da bunlar niye seviniyor?' diyenler bugün Pervari'deki bu acıyı da anlayamazlar. Bugün bizim acımız anlaşılmıyor. Ondan sonra kardeşlikten milli mutabakattan söz ediyorlar. Peki Kürt cenazelerine yapılan işkence? Ya bizim acımız? Bu ne olacak? Bunun hesabını soramayacak mıyız?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Şemdinli'ye davet eden BDP Genel Başkanı Demirtaş, siperlere giden liderlerin Şemdinli Devlet Hastanesi'ndeki cenazeleri de görmesini istedi. Demirtaş, “Birbirimizi acılarımızı anlayarak anlayabiliriz. 20 cenaze orada. 15'i daha ailelerine verilmemiş. Genelkurmay Başkanı'na sesleniyorum; Madem maaşını bu ülkede yaşayanların verdiği parayla alıyorsun. Madem bu devletin memurusun. Çatışmalarda öldürdüklerinizin ailelerinin acısına sahip çıkacaksın. Senin düşmanın değil bu halk senin vatandaşındır. Bu milletin cenazesine de saygı duyacaksın. ‘Terörist cenazesi’ diye bir şey olur mu? Ölmüş, tabuta konulmuş hala terörist. Cenaze, cenazedir. Diyanet çıksın fetva versin bakalım” diye konuştu.

Demirtaş, konuşmasının ardından BDP'nin çevre illerinden gelen il başkanlarıyla bir araya gelerek toplantısını basına kapalı olarak sürdürdü.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,404 µs