En Sıcak Konular

Yazın mide rahatsızlıkları azalıyor

9 Temmuz 2010 21:53 tsi
Yapılan araştırmalar, yaz aylarında mide rahatsızlıklarının azaldığı belirtildi.

Yaz döneminde ortaya çıkan mide rahatsızlıklarının, alışkanlıkların mevsime göre değişmesinden kaynaklandığı belirlendi. Yaz aylarında mide rahatsızlıkları azalıyor.

Mevsimlere göre hava şartlarının yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Akça, yazın özellikle ülser şikayetlerinde azalma olduğuna dikkat çekti.

Ülserin mide veya onikiparmak bağırsağında mukozal bütünlüğün bozulması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Akça, hastalıkta hazımsızlık ve karın ağrısı yanında mide ve onikiparmak bağırsağında kanama ile delinme olabileceğini söyledi.

Özellikle onikiparmak bağırsağı ülserlerinin yaz aylarında daha az görüldüğüne dikkat çeken Akça, bu durumun sebeplerini şöyle sıraladı: "Taze yaz sebze ve meyvelerinin daha fazla tüketilmesi. Daha sık aralıklarla yiyecek tüketilmesi. Sigara içiminin daha az olması. Işığın etkisiyle değişen bazı hormonal etkilerin mukozanın koruyucu mekanizmalarını desteklemesi."

Doç. Dr. Serdar Akça, yaz döneminde ortaya çıkan mide rahatsızlıklarının ise alışkanlıkların mevsime göre değişmesinden kaynaklandığını söyledi. Yazın beslenme ve uyku düzeninin değiştiğini ifade eden Akça, eğlence yaşamı nedeniyle artan alkol kullanımının da mide sorunlarına neden olduğunu hatırlattı.

Sıcaklarda mide sağlığını korumak için bilinçsiz ve dengesiz beslenilmemesi gerektiğini vurgulayan Akça şu tavsiyelerde bulundu: "Tek yönlü beslenmeyin, yaz aylarında beslenmenizde sebze ve meyve ağırlığını artırın. Susuz kalmayın. Az, sık ve iyi çiğneyerek yemek yiyin. Sofradan tam olarak doymadan kalkın. Yatmadan önce yemek yemeyin. Sigara içmeyin. Aşırı soğuk, sıcak, baharatlı, yağlı, salçalı yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Genel temizlik ve hijyen kurallarına uyun."

cihan

 



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs