En Sıcak Konular

Egemen Bağış: Profesyonel ordu şart

10 Temmuz 2010 11:26 tsi
Egemen Bağış: Profesyonel ordu şart Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin uzun vadede profesyonel bir orduya kavuşması gerektiğini belirterek, "3-4 aylık bir eğitimle Türkiye'nin en hassas bölgelerine gönderilen 20 yaşındaki gençlerle, terörle mücadele konusunda bazı z

Almanya ve Fransa'da işsizliği azaltmak, devlet gelirlerini artırmak için ordunun tamamen profesyonelleştirilmesinin gündemde olduğunu belirten Bağış, diğer AB ülkelerinden de örnekler verdi.

Profesyonel ordu şart

Türkiye'nin en kısa sürede en iyi teçhizatla donatılmış, tecrübeli askerlerden oluşan profesyonel bir orduya kavuşması gerektiğini belirten Bağış şunları söyledi: "Avrupa Birliği üyesi ülkeler de bu süreçleri yaşadılar. Onların birçoğu da artık profesyonel orduya geçti. Kısa önemde, Genelkurmay Başkanlığımızın şu an üzerinde çalışmakta olduğu terörle mücadele kapsamında özel eğitim almış, özel teçhizatla donatılmış bir gücün özellikle Doğu'da ve hassas bölgelerde görevlendirilmesi konusu var. Ama uzun vadede de artık Türk Silahlı Kuvvetleri'nin o kendi geleneklerimizden gelen asker millet olmamızın gereğini yerine getirecek profesyonel bir şekilde yapılanması tartışılmalıdır. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bu yükün altından kalkabilecek güçtedir."

Bir takvim hazırlanmalı

Bağış, "Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Ben sonuçta bir güvenlik uzmanı değilim, siyasetçiyim ama tüm bunlar tartışılmalıdır. Tabii ki Genelkurmay Başkanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız bunları inceleyecektir, irdeleyecektir, Türkiye'nin ihtiyaçlarını belirleyecektir. Ama o ihtiyaçlara en pratik nasıl cevap vereceğimizi, en dinamik orduya nasıl sahip olacağımızın koşullarını belirleyip belli bir takvim içerisine yayılabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Vicdani ret hakkı

27 üyeli Avrupa Birliği'nde sekiz ülkede zorunlu askerlik bulunduğunu belirten Egemen Bağış, yakın zamanda profesyonel orduya geçme kararı alan Yunanistan, Almanya ve İsveç'le birlikte bu sayının beşe düşeceğini ifade etti.

Söz konusu ülkelerin vatandaşlarına askerî hizmetin yanı sıra kamu hizmeti ya da yardım faaliyetlerine katılma gibi seçenekler de sunulduğunu kaydeden Bağış, şunları söyledi: "Ayrıca, zorunlu askerliğin bulunduğu tüm ülkelerde 'vicdani ret' uygulaması var. Danimarka ve Norveç'te, orduya kondisyon sınavlarını geçebilenler alınıyor. Askerlik yapmak istemeyenler 3. dünya ülkelerinde yardım gönüllüsü olarak çalışabiliyor."



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,524 µs