En Sıcak Konular

Financial Times: Referandum prova gibi

9 Temmuz 2010 16:49 tsi
Financial Times: Referandum prova gibi Anayasa Mahkeme, Anayasa değişikliği paketine ilişkin kararı yurt dışında da tartışılıyor. Financial Times, Anayasa Mahkemesinin kararı ve olası etkilerini değerlendirdiği haberinde referandumun genel seçim için “prova” gibi görüldüğünü kaydet

Gazete karara ilişkin, “Esasen iç siyasi dengeleri alt üst etmeyen bir karar”, “Piyasalar için dahil, erken seçime ilişkin spekülasyon ortadan kaldırılacak ancak referandum öncesi kampanya çok yoğun olacak” gibi yorumlarına da yer verdi.

Financial Times gazetesi, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzasıyla yayınladığı haberde Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerine ilişkin kararın ardından Türk siyasi partilerin “gelecek yıl yapılacak genel seçimler için bir “prova” gibi görülen Eylül referandumuna yönelik hazırlıklarını başlattıkları”nı kaydetti.

Anayasa Mahkemesinin, muhalefetin tüm paketin iptal edilmesi talebini reddederek referandumun yapılması yolunu açtığını belirten gazete, paketin “en tartışmalı” maddelerin Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili değişiklikler olduğuna dikkat çekerken “İktidardaki AK Parti'yi eleştirenler, bunu, mahkemeleri destekçileriyle doldurma çabası olarak görüyorlar” diye yazdı.

İngiliz gazetesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, değişikliklere karşı kampanya yapacağı yolundaki açıklamalarına da işaret ettiği haberinde “Sayın Kılıçdaroğlu'nun, CHP liderliğine yükselişi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şimdiye kadar karşılaştığı en zor seçim meydan okumasıdır” yorumunu yaptı.

Yargı ile ilgili değişikliklerin “siyaset” yönünden taşıdığı öneme vurgu yapan gazete, “AK Parti, sık sık Anayasa mahkemesi ve üst düzey yargıçlarla atıştı” derken partinin 2008 yılında “laiklik karşıtı faaliyetleri” gerekçesiyle kapanmaktan kıl payı kurtulduğunu belirterek bunun da “partinin İslamcı köklerinden duyulan kuşkuları yansıttığı” yorumunu yaptı.

-“AK PARTİ MUHTELEMEN KARARDAN HOŞNUT”-

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin eleştirilerine de yer verildiği haberde “Ancak analistler, muhtemelen AK Parti'nin karardan hoşnut olduğunu söylüyorlar” diye yazdı. Bu çerçevede Goldman Sachs iktisatçısı Ahmet Akarlı'nın “Mahkeme, esasen iç siyasi dengeleri alt üst etmeyen bir karar verdi” değerlendirmesini de aktardı.

Ahmet Akarlı da “AKP'nin, nihayet yargı ve ordu ile ilgili yetkilerini sağlamlaştıracak güçlü bir reform paketi var. Ancak yargının hala yargıçlar ve anayasa mahkemesi üyelerinin nasıl atanacağı konusunda bir miktar kontrolü var” görüşünü dile getirdi.

Bu arada, siyasi risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group analisti Wolfango Piccoli ise, “Piyasalar için dahil, erken seçime ilişkin spekülasyon ortadan kaldırılacak ancak referandum öncesi kampanya çok yoğun olacak” dedi.

-“SEÇMEN HÜKÜMETİ CEZALANDIRMAYA KARAR VERİRSE PAKET ÇOK RAHAT GEÇMEYEBİLİR”

Financial Times de, kamuoyu yoklamalarının referandumda paket lehinde bir çoğunluk olacağını gösterdiğine, pakette verilerin korunması ve memurlar için toplu sözleme hakkı gibi tartışmalı olmayan maddeleri içerdiğine, tüm partilerin askeri yargının yetkililerinin azaltılmasına destek verdiğine işaret ettikten sonra “Ancak, bağımsız bir komisyonun, oylama günü olarak, birçok insanın seyahat edeceği bir tatilin son günü olan 12 Eylül'ün belirlediği için katılma oranı düşük olabilir” diye yazdı.

Çarşamba günkü kararın referandum kampanyasının sertliğini bir ölçüde azaltsa seçmenlerin yüksek işsizlik veya nüfusu çoğu Kürt olan güneydoğudaki şiddetin yeniden yoğunlaşması nedeniyle hükümeti cezalandırmaya karar vermesi halinde paketin çok rahat geçemeyeceği yorumu da yapıldı.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs