En Sıcak Konular

'Kamplaşma olmasın’

9 Temmuz 2010 11:48 tsi
İş dünyası Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişiklik paketini kısmen iptal etmesi kararını değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişiklik Paketi'ni kısmet iptal etmesi kararını değerlendiren iş dünyası, 12 Eylül'de yapılacak referandum sürecinin iyi yönetilmesini ve partiler arasında kamplaşma olmamasını istiyor.

CHP'nin iptal davası açmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa Değişiklik Paketi'ne ilişkin verdiği karar, siyasiler yanında iş dünyasınca da tartışılıyor. Yüksek Mahkeme'nin paketteki iki maddeyi kısmen iptal etmesine rağmen referandum yolunun kapatmaması, genellikle olumlu bulunurken, bazı iş insanları da, "Gönlümüzde tamamen yenilenmiş bir Anayasa özlemi vardı. Bu sefer olmadı, gelecek yıllara kaldı" dediler.

Bu arada, iş dünyasından 12 Eylül'de yapılacak referanduma kadar olan süreçte kamplaşma yaşanmaması için iktidar ve muhalefete uyarılar da gelirken, ekonomik açıdan çalkantı beklenmiyor.

REFERANDUM TECRÜBE OLACAK

TÜSİAD'ın eski başkanlarından Tuncay Özilhan, referandumun, Türkiye için önemli bir tecrübe olacağını söyledi. Özilhan, "Ne olup ne biteceğini, görüp yaşayacağız. Kendi özel fikrim, böyle parçalı bir değişikli değil, tümüyle yeni bir Anayasa çıkarılmasıydı. Gönlümde bu yatırıyordu. Karar ve referandum, demokrasi adına hayırlısı olsun" dedi.

Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu da, referanduma geçit veren kararın çıkmasının demokrasi yolculuğumuzda önemli bir aşama olacağını belirterek, "Partiler arasında kamplaşma olmaması gerekiyor. Sürecin ekonomiyi etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

YAPICI TARTIŞMA İSTİYORUZ

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, siyasi tartışmaların daha yapıcı ve bütün Türkiye'nin çıkarı olacak düzeye gelmesi gerektiğini söyledi. Karardan sonra Türkiye'nin yeni bir seçim dönemine gireceğini hatırlatan "Türkiye, yeni bir programı önüne almak zorunda. Demokratikleşme süreci de daha dinamik bir yapıya kavuşturulmalı" diyen Boyner, ekonominin kırılgan bir yapıda olmadığını, referanduma giden süreçte de çalkantı ve dalgalanma beklemediğini ifade etti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nihat Özdebir de, ufak bir rötuşla Anayasa Mahkemesi'nden geçen kararın, referandumda "evet" isteyen AK Parti'nin elini güçlendirdiğini kaydetti. Özdebir, "12 Eylül'e kadar olan süreçte fazla kamplaşma beklemiyorum. Bence, CHP'deki değişim ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun kişilik yapısı, kamplaşma yaratmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Özdebir, referandum sonucu konusunda ise "Büyük ihtimalle, evet oyları fazla çıkacaktır" tahmininde bulunuyor.

KUTUPLAŞMA, HEDEFLERİ AKSATIR

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihat Vardan ise meslektaşları gibi yeni bir sürece girildiğini söyledi. Vardan, kamplaşmanın 2023 hedeflerine daima zarar verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Madem, dünyanın 10'uncu büyük ekonomi olmak istiyoruz, öyleyse kavga etmemeliyiz. Referandumu bir demokratik aşama olarak düşünmeliyiz. Sonuçta önümüzde bir seçim var. Partiler, kişiler ve kurumlar seçimlerde Türkiye'ye nereye götüreceklerine dair program, görüş ve önerileri ortaya koymalı."

bugün



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs