En Sıcak Konular

ABD Çin'in kur jestine cevap verdi

9 Temmuz 2010 14:19 tsi
ABD Çin'in kur jestine cevap verdi ABD yönetimi uzun süredir beklenen kur raporunda Çin'i döviz manipülatörü ilan etmekten kaçındı. Karar, yasa yapıcıların Pekin yönetimini baskı altına almak için sert tedbirler uygulanması yönündeki çağrılarının şiddetini yeniden artırdı.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından altı ayda bir yayımlanan ve aslında 15 Nisan'da duyurulması gereken kur raporu dün açıklandı. Raporda Çin'in para birimi yuanın olması gerekenden daha düşük değerden işlem gördüğü ifade edildi.    

Ancak raporda, Pekin yönetiminin geçen ay aldığı sabit dolar/yuan paritesi uygulamasını sonlandırma kararının, 'önemli' bir adım olduğuna işaret edildi.

Çin, geçen ay Toronto'da düzenlenen G20 liderler zirvesi öncesinde, son finansal kriz döneminde uygulamaya koyduğu ve iki yıldır devam ettirdiği sabit yuan politikasını sona erdirmişti. Yuan o dönemden beri dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.8 değer kazandı.

GEITHNER: "YAKINDAN İZLEYECEĞİZ"

Hazine Bakanı Timothy Geithner raporla birlikte yayımlanan açıklamasında, "Önemli olan şey, yuanın ne oranda ve ne hızda değer kazanacağıdır... Yuanın değer kazanmasını yakından ve düzenli olarak izleyeceğiz ve ABD'nin Çin'e yaptığı ihracatı genişletecek fırsatlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Başta ABD'deki yasa yapıcılar olmak üzere birçok kesim zayıf yuanın uluslararası ticaret dengesini Çin lehine bozduğu eleştirisini yapıyor.

Senatörler ve Kongre üyeleri, bu durumun ülke ekonomisine zarar verdiği ve işsizliğin artmasında önemli etki yaptığını söyleyerek Obama yönetimine baskı yapıyor ve Çin'e karşı sert yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

NE DEMOKRATLAR NE DE CUMHURİYETÇİLER MEMNUN

Kongre'deki hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyeler, Hazine Bakanlığı'nın raporu sonrası memnun olmadıkları yönünde açıklamalar da bulundu.

Demokrat senatörlerden Charles Schumer yaptığı değerlendirmede kararın sürpriz olmadığını ve hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Schumer, "Şu açıkça görülüyor ki gerekenin yapılması için Kongre kararı alınması ve Çin'e, yaptığı kur manipülasyonu için çağrıda bulunulması gerekiyor" dedi.

KUR MANİPÜLATÖRÜ NE DEMEK

ABD'de 1988 yılında kabul edilen "Ticaret ve Rekabet Yasası", resmen "kur manipülatörü" ilan edilen ülkeye karşı ticari yaptırımlar uygulanmasını gerektiriyor. Yasaya göre, ABD Hazine Bakanı her yıl yabancı ülkelerin döviz kuru politikalarını analiz ediyor. Eğer Bakan herhangi bir ülkenin ticari dengeyi bozmayı ve haksız rekabet avantajı sağlamayı amaçlayarak kur manipülasyonu yaptığı belirlerse, Washington yönetimi gerekli önlemleri almakla yükümlü.

Bu süreçte, anti-damping önlemleri, gümrük vergileri ve gerekli diğer korumalar devreye sokulabiliyor.

Obama'nın geçen yıl Hazine Bakanlığı'nın başına atadığı Geithner, görevi resmen devralmadan hemen önce "Çin'in döviz kurlarını manipüle ettiğine inandığını" söylemişti.

Buna karşın, Geithner döneminde yayımlanan toplam üç raporda da kur manipülatörü ülke tespiti yer almamıştı. Geithner, en geç 15 Nisan'da yayımlaması gereken raporu, Toronto'daki G-20 Zirvesi'ni gerekçe göstererek ertelemişti.

* Bu haber Reuters'in geçtiği, "U.S. gives China pass on currency" başlıklı haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs