En Sıcak Konular

Ereğli'de 'siyah altın' aranacak

9 Temmuz 2010 13:35 tsi
Karadeniz'de birçok noktada gaz ve petrol arayışları devam ederken, Sinop'tan Zonguldak Ereğli'ye bu ay getirilecek olan platform 2 bin metrelik kuyuya sondaj vuracak.

Daha önce yapılan ön araştırmalarda, bin 500 metrede tespit edilen petrol rezervinin, Baba Burnu'ndaki 2 bin metrelik kuyudan daha derinlere inildiğinde hayalleri gerçekleştireceği öne sürülüyor.

Batı Karadeniz'de, 2004 yılında gerçekleştirilen doğal gaz keşfiyle, 2004-2006 yılları arasında bölgede yapılan yoğun sismik araştırmalar sonucu, petrol şirketlerinin ilgi odağı haline gelen Karadeniz'de gözler Sinop'taki sondaj platformundan elde edilen bulguların açıklanmasına çevrildi. Akçakoca'da bulunan doğalgazın ardından, bu rezervi geliştirmek için yoğun arama yatırımlarına devam ediliyor. Karadeniz'de çok yönlü olarak devam eden araştırmalar, 2006 yılında imzalanan ve 350 milyon dolarlık yatırım ile gerçekleştiriliyor.

Bu proje çerçevesinde, Sinop'ta kurulan platformun araştırmaları bu ay içinde tamamlanıp platforma Karadeniz Ereğli'ye getirilecek. Ereğli'de, Baba Burnu'nda denizin dibinde, Karadeniz oluşurken yaşanan volkanik patlamalar ile 2 bin metrelik bir kuyu bulunuyor. Bu kuyuda sondaj çalışmaları başlatacak olan platformun, daha önce yapılan Akçakoca ve Alaplı'daki sondaj çalışmalarından elde edilen bulgular çerçevesinde çok daha derinlere inilerek petrol aranacak. Alaplı'daki sondaj çalışmalarında bin 500 metrede bulunan petrolün, Ereğli'deki 2 bin metrelik kuyudan vurulacak sondaj ile çok daha verimli rezervlere ulaşılması umut ediliyor.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan yetki alan yabancı şirketler, Karadeniz'de doğalgaz ve petrol arayışlarına devam ediyor. Karadeniz'de yaklaşık 50 irili ufaklı araştırma gemisinin yaptığı çalışmalar devam ederken, Kdz. Ereğli'ye de şu an Sinop'ta 3 bin metrede petrol arayan platformun getirileceği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Karadeniz'in derinliklerinde herter enerji kaynakları araştırılarak tespit edilmeye çalışılıyor. Kıyı kesimlerinde doğalgaz, açık denizlerde ise petrol arayışının devam ettiği süreçte, Kdz. Ereğli'nin Baba Burnu'nda ve balıkçıların da kuyu tabir ettikleri ve 2 bin metre olduğu öne sürülen bölümde petrol arayışı başlayacak. Sinop'taki petrol arama platformunun Kdz. Ereğli'ye getirilişi ve 2 bin metrelik kuyuda yapacağı araştırmadan umutlu olan araştırmacılar, 'siyah altın' heyecanıyla denizdeki umutlarını sürdürüyorlar.

Kdz. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı'ndan aldığı bilgilerin ardından yaptığı açıklamasında, "Doğalgaz arama ile ilgili çalışmalar, bilindiği gibi Karadeniz bölgesinde devam ediyor. Hemen yanıbaşımızda Akçakoca'da platform da var. Muhtemelen bir ay gibi bir süreliğine bu bölgede arama yapacaklar." diye konuştu.
 
cihan



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs