En Sıcak Konular

Euro bölgesi için 'en kötüsü' geride kaldı

10 Temmuz 2010 13:11 tsi
Euro bölgesi için 'en kötüsü' geride kaldı Aylar süren krizden sonra euro bölgesinin geleceğiyle ilgili kara bulutlar dağılmaya başladı. Politika yapıcıların kendilerine güvenen konuşmaları en kötüsünün atlatıldığına işaret ediyor.

Aslında hala birçok risk söz konusu. Ekonomik büyüme kırılgan bir durumda, hükümetlerin önümüzdeki yıllarda kemer sıkma politikalarını uygulamaya koymak için siyasi irade göstermeleri gerekecek. Krizden en çok zarar gören ülkelerde küçük bankalar hala piyasalarda borçlanma sorunu yaşıyor ve böylece Avrupa Merkez bankasına bağımlı hale geliyor.

Ancak geçtiğimiz birkaç günde mali piyasalar, Avrupa bankalarına uygulanması planlanan stres testlerine olumlu tepki verdi. İspanyol ve Portekiz hükümetlerinin borçlarına yönelik talep güçlendi. Avrupa bankalarının hisseleri neredeyse yüzde 10 yükseliş kaydetti ve euro dolar karşısında yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu hafta yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği tarihindeki en zorlu altı ayı yaşadık. AB de, bizlerin birlikte çalışma kapasitesi de bir stres testinden geçti” dedi.

"MUHALEFET DE BİZDEN YANA"                            

Avrupa’nın bu testten başarıyla çıktığına inandığını söyleyen Barroso, Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi rakipleri sosyalistlerin de bir kez de olsa kendisiyle aynı fikirde olduğuna işaret etti. Sosyalist lider Martin Schulz, meclise yaptığı açıklamada “Euroya yönelik spekülasyon saldırısı yavaşladı. Spekülatörler AB’nin para birimini koruduğunu görüyor” dedi.

Bu yılın ilk yarısında piyasaları endişeye sevk eden faktörlerden biri de euro bölgesinin güneyindeki ülkelerin borçlarıyla nasıl mücadele edileceğiydi. Hükümetler arasındaki siyasi ve ideolojik farklılıklar henüz tamamen çözümlenmedi ancak krizle başa çıkmak için gereken acil durum mekanizmalarının büyük bir kısmı devreye sokuldu. AB borç krizinin uzun vadeli nedenlerine cevap vermek için en azından çaba göstermeye başladı.

Mayıs başlarında Yunanistan’a verilmesi kabul edilen 110 milyar euro Atina’ya mali reformları uygulamak için zaman kazandırdı. Sorun yaşayan ülkelere destek olmak amacıyla 440 milyar dolara kadar kredi alabilecek Avrupa Mali İstikrar Dairesi’nin çalışmalara başlaması da Slovakya’nın engeliyle gecikti ancak bu ay içinde bu diplomatik sorunun açılması bekleniyor.

"EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI"

AB’nin bankalara uygulayacağı stres testlerinin ne kadar isabetli olacağı konusunda şüpheler olsa da, bu testleri uygulama kararı bile AB’nin sorunlarıyla yüzleşme konusunda ciddi olduğunu gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Perşembe günü, bu önlemlerin piyasalarda güveni yeniden tesis etmeye başladığını ve yakın zamanda acil tahvil alımı programında kesintileri daha da azaltabileceğini söyledi. Fransa’nın Ekonomi Bakanı Christiane Lagarde da ABD’nin PBS kanalına Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “En kötüsü geride kaldı” dedi.

Kimi önemli piyasalardaki fiyatlar yatırımcıların hala gergin olduğuna işaret ediyor. İspanya’nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Alman tahvillerinin 198 taban puan üzerinde seyretti. Haziran ortasında İspanya’nın tahvilleri 239 puanla zirveye çıkmıştı.

Çünkü birçok yatırımcı hala Yunanistan ve benzeri ülkelerin uzun vadede borç yapılandırmasına gidebileceğini düşünüyor. Bir başka korku ise euro bölgesinin güneyindeki ülkelerin, kemer sıkma politikalarının ağırlığını hissettirmesiyle bir resesyona sürüklenmesi. Bu durum bütün bölgenin ekonomik toparlanmasına zarar verebilir.



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs